2012.04.26. 12:55 – Lángoló Gitárok

A Matter of Birth or Death - Itt a Seen első nagylemeze

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Hosszú évek kalandos működése után jelentkezik bemutatkozó nagylemezével a Seen. A kompromisszummentesen sodró és dalok helyett inkább energiákban gondolkodó formáció A Matter of Birth and Death című keresztelt debütálása egyben konceptlemez is lett. Az albumot Lángoló Gitárok olvasói hallhatják először.

„Az A Matter of Birth and Death nagylemez két szervesen kapcsolódó EP összeolvadásából született meg. A Death és Birth EP-k az eredeti tervek szerint külön jelentek volna meg, ám végül egybeforrva láttak napvilágot. A két zenei oldal közötti összekovácsoló erővé vált az is, hogy a közelmúltban az együttesen belül pár nap leforgása alatt volt aki az édesapját vesztette el, másnak gyermeke született.” – mondta a zenekar.

A Seen magja Kolozsi Péter látomása mentén alakult meg még 2007-ben, amikor a basszusgitáros otthagyta akkori zenekarát, a Blind Myselfet, majd Ratkóczi Huba és Somló Dániel segítségével vágott bele zenei vízióinak megvalósításába. Ezután találkoztak az akkor éppen újjáalakuló Esclin Syndo alapítóival, Berger Dalmával és Sándor Dániellel. Berger és Sándor beszálltak a Seenbe, ugyanakkor a Seen hármasa csatlakozott az Esclin Syndóhoz. A zenekari kettős élet éveken át tartott, ám mivel az Esclin Syndo előtti lehetőségek csábítóbbnak tűntek, a Seen a háttérbe vonult.

„A Seen zenekar életében rendkívüli fontossággal bír egy szentbékkállai szőlős, egy baráti birtok. A formáció 2009 nyarán ezen a nem szokványos helyszínen kezdte meg első nagylemezének rögzítését. Ez a domboldal, ahol nemhogy térerő, de még ivóvíz sincs, volt a legfőbb katalizátora és bázisa a zenekar nyárról-nyárra húzódó felvételeinek – és alakulásának. 2010-ben a zenekar már tudta, hogy Dalma nem vesz részt a további munkálatokban – így érkezett 2011 őszén Bodóczy Zoltán Undos, akinek énekhangja tette teljessé az érzelmi spektrum majd’ minden szegletét bejáró anyagot.” – mondják a lemezfelvételről és az énekescseréről.

A lemez felépítéséről a az alábbiakat mondta a csapat: „A Death EP került az A Matter of Birth or Death első felére: az elmúlással foglalkozó zaklatottan pumpáló dalokat egy komolyzenei mű (Charles Ives: The Unanswered Question) részlete vezeti át a Birth EP-be. A második oldal tételeit a Biblia, különböző nagyvilági személyiségek önéletrajzi kötetei, valamint a zenekar életében is megjelenő gyermekáldás ihlette. A közel egy órás anyagon helyet kapott egy archív részlet is: a Seen első, 2007-es repertoárját megörökítő, mindössze 3000 forintba kerülő demófelvétel részlete köré épült a 3000 című dal. De az A Matter of Birth or Death egyébként sem egy szokványos módon felvett lemez: bizonyos éneksávok a szentbékkállai ház fénytelen, bezárt pincéjében készültek, míg a hangszeres felvételek a szabad ég alatt, a völgynek fordított ordító erősítőkön lettek feljátszva.”

A zenekart élőben a vasárnapi IHM Köz- és Taggyűlésen lehet megnézni legközelebb.


premier rock exkluzív noise math seen



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása