2012.06.11. 13:06 – Juhász Edina

Elegem van a siránkozókból – Saint Vitus-interjú Dave Chandlerrel

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A Saint Vitus tipikusan az a zenekar, ami soha nem lett igazán híres, de lépten-nyomon hivatkoznak rá a fiatalabb, sikeresebb csapatok. Az 1978-ban alakult doom metál együttes több mint egy évtizedes, szinte teljes szünet után alakult újra 2008-ban, méghozzá az önállóan is legendának számító Scott "Wino" Weinrich énekessel az élen. Jelenlegi aktualitásukat az adja, hogy 17 év várakozás után április végén jelent meg a Lillie: F-65 című új lemezük, amit ráadásul július 4-én az A38 Hajón is bemutatnak a magyar rajongóknak. Dave Chandler alapító-gitárossal beszélgettünk.

Nemrég jelent meg az új lemezetek. Izgulsz a fogadtatása miatt?
Igen, eléggé ideges vagyok, nagyon kíváncsi vagyok tetszeni fog-e az embereknek, vagy utálni fogják. Ez mindig izgalmas dolog, és az hazudik, aki nem ezt mondja.

Milyenek az első visszajelzések?
Online újságokban már olvastam kritikákat, a legtöbb egész jóra értékelte. Persze volt néhány, aki lehúzta, de mindegy, mindig lesznek olyanok, akiknek nem tetszik. A többség szerint viszont jó, és erre fókuszálok inkább.

1995 óta ez az első stúdiólemezetek. Nagy volt rajtad a nyomás emiatt?
Igen, szerettem volna, hogy a régi hangzás jelenjen meg, de mégis azért legyen benne valami modern is. Szerintem sikerült is ezt elérni. Az a furcsa amúgy, hogy kívülről nem igazán éreztem a nyomást, csak én nyomasztottam magam mindenen, hogy megfeleljek a saját elvárásaimnak.

A lemezeladásoktól mit vársz? Megéri még egyáltalán lemezt kihozni?
Nem tettük magasra a mércét, szeretnénk, ha nem buknánk pénzt. Remélem és hiszem is, hogy a lemez, mint opció mindig megmarad, és szerintem meg is kell hogy maradjon. Én legalábbis nagyon szeretném. Azért nagyon sok olyan ember van, aki nem tud letölteni, mert nincs hozzá vagy internete vagy megfelelő kütyüje, vagy egyszerűen csak utálja. Nekik is kell hagynunk lehetőséget arra, hogy a zenénk eljusson hozzájuk. Szerintem vinyl és CD verzió mindig lesz. Pontosan ezért hozzuk ki többfajta verzióban is az anyagot, mert szeretnénk, hogy mindenki megtalálja azt, ami neki a megfelelő. A gyűjtők nem elégednek meg egy letöltő linkkel vagy egy műanyag tokos CD-vel. Lehet akkor inkább meg sem veszik.

Az új Let Them Fall videótok elgondolkoztatott, hogy a zenétek hangulatával ellentétben te ilyen optimista beállítottságú vagy. Az jön le belőle, hogy az élet teljesen egyszerű, illetve, hogy eleged van azokból, akik mindenért siránkoznak. Jól látom?
Igen, tökéletesen látod a mögöttes mondanivalót! Elegem van már azokból az emberekből, akik úgy gondolják, hogy ők olyan intelligensek, esetleg feljebbvalóak, hogy már nem tudnak örülni egyszerű dolgoknak, sőt, nem is csinálnak egyszerű dolgokat, inkább szépen megőrülnek. Mindig siránkoznak, ahelyett hogy tennének valamit, és szerintem a világnak is elege van már ezekből az emberekből, úgyhogy csináljanak, amit akarnak.

Szerinted azok a rajongók, akik a kezdetekben is a zenekar mellett voltak, még mindig ott vannak?
Pont az előbb említett videó kapcsán kaptam olyan üzeneteket az idősebb rajongóktól, hogy ők inkább élőben kíváncsiak a zenekarra, ez a videó túl furcsa. Az újabb rajongóknak meg nagyon tetszik pont amiatt, hogy bizarr. Szóval megvan ez a kettősség, de a régi rajongóink pontosan tudják, hogy mennyire fontosak, úgyhogy már be is terveztük a következő klipet, ami inkább élő jellegű lesz. Szóval fontos mindegyik bázisunk, és igyekszünk senkit sem cserbenhagyni, és ezt szerintem érzik is a rajongók.

Nagyon fontos szerepetek volt a doom metal színtér kialakulásában és elterjedésében. Rengetegen hivatkoznak rátok, például a Down vagy a Crowbar, csak hogy két prominens képviselőjét említsük a műfajnak. Hogyan látod ezt a kört a mostanában?
Ne hozz zavarba, mi csak egy állomás voltunk, a Black Sabbath csinált mindent. De örülünk, hogy részesei lehettünk annak, amikor a doom metal egy elfogadott, illetve elismert zenei stílus lett, és hogy azóta is létezik. Egy csomó srác csinálja azt a zenét, amit szeretne, és nem azt, amit úgy gondol, hogy mások majd szeretni fogják, és szerintem ez a lényeg. Erre bíztatok mindig minden fiatal srácot. Nem azt mondom, hogy gyerünk, játssz doom metált, hanem játssz, amit szeretsz, és ne hallgass másokra.

Nemsokára nálunk léptek fel. A koncertetek az új lemez dalaira fog épülni, vagy az egész életművetekre?
Télen is lesz egy európai körutunk, ezért nem szeretnénk az összes új dalt ellőni, hanem oda is tartogatunk párat. Mivel még sosem voltunk Magyarországon, ezért azt is fontosnak tartjuk, hogy nagyon sok régi dalt hallhasson tőlünk a közönségünk élőben is. Ja, és hangosak leszünk, készüljön fel mindenki!

Wino stabil tagja most a Saint Vitusnak?
Amíg ő úgy gondolja, hogy a zenekarral akar lenni, addig igen. Most úgy néz ki állandó tag, de persze sosem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő. Ahogy ő mondja ő mindig is tag volt, csak volt, hogy szabira ment.

Miért ő? Volt néhány énekesetek rajta kívül is.
Ha bármelyik nagy rajongónkat megkérdezed, hogy ki a Saint Vitus hangja, azt fogják mondani hogy Wino. A zenekar vele volt a legsikeresebb, a színpadi jelenléte egyszerűen tökéletes, ráadásul mi mindig jól kiegészítettük egymást a deszkákon, és remek volt a dinamika köztünk mindig is.

Szereted az olyan zenekarait, mint a The Obsessed, a Spirit Caravan vagy a The Hidden Hand?
Nem igazán, ráadásul mostanában már nem is nagyon hallgatok zenét, így az újabbakat nem is ismerem. Illetve hazudtam, mert a Red Fang nagy kedvencem lett az utóbbi időben.

Mit csináltál, amíg nem volt Saint Vitus?
Az első időkben semmi zenével kapcsolatosat, egyszerű csapos voltam. Aztán 2000-ben megalakítottuk a trouble-ös Ron Holznerrel a Derbis Inc-t, utána pedig már a Saint Vitus kezdett ismét formálódni.

Az újjáalakulás először csak a turnézásról szólt, mikor döntöttétek el, hogy lemezt is készítetek?
Az első időszakban így volt valóban. Nagyon élveztük a közös zenélést, aztán annyira összejött minden, és annyira jól sikerült, hogy elkezdtünk már a turné alatt új dalokat írni, és azokat is játszottuk koncerteken. Aztán elkezdték kérdezgetni csillogó szemekkel, hogy ez meg mi, lesz új lemez? És ekkor elkezdtünk gondolkozni, hogy végül is miért is ne. Nem tudom meddig lesz ez, ez az év biztos, aztán majd meglátjuk, hogy egyáltalán az emberek akarják-e hogy folytassuk.


interjú rock metál doom saint vitus



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása