2012.02.24. 23:59 – Gnosis

Lángoló Fatemplomok #1 - Benne: Niklas Kvarforth, qwertzuiop

Förmedvények és antitrendi mocskok

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


z underground örök és elpusztíthatatlan, tartja a mondás. Ez különösen igaz napjainkban is, amikor 66 percenként jelenik meg új blackmetal(os) lemez, természetesen mindegyik vagy kazettán vagy bakeliten, a tagok saját vérében megfürösztve. A Lángoló Fatemplomok célja nem más, mint a dömpingben kiadott true zenei kavalkádból a legunikálisabbat és a legborzalmasabbakat kiválasztva rendet vágni a szürkeségben. „Tud valaki ajánlani olyan blackmetal-zenekart, akik például a régi Burzum-albumokat idézik, amik vetítik a havas tájakat, ilyeneket?” - merül fel naponta ilyen és ehhez hasonló kérdés az interneten. A válasz: mi tudunk segíteni, de a kiscsoportos foglalkozás egy későbbi időpontban kezdődik. Az LFT oldalain csakis a förmedvények és az antitrendi mocskok burjánzanak majd göcsörtös televénnyel a fekete fémszív köré fonódva. Hajrá!

***

Niklas Kvarforth - Fifteen Years Of Absolute Darkness
(Spinefarm Records)

iklas Kvarforth, korunk zsenije, a svéd blackmetal megújítója, munkásságának dekádján és zenitjén túl úgy döntött, hogy gyűjteménybe foglalja eddigi sikerdarabjait. Szerencsére nem csak a főzenekar Shining dolgai közül válogat hanem az itt-ott évek alatt kollaborált különféle zenekari szerzeményeket is. A minőség (zeneileg) változó, az viszont elvitathatatlan, hogy Kvarfi bohóckodását mindig öröm hallgatni.

***

Parázs-interjú

qwertzuiop (igen, megjegyezhetetlen és vicces a név, amíg le nem nézünk a billentyűzetünkre) a tavalyi év egyik meglepetéslemezét készítette el a fekete fém és Tirpákia mezsgyéjén. Hajzer Ádám, a ’zenekar’ lelkétől az alábbiakat tudtuk meg: „Egyedül csinálom ezt a qwertzuiop nevezetű kisszoba projektet, amely 2010 óta létezik. Nem játszom semmilyen hangszeren, ami a zenémen szerintem hallatszik is, de a hangok célja tulajdonképpen csak egy légkör létrehozása, ami pozitív vagy negatív érzéseket vált ki a hallgatóból (vagy néhány esetben semmilyent). Stílusilag nem nagyon tudom behatárolni azt, amit csinálok, igazából ambienttől a post-rockon át a blackmetalig mindent bele lehet képzelni. Az utolsó hanganyagom 2011 novemberében jelent meg Dead Oak címmel, amely hat számot tartalmaz 18 percben. Ezek a lassú, hűvös és monoton őszi napok hangulatát próbálják visszaadni. Szinte csak pozitív véleményeket kaptam az albummal kapcsolatban, körülbelül 200 ember le is töltötte, aminek azért örülök és a Dark Whispers Records valamint a Rotten Crowz Productions jóvoltából megjelent cédén és kazettán is a cucc. A következő anyagon már dolgozom, ami nagy valószínűséggel tél végén kész is lesz. A Dead Oak vonalát fogja tovább vinni, csak több ambient és drone hatással. Zenét nagyon sokféle stílusból hallgatok, a lejátszómban a punktól a post-rockon és ambienten át a blackmetalig sok minden megfordul. Minden stílusból van pár banda, akik hatással vannak a zenémre is. A Dead Oak készítésekor amit sokat hallgattam az a Forest Swords, Weakling, Lycus, Whirl, Eluvium volt. Talán ezek hatására lett olyan (szerintem szar), amilyen.
Téved a Művész Úr, jó az irány, fiatalos, merengős és mély. Az ábránd és zakatolás találkozik némi Ulverrel, innen már rosszabb nem lehet a zene. Innen lehet letölteni.

(A gyertyás képet innen loptuk.)


metál black lángoló fatemplomok



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása