2010.10.11. 07:32 – New Noise

Energiával teli monolit – High On Fire-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ötödik nagylemezét jelentette meg a gödöllői Trafót is megjárt High On Fire, mi pedig csak reménykedünk benne, hogy nem az marad az egyetlen magyarországi fellépésük. – Írtuk ezt a New Noise még áprilisban megjelent számában, és akkor még nem tudtuk, hogy ők lesznek a Metallica előzenekara a Puskás Ferenc Stadionban. Az a koncert minden nyom nélkül múlt el, így továbbra is marad emléknek a 2003-as gödöllői koncert, vagy el lehet menni december 9-én Bécsbe, ahol a Fear Factoryval lépnek fel. A szűkszavú, a fenti képen bal oldalt látható Des Kensel dobossal beszélgettünk.

Egyszer már felléptetek Magyarországon egy kis vidéki klubban a Mastodonnal. Az a koncert azóta legendássá vált, te emlékszel egyáltalán rá?

Komolyan azzá vált? Ez nagyon tetszik! Akkor itt most meg is köszönöm mindenkinek, aki ott volt, és legendát csinált belőle. Egyébként emlékszem arra, hogy voltunk már Magyarországon, az volt az első, hogy Kelet-Európában jutottunk, akkor voltunk Prágában is előtte, és azt tudom, hogy azon a turnén nagyon jól éreztük magunkat, és az összes koncert jól sikerült. Ideje lenne visszamennünk, főleg ha legendásak vagyunk.

Úgy tűnik megtaláltátok az igazi basszusgitárost is, de előtte nagyon gyakran volt csere ezen a poszton. Miért?

George Rice, az első basszusgitárosunk nem tudta összeegyeztetni a zenélést, meg az egyéb elfoglaltságait, munkáját, családját, így kiszállt a zenekarból. Ő egy olyan személyiség, hogy mindent 100%-osan akar csinálni, vagy sehogy. Ron Crockett elég hamar otthagyott minket, úgy hogy már gyakorlatilag a stúdióban voltunk, Aztán Joe Preston helyett is sürgősen kellett találni valakit, aki megtanulja a dalokat, de most úgy tűnik, hogy Jeff Matz marad állandó tagnak. Nem őt akartuk eredetileg, hanem Hank III-t, csak ő nagyon be volt táblázva, viszont ajánlotta Jeffet, akit már láttunk koncerteken, hiszen a Zeke basszusgitárosa volt, és mi meg nagyon szerettük a zenekart, ő belement, és fel is kaptuk Seattle-ben, hogy akkor folytathatná velünk a turnét.

Nagyon sok szövegetek tartalmaz bibliai témákat. Mi áll ennek a hátterében?

Matt (Pike gitáros-énekes – a szerk.) mindig ilyen elrugaszkodott, egy csomó fantasy, meg sci-fi filmet is néz, illetve könyvet olvas, és azok is sokszor adnak neki inspirációt. De sokat tanulmányozza a Bibliát is, bár megmondom őszintén nekem nem az az a könyv amit elalvás előtt lazításnak olvasgatnék. Ja, és HP Lovecraft is elég sok inspirációt nyújt a szövegeihez.

Miért a Frost Hammerrel kezdtétek az új album népszerűsítését?

Szerettünk volna valami olyan számot bemutatni legelőször, ami egy erős, és kemény metáldal, és előremutat, hogy milyen irányba tart a zenekar.

Honnan ismeritek Arik Ropert, aki már évek óta olyan egyedivé és felismerhetővé teszi a High On Fire grafikáit?

A Tee Pee lemezkiadón keresztül ismertük meg, ott bemutattak egy srácot, hogy szerintük tervezhetne pólókat, meg más cuccokat. Aztán kiderült, hogy igazából nagy rajongónk, azért ajánlgatta magát ennyire, és mivel ismerte a szövegeket ezért nagyon ráérzett a grafikákra is.

Új kiadótok van, miért?

Első körben azért, mert csak három lemezre szólt a szerződésünk, és az most lejárt. De egyébként nem váltunk el haraggal a Relapse-től, csak kaptunk egy jobb ajánlatot, aztán most meglátjuk mi lesz.

Mit mondanál azoknak a zenédről, akik még sosem hallottak rólatok?

Monumentálisan nehéz, mégis tele van energiával.

Interjú: Juhász Edina


interjú metál high on fire new noise



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása