2011.07.23. 22:33 – Dankó Gábor

Amy Winehouse, a zenész

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Ha van hír, amin nem kellene meglepődnünk, mégis megdöbbenünk rajta az az, hogy Amy Winehouse 27 évesen drogtúladagolásban meghalt. Olyan ez, mintha egy valóságshow-ba direkt választottak volna be egy alkoholista, drogos junkie-t, aki majd szépen, élő adásban lövi túl magát. Szörnyülködünk, de ezt vártuk. Amy Winehouse előttünk élte az életét. Ő volt az egyik legnagyobb bulvárhősnő világszerte, akin még a zenéjét nem ismerő háziasszonyok is háborogtak a konyhában főzés közben, hogy már megint mit csinált a halála színhelyéül is szolgáló londoni Camden egyik kocsmájában. Azt viszont ne felejtsük el, hogy ha nem is a zene miatt lett igazán világhíres, de az tette naggyá.

Ha a felvételeket nézzük, akkor Amy Winehouse-nak nem volt hosszú karrierje. Bár már gyermekkorától aktívan zenélt, első szólólemezét csak 2003-ban adta ki Frank címmel, ami ugyan szakmai körökben már elismerést hozott és fel is került a brit listákra, de igazából arra volt jó, hogy megágyazzon a 2006-ban megjelent Back To Black albumnak, amivel lényegében minden slágerlistát letarolt, majd nyert vele öt Grammy-díjat is. A lemez sikere miatt bukkantak fel olyan hasonlóan soulos, jazzes, r&b hangzású énekesnők, mint Adele vagy Duffy, akiket sokszor amolyan szelídített Winehouse-ként emlegettek a kritikusok.

A Back To Black album egyértelműen az őszinte hangvételnek köszönhette a sikerét. A Frank még erős külső befolyásolás alatt készült, nem élhette ki magát igazán, a második lemezen viszont Winehouse már leplezetlenül énekelt azokról a problémáiról, amik miatt nem tudott eljönni idén a Szigetre, és amik végül a halálát okozták 2011. július 23-án.

Eredetileg 2008-ban szerette volna kiadni harmadik szólólemezét, de ebből végül nem lett semmi, és haláláig nem is volt szó arról, hogy Winehouse-nak lennének friss, felvett szerzeményei. Az utolsó hír, hogy egy dal erejéig részt vett Tony Bennett Duets II című lemezének elkészítésében, ami idén szeptemberben jelenik majd meg.

Maradnak tehát a régi slágerek, amikből párat (köztük néhány igazi klasszikust) most itt a Lángoló Gitárokon is meg lehet hallgatni/nézni. 


jazz pop hír soul gyász amy winehouse



süti beállítások módosítása