2012.02.03. 10:00 – [MTI] Lángoló Gitárok

Aréna-koncerttel ünnepli 30. születésnapját a Bikini

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Háromórás nagykoncertet ad 30. születésnapján a Bikini, a zenekar február 18-án először zenél a Papp László Budapest Sportarénában. "Az Arénában most lesz az első koncertünk, elődjében, a Budapest Sportcsarnokban azonban kétszer is játszottunk: először 1992-ben, a Bikini 10. születésnapján, majd öt évvel később, a 15. évfordulón is" - idézte fel Németh Alajos, a zenekar vezetője, dalszerzője, basszusgitárosa az MTI-nek.

Az ős Bikini 1982-ben alakult, az első két, ma már a magyar rocktörténet alapművei között számon tartott lemezen (Hova lett..., XX. századi híradó) még Nagy Feró volt az együttes frontembere, zenéjüktől pedig a punkos hangvétel sem állt távol.

Az akkori felállásból mára egyedül Németh Alajos maradt, 1985-ben D. Nagy Lajos énekessel kezdődött a Bikini második, máig tartó időszaka, ami már a sikerekben gazdag dallamos rockzenéről szólt, olyan dalokkal, mint az Izzik a tavaszi délután, a Ne legyek áruló, a Mondd el, a Repülők, vagy a Közeli helyeken. A mai csapat további tagjai: Lukács Peta (gitár), Bördén Szabolcs (billentyűs hangszerek), Mihalik Viktor (dob, ütőhangszerek) és Makovics Dénes (szaxofon).

A zenekar eddigi története során 23 lemezt készített, a legutóbbi stúdióalbum Elmúlt illúziók címmel tavaly jelent meg.

A Bikiniben a három évtized alatt összesen tizenhat zenész fordult meg. Daczi Zsolt gitáros, aki másfél évtizeden keresztül játszott a zenekarban, 2007-ben elhunyt, az ő emlékét a koncerten egy videóbejátszással idézi meg a Bikini, a Temesvári vasárnap 1990-es koncertfelvételével.

"Végül úgy alakult, hogy a mostani koncerten csak Gallai Péter billentyűs lép fel a régiek közül, ő énekli a Furcsák közé tartozom című dalt, valamint a Piramis egykori sikerét, a Szállj fel magasra című dalt. Játszhatott volna esetleg az ős Bikini felállás is Nagy Feróval, de ez különböző személyes ellentétek miatt nem jöhetett össze. Hozzáteszem, hogy nem Feróval van problémám, vele ma is jóban vagyok, a legutóbbi albumra is írt szöveget" - fejtette ki a basszusgitáros.

A zenekar 1992 és 1997 között szüneteltette tevékenységét, ezzel kapcsolatban Németh Alajos elmondta, hogy soha nem gondolta volna, hogy még 2012-ben is aktív lesz a csapat.

"Annyira nem, hogy még a gitáromat is elajándékoztam. Hittem a rendszerváltás felszabadító erejében, de 1997-ben már azt láttam, hogy az egész úgy rossz, ahogy van, a művészet pedig olyan fegyver, amellyel lehet harcolni valamiért, jó eszköz kifejezni, ha nem tetszik valami. Emiatt hívtam össze újra a brigádot tizenöt évvel ezelőtt" - elevenítette fel a zenész.

Mint elmondta, minden fontos daluk elhangzik az Arénában, ami nem feltétlenül esik egybe a slágerek füzérével. Fellép egy hatvanfős debreceni gyermekkórus, lesz akusztikus (unplugged) rész, vonósnégyes, zongorán játszik Nagy János (European Mantra), gitározik Peter Ogi (ex-Spions), a Veri az élet című számot egy dzsesszes bigband adja elő. A vetítésért a Bikini exgitárosa, Csillag Endre felel. "A képekből megpróbáljuk megmutatni azt is, hogy jutott el Magyarország a Kádár-érából napjainkig" - jegyezte meg.

A koncertet rögzítik, a felvételből dupla CD és DVD jelenik meg, és a köztévé is leadja majd.

"Az Aréna után sem áll meg az élet, folytatjuk a koncertezést, áprilisban a londoni magyarok előtt is játszani fogunk, nyáron meg a különböző fesztiválokon. Már gondolkodunk egy új stúdióalbumon, ez szerintem 2012 végére fog kikristályosodni" - mondta végül Németh Alajos az MTI-nek.


ajánló koncert nagy feró hír bikini németh alajos d. nagy lajos



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása