2012.08.04. 17:48 – Lángoló Gitárok

Mit játszik majd a Csík zenekar a Szigeten?

20. Sziget

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Már biztos mindenki kívülről fújja, hogy az idei Sziget mínusz egyedik napján a Csík zenekar áll majd színpadra Daloskönyv című előadásával, ami minden eddiginél több vendéget és feldolgozást tartalmaz majd, az amúgy is bátran kísérletezgető népzenészektől. Alább Szabó Attila hegedűs-gitárossal közösen összeválogattunk pár dalt, amikkel ugyan a poént nem lőjük le, de mégis képet kaphat a kedves olvasó, hogy mire is számítson hétfőn este az Óbudai-szigeten.

Lovasi András - Apa övének a csatja (vendég: Lovasi András)

Ez Lovasi András Bandi a hegyről című lemezéről származik. Ezzel a dallal indult el a közös munkánk Lovasi Bandival. Ha jól emlékszem, 2001-ben találkoztunk egy egri Kispál-koncerten, ahol elkezdtünk beszélgetni, hogy nem ismerek-e véletlenül egy hegedűst, mert ő pont azt keres az egyik dalához, én pedig bátran ajánlottam magamat. Három nap múlva pedig már föl is vettük az Apa övének a csatját. Nem csak azért imádom ezt a dalt, mert itt kezdtünk el Bandival együtt zenélni, hanem mert ez egy nagyon-nagyon jó dal, csodálatos szöveggel. A mostani Csík-koncertre pedig pont Bandi ajánlotta a dalt, hogy mi lenne, ha ezt amolyan emblematikusan megcsinálnánk. A mi verziónk azért különleges, mert amikor az eredetiben a hegedű lép be, az a koncerten majd a komplett Csík zenekar lesz, egy keringővel. Ez azért érdekes, mert a keringő maga háromnegyedes, nem magyar eredetű tánc, de azért csak rányomta Magyarország történelmére a bélyegét. Eredetileg egy ez szomorkás dal, de a zenekarral valahogy vidámmá alakult a dolog.

Illés - Átkozott féltékenység (vendég: Bródy János)

Az 1969-es Nehéz az út című Illés-lemezről játsszuk majd Bródy Jánossal az Átkozott féltékenységet. Ennél a dalnál az eredeti témával indítunk, majd szépen csíkosítjuk. Gyakorlatilag ez volt az első úgynevezett világzenei felvétel Magyarországon. Bródy a Pátria lemezeken hallotta ezt az eredetileg Elmegyek elmegyek című dalt, ami egy autentikus menyasszonykísérő egy széki gyűjtésből. Írt hozzá egy másik szöveget, így lett ez a saját számuk, amiről kevesen tudják, hogy lényegében népzene. Nekünk, népzenészeknek Szék ráadásul egy emblematikus dolog, mivel a táncházak is innen alakultak ki annak idején. Amúgy úgy indult ez az egész, hogy legyen egy olyan dal, ami egyrészt köthető Jánoshoz, másrészt a mi műfajunkból is legyen benne valami.

Kovács Kati és a Locomotiv GT - Rock and roller (vendég: Kovács Kati)

Kiskoromban imádtam ezt a nótát, az én személyes zenei mitológiámban nagyon fontos szerepe van ennek a dalnak. Sokáig gondolkoztam rajta, hogy hogyan lehetne ebbe belecsavarni a magyar népzenét, majd végül nem magyar, hanem román lett, egy román tánc. Szerintem nem lett túl erőszakos így a dal, sőt, kifejezetten illik a kettő tempója egymáshoz.

Csík zenekar - Boldog szomorú dal (vendég: Kovács Kati)

Ez egy észak-mezőségi menyasszonykísérő, amit eredetileg ugye Mariann énekel, de úgy gondoltam, hogy Kati is nagyon jól elő tudná adni. Először nagyon próbálta úgy énekelni, mintha Mariann lenne, de mondtam neki, hogy nem kell, énekelje úgy, ahogy ő gondolja, amiből szerintem tök jó dolog jött ki. Kati egyébként saját bevallása szerint gyerekkorában énekelt utoljára népdalt, szóval ez egy érdekes kísérlet lesz. Amúgy lesz több olyan dal is, amit eredetileg a Csík zenekar játszik egyedül, viszont a Szigeten beszállnak vendégek majd hozzánk.

LGT - És jött a doktor (vendég: Presser Gábor)

Ehhez a kiváló LGT-dalhoz egy jófajta kalotaszegi betétet raktunk. Az eredeti dalnak van egy nagyon sajátos lüktetése, és remélem, hogy ezt a mi feldolgozásunk is meg tudta tartani. Van benne egy rész, ahol Presser azt énekli, hogy „ Nekem a zene, a zene, a zene, a zene kell", és emiatt mindenképpen meg akartam ezt a dalt csinálni, már csak a műfajok átjárhatóságára is felhívva a figyelmet, hogy csak a zene számít. Tök mindegy, hogy milyen műfaj, ha mi népzenészek együtt tudunk dolgozni rockzenészekkel, akkor az minden pénzt megér.

Quimby - Sehol se talállak (vendég: Kiss Tibor)

Ez a dal már régóta benne van a repertoárban, de nagyon ritkán játsszuk, csak akkor, amikor Kiss Tibi is velünk van. Az eredeti szám nekem kifejezetten egy gyimesi zenére hajazott, a közepén hallható betét nálunk pedig ténylegesen egy gyimesi táncmuzsika lett.


rock fesztivál sziget népzene csík



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása