2011.06.03. 10:00 – KirschAndrás

Az andergrand hősei - A Mood és a Warpigs

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


So 90’s! Ezúttal a hazai doomszíntér (ha egyáltalán volt ilyen akkortájt) zászlóvivői égetik le a kombájnmotort, majd egy funkrock-alakulat emeli fel szavát az ízléstelenség ellen.

Mood - The Engine Is Burning

 „Mi ez az ételhordós gerontorock? Ez olyan, mintha a fater Mad Maxet próbálna játszani a Babettán!” – gondoltunk magunkban a 90-es évek közepén. Ekkoriban ugyanis még szent meggyőződésünk volt, hogy doom alatt a Theatre Of Tragedy, az Anathema és társaik által játszott Xanax-metál értendő. A korai Black Sabbath megismerése, valamint néhány korabeli Mood-koncert végül egészen más megvilágításba helyezte a dolgokat. Egy Burning Slow vagy Soulcrusher hallatán ugyanis senkinek nem támadt volna kedve gót muffokat fotózni Rimanovicz Lajosné sírjánál. Annál inkább ösztönözték a hallgatót arra, hogy keresztet ácsoljon Fekete Laci petrencés rúdjaiból. No, meg, hogy rituálé-jelleggel másszon fel a színpadra Révész Sándor okkultista kiadása, Holdampf Gábor mellé. Kötelességünk továbbá megemlékezni a Füleki-Hegyi duóról, akik ukulelén is képesek lettek volna kiújítani a közönség gerincsérvét.

Warpigs - Szandál

Sajnos már képtelenek lennénk felidézni, ki aggatta elsőként a Warpigsre a „magyar Faith No More” jelzőt, mindenesetre a párhuzam volt annyira frappáns, mintha Lakat T. Károlyt illette volna a magyar Hannibal Lecter titulussal. (Hasonló társításokból mindenesetre a Black-Out – magyar Alice In Chains vitte a pálmát. Mert hogy ilyen is napvilágot látott ám anno!) A szóban forgó formáció ellenben joggal nyerhette volna el a „minden idők leglehetetlenebb előzenekara” címet. Jelenlétük a Bon Jovi és a KISS előtt olyan volt, mint a barnamedve felbukkanása a Johnny Weissmüller-féle Tarzanban: teljességgel indokolatlan. Ettől függetlenül a Warpigs – egészen Eszenyi Péter kiválásáig - fasza kis csapat volt, még a legbugyutább szövegű szerzeménybe is képesek voltak elemi erejű bájt csempészni. És természetesen nem a Szandál sorait kritizáljuk, ezek igazságtartamát ugyanis minden jó ízlésű embernek át kell éreznie. (Pláne most, a sarus, tangapapucsos nyári vészkorszakban.)


mood warpigs az andergrand hősei



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása