2012.02.25. 10:00 – Kovács M. Norbert

A magyar lemezvásárlók és egy alternatív valóság

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A minap fogták magukat a MAHASZ illetékesei és hírlevél formájában kipostázták a nagyvilágba a 2011-es évre vonatkozó összesített lemezeladási listáikat. Nem, itt még nem ér röhögni. Tehát több lista is van, de elég ha csak egyet veszünk, az Összesített album- és válogatáslemez-lista első tíz helyezettjét. A címek felét az X-Faktorban feltűnt énekesek javarészt a show-műsorban elhangzott dalokat (tehát nem saját szerzeményeiket) tartalmazó lemezei teszik ki, de van rajta meselemez, Budapest Bár, Zorán-album és természetesen Ákos, aki még a 2010-ben kiadott, A katona imája című lemezével szerepel. Ami viszont az igazán durva: Magyarország lemezvásárló lakosságát egyetlen külföldi előadó érintette meg annyira, hogy olyan sokat vásároljon a lemezéből, hogy azzal bekerüljön az első tízbe. Na de ki lehet ez az egy? Adele? Beyoncé? Rihanna? Lady Gaga? (A Foo Fighterst mint kérdést komolyan fel sem merjük tenni.) Egy fenét! Valaki egészen más. De csak azért sem áruljuk el a lapozás előtt.

Itt viszont már igen, ezt tessék figyelni:

MICHAEL BUBLÉ

Na, nem mintha zsigerből utálnánk a srácot, kellenek a világnak a Sinatra-epigonok, ha a mester már nincs közöttünk, de ettől függetlenül azért mégis, amikor ezt megláttuk, órákig sokkhatás alá kerültünk, ami alatt majdnem elkezdtünk felváltva Napalm Death- és Justin Bieber-számokat posztolgatni, de szerencsére remegő kézzel még az sem ment.

Szóval a magyar lemezvásárlóknak a 2011-es év nemzetközi könnyűzenei terméséből hivatalosan Michael Bubléig sikerült eljutniuk.

Ha nem tudnánk, hogy az aktuális könnyűzenei produkciók potenciális célcsoportja már nagyon-nagyon régóta nem fárasztja magát olyan avíttas dologgal, mint a fizikai formában történő zenevásárlás, most azonnal írnánk egy levelet Adele-nek, hogy ha esetleg megint meggondolja magát, és mégis a visszavonulás mellett dönt, ebbe az országba nyugodtan jöhet pihenni, itt ugyanis a kutya sem tudja, ki a fene ő.

Persze valójában más a helyzet. Egy ilyen MAHASZ-lista már a kiröhögésre sem jó, csak arra, hogy félszegen feltegyük a kérdést: mégis miféle szerencsétlen alternatív valóságot reprezentál ez?


vélemény pop lista rock mahasz



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása