2011.03.23. 13:51 – lánggitár

Egy sziget a Hajón

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Március 24-én csütörtökön 19 órától az A38 Hajó kiállítótermében bemutatják Vincent Moon An Island (Egy sziget) című zenés dokumentumfilmjét. A film a dán Efterklang zenekar egy speciális projektjét örökíti meg, és bemutatására a francia rendező a dán együttessel különleges világpremier-turnét szervezett: 2011 februárjában, egy hónapon keresztül a Creative Commons keretei között jogdíjmentesen vetítik Európa legkülönbözőbb pontjain, többek között az A38 Hajó kiállítótermében is. Az ötvenperces vetítés látogatása díjtalan, a Realistic Crew és a szlovák Autumnist ez után következő, este nyolckor kezdődő koncertje belépőjegyes. Az An Island c. film hivatalos vetítését a budapesti Dán Kulturális Intézet támogatja.

Az Efterklang 2010-ben négy napra „megszállt” egy apró dán szigeten, hogy a helyi lakosokkal együtt egy kötetlen összejövetel keretei között elpróbája és újra felvegye legutóbbi albuma dalait. A közel kétszáz közreműködővel készült film e négy nap eseményeit, a próbafolyamatot örökíti meg, mindazt ahogy a profi zenészek és az amatőr laikusok találkozásából, ötleteiből és inspirációiból újjászületnek a már ismert számok.

A film rendezője a zenei produkcióiról, videoklipjeiről elhíresült fiatal francia rendező, Mathieu Saura, azaz művésznevén Vincent Moon. A mindössze 32 éves rendező az elmúlt fél évtizedben számtalan zenei témájú, dokumentarista stílusú anyagot készített, legfontosabb projektje egy végeláthatatlan sorozat a La Blogothèque nevű honlapon. Ez a híres Take-Away Show, ami 2006 óta lassan a 120. részénél tart, és mainstream, illetve független zenészek Párizsban töltött mindennapjaiból meríti a témáit. Az R.E.M.-től Tom Jonesig, a Sigur Róstól a Xiu Xiu-ig számtalan zenészről készített rövid, fésületlen szkeccseket – a legismertebb ezek közül az Arcade Fire híres „liftes” videója, amelyben a zenekar egy felvonókabinban összezsúfolódva, liftajtón dobolva, újságpapírt tépkedve adja elő a Neon Bible-t.

Vincent Moon 2010-ben forgatta közös filmjét az Efterklanggal, ami Dánia egyik legnépszerűbb zenekara. Az együttes voltaképp egyfajta zenei kommuna vagy műhely – a négy alaptag mellett gyakran tűnnek fel zenésztársak, előadó- és videóművészek, és az Efterklang nagyon gyakran dolgozik együtt társalkotókkal.

Ez a műhely-felfogás az Egy szigetben bontakozik ki a leginkább: nyolc zenész érkezik egy kis szigetre, hogy a helyiekkel együtt szabályosan újraalkossa 2010-es lemeze, a Magic Chairs számait. Gyerekek és szüleik, nagymamák, autodidakta fuvolisták és önjelölt dobosok szállnak be a játékba. A film nagy része zene, úgy, ahogy a véletlen segítségével ott és akkor megszületett, azon a kis dán szigeten, Vincent Moon kamerája előtt. Mindehhez rengeteget tesz hozzá a francia rendező érzékeny, dokumentumfilmes stílusa.


pop program a38 vincent moon efterklang



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása