2012.05.12. 10:39 – Sajó Dávid

Halott belváros sehol sem működik - Interjú Rogán Antallal, az V. kerület polgármesterével

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Igaz, hogy már fél éve nyitva áll, de hivatalos megnyitója még nem volt a budapesti Hard Rock Cafénak. Az eseményre május 18-án kerül sor, ekkor fejeződik be az a jótékonysági árverés is, aminek keretében Ákos egyik hangszerét viheti haza az, aki a legtöbbet adja érte. A hangszer átadóján Rogán Antal, az V. kerület polgármestere is megjelent, neki tehettünk fel pár kérdést a szórakozóhelyekkel, szórakozással kapcsolatban.

Minek köszönhető, hogy ellátogatott a Hard Rock Caféba?
Fontosnak tartottam, hogy a hely megnyisson itt a kerületben Ez egy olyan fiatal és dinamikus rétegnek szól, és itt nem a huszonévesekre, hanem még akár a saját korosztályomra is gondolok, amely hajlandó mozogni és pénz költeni. Végül is egy olyan helyről beszélünk, amely nagyon fontos célpontja a város turizmusának.

Lehet valamiféle tendencia abból a kerületben, hogy ehhez hasonló, élőzenéhez erősen köthető helyek nyíljanak?
Azért a kerületben több kiváló szórakozóhely is működik, csak mások a terület adottságai. Egy Ötkert mondjuk nem tud versenyképes lenni egy Zöld Pardonnal, mert nem tud akkora méretet elérni. Ettől függetlenül én soha sem voltam híve annak, hogy korlátozva legyenek a helyek éjszakai vagy akar az utcai nyitvatartásai. Nem is nagyon volt arra példa, hogy valamit bezárattunk és az úgy is maradt a végén. Voltak helyek, amik csak egy-két elemi szabályt nem tartottak be, de két hét múlva, miután ezeket a problémákat kiküszöbölték, már újra ki is nyithattak.

A Gödörnél is ilyen egyszerű a helyzet?
A Gödörnél úgy gondolom, hogy a tulajdonosnak és az államnak abba a területbe pénzt kell ölni. Én ennek nagyon heves támogatója vagyok, mert úgy érzem, hogy a Gödörnek meg kell tartani a mostani helyét és szerepét. A fiatalokról kell, hogy szóljon, a könnyű zenéről kell, hogy szóljon és meg kell maradnia egy szabados helynek. Bár mindig feljelentik a környező lakók, én sose léptem a hely bezárásának érdekében, mert szerintem kifejezetten jó dolog az, hogy a város tömegközlekedésileg legjobb helye tele van fiatalokkal. Viszont a félkész infrastruktúra miatt áldatlan állapotok uralkodtak ott nagyon régóta.

Akkor az a folyamat, ami a téren látható, az új kiszolgáló egységek, piknikasztalok és első sorban ugye az új Akvárium, egy szándékos arculatváltásnak is tekinthetőek?
A Gödörnél azért szerintem leginkább a menedzsmenthez kötődtek az emberek. Most viszont új vezetők vannak, ami természetesen új programmal is jár. Nekem a régivel csak annyi bajom volt, hogy nem volt egyről a kettőre jutás és megakadt a térnek a fejlődése, ez pedig egyáltalán nem jó. Én nem azt várom el, hogy stílust váltsanak azon a helyen, hanem azt, hogy építsenek normális infrastruktúrát. Nézzen körül ott az ember, még mindig félkész-befejezetlen terek vannak. Olyan hely kell, ahova programot lehet vinni, ahova mondjuk egy vécét lehet építeni, ami valljuk be, a környéken egyszerűen nélkülözhetetlen. Én már azt is felvetettem, hogy zárjuk körbe a területet és ezzel az üzemeltető máris nagyobb felelősséget kapna a környék rendbetartásával kapcsolatban. Ma ez például úgy megy, hogy az önkormányzat jelentős összeget fordít minden nap arra, hogy kipucoljuk az Erzsébet tér környékét. Mi ezt azért tesszük, mert ez a dolgunk. Viszont azt mindannyian tudjuk, hogy van ott azért bevétel, amiből illene saját maguknak takarítani.

Ezek meglehetősen reális elvárásoknak tűnnek.
Abszolút. Én nem hiszek abban, hogy ott olyan helynek kéne létesülnie, ahol Rémy Martin konyakot árulnak és 20 ezer forintos whiskyt, mert szerintem a mostani hely bevételének is bőven elégnek kell lennie, hogy ezeknek a minimális elvárásoknak megfeleljenek. Szeretném, ha a Gödör mindig is olyan hely maradna, amilyen most is: friss, fiatalos és mindig egy új generációnak szól. Akár azt is mondhatnám rá, hogy underground. Azonban ezt lehet normálisan is csinálni. Nekem nem a fiatalokkal van bajom, hanem azzal, hogy nincs elég ember, aki szervezné és lebonyolítaná ennek a helynek a történéseit. Ha kétszer annyi kuka lenne mondjuk, akkor már is nem a földre dobálnák a szemetet. Ha lenne egy takarítóbrigád, akkor nem reggel 7-re fejeznénk be a munkát. hanem már reggel 5-re. Ekkor senki sem fogja észrevenni, hogy ez egy olyan hely, ami sok embert vonz. A zaj pedig az én gondom, azt megoldom a kerületi polgárokkal. Zaj mindig van egy ilyen helyen, ez az élet rendje. Azt mindig el szoktam mondani, hogy a Belvárosban lakni egyszerre jó és rossz. Jó, mert minden közel van, rossz, mert van élet az utcán. Halott belváros sehol sem működik a világon.

Milyen koncertet látna legszívesebben az V. Kerületben?
Magashegyi Underground-hívő vagyok. Egyébként nálunk mindig van egy Belvárosi Fesztivál, ami kicsit tükrözi az én ízlésemet is. Bár csak szőrmentén próbálom befolyásolni az eseményeket, de azért abból is látszik, hogy soha sem volt egy konzervatív rendezvény sőt, épp ellenkezőleg. Én is, ha autóban ülök és CD-t vagy rádiót hallgatok, akkor mindig magyar undergroundot, kezdve a Tankcsapdától a Quimbyn át akár pont a Magashegyiig. Ákost is szoktam, csak régről, őt már besoroltam a konzervatívok közé.


interjú rogán antal



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása