2011.08.15. 08:00 – Juhász Edina

Nagyszínpad backstage a Szigeten

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

SAM 3589
Akárki akármit mond a Sziget elsősorban zenei fesztivál, és ha már lelepleztük, hogy a nagyszínpad VIP-ban annyira nem nagy a buli, vagy hogy mi van a kisebb színpadok backstage-ében, akkor itt van az a hely ahova mindenki vágyik, és ide tényleg csak nagyon kevesen jutnak: a nagyszínpad backstage. Péntek délelőtt bementünk, hogy megnézzük, hol várják az igazi A kategóriás mainstream húzónevek, hogy felmehessenek a színpadra.

A legszembetűnőbb, hogy tulajdonképpen ez tényleg egy külön világ, nagyjából egy luxuskonténer-gettó, megdizájnolva, ahol a por és a műanyag poharak helyett a mediterrán színvilág és a pálmafák dominálnak.

Az öltözők ugyanazok a konténerek amit bárhol láthatunk, csak természetesen sokkal nagyobbak, légkondicionáltak, egységesen világosak, tágasak. Sok zenekar mondja az interjúk során, hogy szeretnek ismerkedni a többi fellépővel, vagy dumálni egyet velük. Erre kiváló lehetőségük van az öltözők előtt kialakított kis teraszon, ahol én egy turné közepén akár egy egész napot képes lennék elbambulni egy bérelt, de teljes áron 77.500 forintba kerülő pálmafa alatt, és a hátam közepére se kívánnám a hülye koncertet.

Ha valamelyik zenekar valami tartalmasabb szórakozásra vágyik koncert előtt, vagy netán felfrissülne, de semmiképpen sem akarja kitenni a lábát a porba, hangzavarba és részeg hollandok közé, akkor vagy beül az oxigénbárba, aminek külön érdekessége, hogy bár egy darab magyar fellépő sincs a fesztiválon, a jótékony hatásokat mégis magyarul ismertetik. Ha nem lenne nála laptop vagy bármilyen okostelefon, akkor rendelkezésre állnak számítógépek is, ahol le lehet ellenőrizni kivel mi történt a Facebookon, vagy e-mailezni is lehet. Ott jártunkkor éppen ezt tette a Prodigy személyzete is. Ha igazi kocsmahangulatra vágynak, akkor pedig billiárdasztal, és játékgépek várják őket, rendszeresen karbantartva. Mint megtudtuk arra nincs lehetőség, hogy eljátsszák a gázsit a félkarú rablón, a flipper nem metapay kártyával működik, így csak a játék élményéért gépezhetnek.

Itt nem sörpadon görnyedve eszik a zenészek a gyrost és a pizzaszeletet, mint a kerítés másik oldalán, hanem olyan környezetben, amibe belépve inkább érzi magát az ember puccos étteremben, vagy menő lagziban, mint fesztiválon. Ilyen körülmények között nehéz lehet punknak lenni, főleg, hogy itt aztán tényleg nehezen lehet olyat kérni, amire nincsen felkészülve a személyzet.

Mikor mégis eljön a munka ideje, akkor a színpad már ugyanaz, mint bármelyik másik színpad esetében, azt leszámítva, hogy sokkal nagyobb. Mint azt a színpadmestertől megtudtuk ennek a színpadnak a tetejét nagy szél esetén nem lehet leereszteni, ezért hatalmas betontömegek, és több tonnányi víz egy köbméteres tartályokban biztosítják, hogy ne történjen tragédia.

A színpadon egyébként már délelőtt lázasan folyik a munka, beállások követik egymást, a gyors átszerelést a koncertek között pedig azt biztosítja, hogy ott ahol senki sem látja, már délelőtt mindent összeszerelnek, a dobot például egy állványon beállítják, hátratolják, majd ha eljött az igazi show ideje, csak előrelökik, és indulhat is a buli. Éppen a Prodigy beállására értünk oda, ahol szeretném kiemelni a dob szerves részét képező fém tartályt, amit professzionális módon rögzítettek az állványhoz. Figyeltem, de nem jöttem rá koncert közben, hogy melyik szám elengedhetetlen része a bádog sound, úgyhogy a kommentekben lehet ötletelni.

A színpadon dolgozó segéderőnek már nem jár annyi luxus, mint a fellépőknek, ahogy láttuk két üres hűtő, és némi kényelmetlen ülőalkalmatosság áll csak rendelkezésükre. Külön kedvencünk a hűtő, ami tiltja a vízivást angol nyelven, magyarul már viszont tisztábban látszik, hogy nem a víz tényével van gond, hanem a minőségével.

Színpadról lejőve még fontos tényező, hogy a kiürült vizes flakonokat, söröskorsókat az A kategóriás híresség környezettudatosan tudja eldobni, valószínűleg ennek köszönhető a szelektív hulladékgyűjtő sziget a lépcső mellett.

Mindenesetre a nagyszínpad backstage jó hely, amiért érdemes elkezdeni zenélni. Ha csak azt a tálca sütit kaphattam volna meg, ami a reggeli mellé ki volt téve, már akkor boldog lettem volna, és már akkor jobb hely lenne, mint a VIP.
 


sziget sziget 2011



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása