2010.10.20. 12:53 – lánggitár

A hátrarúgott szék legendája Budapesten

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Jerry Lee Lewis személyében a vérbeli rock and roll egy valódi legendája érkezik október 31-én a Papp László Budapest Sportarénába, hogy bepótolja a nyáron betegség miatt elmaradt show-ját. Az 1954 óta aktív zongorista gyakorlatilag mindent végig élt, ami csak izgalmas történt a 20. században. Tizennégy éves kora óta jelenségként kezelendő, hősként tisztelte az egész szakma már az ’50-es években is, Elvistől Roy Orbisonig. Nevéhez mind slágerek, mind botrányok egyaránt fűződtek. Előbbi kategóriából olyanok, mint a Whole Lotta Shakin' Goin' On vagy a Great Balls of Fire, míg utóbbi témakörben említendő a mindenfelé fegyverrel hadonászás, 13 éves unokahúgának feleségül vétele, vagy a kijelentés, hogy ő bizony Elvist jött megölni.

Ez utóbbi rossz szokások nyomán kapta már fiatal korában a Killer, azaz Gyilkos becenevet, mely végigkíséri pályáját egészen a pályaösszegző antológiájáig (All Killer, No Filler). 1986-ban elsőként került be a Rock and Roll Hall of Fame-be, majd 2004-ben a Rolling Stone magazin 100 legfontosabb zenész listáján a 24. helyre került, egy évre rá pedig életmű díjat kapott a Grammy-t is kiosztó Recording Academy-től.

Persze fél évszázadig senki sem tud a csúcson lenni, Jerry Lee Lewis pályája során is voltak komoly mélypontok, kábítószer-problémák, alkotói válságok, de hosszú idő után 2006-ban új lemezt adott ki sokatmondó Last Man Standing címen, valamint tovább folytatta a lelkes koncertezést, és bár időnként egészségügyi problémák gátolják, minden bizonnyal kiemelkedő élmény lesz színpadon látni azt az embert, aki megtanította a világot hátrarúgni a széket, állva zongorázni, aztán felgyújtani az egészet és nyugodtan hazasétálni.
 


pop program jerry lee lewis rock and roll



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása