2012.10.07. 13:11 – Sajó Dávid

Az összes elnök bekaphatja - klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

LGklipszemle2_1.jpgAz e heti klipválogatás elég erős mezőnnyel bír, hiszen van új videó a Green Daytől, a Bloc Partytól és az Alabama Shakestől is. A legjobb mégsem egy gitárzenei, hanem egy rapvideó, amely Killer Mike nevéhez fűződik, amiben az előadó durván nekimegy az Egyesült Államok eddigi elnökeinek. Szorosan követi őt minőségben Wax Tailor bájos polipromantikája és az egyedüli magyarként szereplő We Are Rockstars dobozfejes kitaszítottsága. Rajtuk kívül van még fekete-fehér Bat For Lashes, és fehér-fekete Pet Shop Boys is, Gotye pedig az előző kettőre rácáfolva készített egy vizuálisan igen megterhelő klipet.

Killer Mike - Reagan

Killer Mike-ot sokan a hiphop megmentőjeként tartják számon, aki az újgenerációs hipszter rapperek és fuxos műgengszterek mellett képes nem csak eredeti, de kifejezetten provokatív, társadalomkritikus dalokat írni. A Reagan is pont ilyen, amiben a rapper brutális támadást intéz Amerika eddigi elnökei ellen. Ráadásul egy nagyszerű animációs videó is készült hozzá, amely magasan az e heti válogatás legerősebb anyaga. A minőség mondjuk nem csoda, hiszen Killer Mike annál a Williams Street kiadónál van, amely nem mellesleg az Adult Swim tévécsatorna olyan zseniálisan elmebeteg animációs sorozataiért is felelős, mint az Aqua Teen Hunger Force, Metalocalypse vagy a Frisky Dingo, ezért nem meglepő, hogy a kizárólag négy színt - az amerikai zászló három színe és a fekete - használó videó nem csak lenyűgözően szép, de elképesztően hatásos is.

Wax Tailor feat. Aloe Blacc - Time To Go

Nagyon szoros küzdelemben, de alulmaradt a hét videója címért folytatott küzdelemben a francia Wax Tailor, aki az Aloe Blacc vendégszereplésével készült Time To Góhoz forgatott egy zseniális klipet, amiben vegyítik a stop motion technikát az animációval és az élő felvételekkel. A történet egy repülő kék plüsspolip köré épül, aki a várost járva (szállva? lebegve?) mindent kékre fest, amihez hozzáér. Aztán egy idő után elfogy a varázsereje, és ismét szürkévé válik minden, ő pedig egyre többet zuhan a földre, míg végül darabjaira szakadva végzi a betonon. Mielőtt szívünk megszakadna az édibédi polipocska teteme láttán, a lény kinyitja a szemét, ahogy a nap felkel és komótosan visszamászik oda, ahova tartozik: a hulladéktárolóba.

Green Day - Troublemaker

Kicsit már mi is kezdjük unni, hogy a Green Dayjel kapcsolatban szinte képtelenek vagyunk bármi jót is írni az utóbbi időben. Ez nem csak a borzasztóan gyengére sikerült új lemezük hibája, hanem a fölöslegesen grandiózusnak szánt PR-gépezeté, amely a minőség kárára ontja magából a szürkébbnél szürkébb klipeket. A Troublemaker is pont ilyen, stúdióban zenélés, koncerten zenélés, és ennyi. Mintha Billie Joe Armstrongék már nem is akarnának többet, mint hetente, ilyen-olyan úton-módon bekerülni a sajtóba mindegy, hogy egy bűn rossz videóval vagy színpadi balhéval.

Bloc Party - Kettling

Az új Bloc Party-album sok szempontból meghatározó a zenekar számára, mert nem csak az együttes visszatérését jelentette, hanem az utóbbi években rájuk kevésbé jellemző, sokkal gitárorientáltabb hangzást is. A Kettling erre egy tökéletes példa, amihez egy rakás hetedikest választottak a klipforgatáshoz, akik az iskolai udvaron esnek egymásnak és szereznek sérüléseket. A videó egyszerre gyermekien játékos és véresen komoly, de mintha maguk a készítők sem tudták volna pontosan, melyikre szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni, emiatt inkább érezzük hatásvadásznak a rengeteg lassítást, mintsem tudatos művészi megoldásnak.

Alabama Shakes - I Ain't the Same

Az Alabama Shakes bemutatkozó lemezét egyszer már agyondícsértük, most ugyanezt kell tennünk legújabb videójukkal, amit a Kinks-frontember Ray Davies stúdiójában rögzítettek élőben. Pedig tényleg nincs itt semmi látnivaló - kivéve persze az elbűvölő Brittany Howard napszemüvegben - csak egy remek zenei felvétel, ami bebizonyítja, hogy a zenekar énekesnőjének ugyanolyan elképesztően szexi a hangja, mint amilyen a stúdiófelvételeken.

Bat For Lashes - All Your Gold

Hamarosan megjelenik a Bat For Lashes új albuma, amihez ízelítőnek tökéletesen megfelel az All Your Gold videója. Ebben Natasha Kahn énekesnő látható, ahogy meglehetősen érdekes módon táncol a tengerparton egy fekete-fehér testhezálló ruhában. Írnánk kicsit többet, ha lenne miről, de tényleg ennyiről van csak szó. Ettől még szép alkotás, a táncművészet iránt fogékonyaknak pedig kifejezetten szórakoztató lehet

Pet Shop Boys - Leaving

A fekete-fehér soha nem megy ki a divatból, ahogy a Pet Shop Boys sem. A Leavingben egy onat útját kísérhetjük végig miközben a zenekar egy kissé bizarr hangulatú koncerten zenél az egyhelyben álló közönségének. Külön kiemelnénk Chris Lowe szamurájdzsekijét, amivel méltán érdemelné ki a hét legfurcsább zenekari jelmeze díját.

Voli x Gotye - State of the Art

Gotye art-popja az idei év egyik legérdekesebb zenei jelensége, amit csak erősít a State of the Art és a hozzá készített klip. A Voli rendezésével és vendégszereplésével készült videó nagyszerűen illeszkedik a dal pszichedelikus reggae hangulatához, ahol látszólag teljesen véletlenszerű módon váltogatják egymást az eredeti felvételek, az animációk és az innen-onnan összeszedett videók részletei. Egy spangli meggyújtása után még lehengerlőbb lehet a videó vizuálisa hatása, de nem lennénk meglepve, ha az alkotók is ezt a módszert alkalmazták a klip utómunkáinál.

We Are Rockstars - Magasban

"A dal erőt adó, támogató üzenete az, hogy nem szabad soha feladni, lesz még jobb minden. A klip is erről szól, hiszen az elkeseredett, többiektől különböző srác végül találkozik velünk, hozzá hasonlókkal." - mondja a Forrai Brigitta rendezésében, Deák Kristóf operatőri munkájával készült klipről Ligeti György, a We Are Rockstars frontembere. A videóban egy dobozfejű embert követhetünk végig, aki sehogy sem tud igazán beilleszkedni a többiek közé - naná, egy bazinagy doboz van a fején - egészen addig, amíg meg nem találja testi-lelki társait a zenekar tagjaiban, akik szintén hasonló kórban szenvednek.


green day pet shop boys bloc party bat for lashes gotye klipmegosztás wax tailor aloe blacc killer mike we are rockstars alabama shakes



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása