2010.11.25. 17:00 – KirschAndrás

Törésteszt-bábuk, hercegek és csúszómászók – Egyslágeres bitangok

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az időpont ismét a kilencvenes évek közepe, főbb szerepekben pedig a Crash Test Dummies, a Die Prinzen és a Nightcrawlers.

Crash Test Dummies: Mmm Mmm Mmm Mmm

A Crash Test Dummies műfaji besorolásával a mai napig bajban vagyunk. Általában rockzenei szaklapok foglalatoskodtak velük, ám szerzeményeik hallatán jobbára Gryllus Vilmos jelent meg lelki szemeink előtt, amint együtt jammel egy páfránnyal. Életük legvadabb éjszakájára vélhetőleg főiskolás éveik alatt került sor, mikor is megvedelték a fater garázsában fellelhető összes desztillált vizet, majd átírták az Imagine-t hárfára és dugós-sípos tilinkóra. Egy szó, mint száz, rock’n’roll nem sok szorult beléjük, ám a Bródy Jánosba oltott Gojko Mitic orgánuma meglehetősen egyénivé tette a produkciót. Meg aztán aranyos kis dal volt ez tulajdonképpen. Még akkor is, ha a God Shuffled His Feet lemez egészében olyan hatást gyakorolt ránk, mint nagyanyánk anekdotái a reggeli miséről és a Jézus Szíve Litániakommandó tagjairól.

Die Prinzen: Alles nur geklaut

Alles Müller oder was? Haribo macht Kinder froh Erwachsene ebenso. Deutsche Punkmusik aber nicht mit Segetsch, Bakantsch und Kannäschbor, sondern mit frappänsch Video und humorosch Schorok. Hazájában a szóban forgó formáció a mai napig nagyobb népszerűségnek örvend, mint Thomas Gottschalk, a Knoppers nápolyi vagy a kivénhedt thrash metalosok körében a Rudi Völler imidzs. Az Ein Lied Wunder titulus is kizárólag azért jár nekik, mert ezen kívül nem igen akadt olyan szerzeményük, melyet a török feketemelósok is önfeledten fütyörésztek volna. Oda se neki, ez a dal Edge-estül, Peter Gabrielestül, Robert Smith-estül cakkumpakk tökéletesre sikeredett.

Nightcrawlers - Push The Feeling On

Na, ez sem titulálhatjuk éppen sablonos darabnak. Sőt, kábé az egyetlen olyan szerzemény volt a Flitteres Holdfény Disco (sic!) repertoárjában, mikor is a csatos cipős faipari szakmunkás éppen a zenére koncentrált. (És kivételesen nem arra, melyik kishölgyet kísérné ki a közeli focipályára, hogy megkúrja a szögletzászló tövében.) A zenei agy természetesen a klipben dalolászó leélt fejű arc volt, aki barátok közt is úgy festett, akár egy Kevin Sorbóra fazonírozott svéd spániel. Egyébiránt a Push The Feeling On tökéletesen összegezte a house és a trance műfajok lényegét: emberünk több érthetetlen dolgot mantrázott, mint egy krisnás csörgődob egyesület, a hallgató pedig mindeközben úgy érezhette, hogy éppen vízágyat tesztel fél liter sósborszesz után.
 


crash test dummies nightcrawlers egyslágeres bitangok die prinzen



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása