2012.12.30. 13:52 – Sajó Dávid

Kutyából oroszlánná szívta magát - 2012 legjobb klipjei (2. rész)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

brown.jpgSzombaton rangsoroltuk 2012 legjobb, egyben legnépszerűbb videót, amik közül így is kimaradt számos remekbe szabott alkotás, ami talán nem kapott olyan kellő publicitást, mint amit megérdemelt volna. A mostani top 20-as listánkon tehát olyan klipeket mutatunk be, amiket mi személy szerint nagyon kedveltünk és sajnáltuk volna, ha ezek kiemelése nélkül ér véget az idei év. Aki az előző válogatásból esetleg hiányolta volna a gitárzenét, az most örülhet, mivel itt talál majd bőven belőlük.

20. Wax Tailor ft. Aloe Blacc - Tim To Go

A stop mortion videókkal általában nehéz hibázni, szerencsére Wax Tailor esetében sem beszélhetünk baklövésről. A történet egy kukából előmászó polip (tintahal?) napját követi végig, aki végigrepül a városon és mindent kékre fest, amihez hozzáért. A nagyon cuki klip aztán szomorú véget ér, amikor is főhősünk kifogy a festékből és végül a földön végzi öntudatlanul. Szegény meggyötört állatkának reggelre még marad annyi ereje, hogy a festékhiány ellenére visszamásszon abba a hulladéktárolóba, ahonnan a videó elején indult. Hm, lehet mégis csak tintahal lesz az.

Legjobb jelenet: 1:16-tól, amikor életre kelti a téglákat.

19. Ty Segall - The Hill

Ez a videó az egyik legjobb példa, mennyire szubjektív a mi kis listánk. Állatjelmezbe öltözött emberek baromkodnak egy VHS-minőségű felvételen, amiből ha akarnánk se tudnánk bármi értelmet kinyerni. Ja, és van benne egy bongot szívó nyúl is, ennél több úgysem kell.

Legjobb jelenet: 1:14-től táncolásnak tűnő idegrángást produkáló medvének öltözött figura.

18. The Black Keys & RZA - The Baddest Man Alive

A BlakRoc-lemez után virult a fejünk rendesen, amikor RZA és a Black Keys újra összeálltak egy dal erejéig, annak meg pláne örültünk, hogy ehhez még videó is dukált. A rapper a két Black Keys-taggal látható egy kínai étteremben, ahol összeverekednek egy szerencsesütin. Mind a három zenész pont annyira vette komolyan a szerepét, hogy mi egy jót röhögjünk a hülye fejükön meg az idióta verekedős jeleneteken, amire végül a koronát a videót lezáró utolsó sor tette fel az étterem tulajdonosától.

Legjobb jelenet: amikor ez a három elmebeteg kitalálta ezt a klipet.

17. Muse - Madness

Az előző listánkon volt már olyan videó, ahol felkelők csaptak össze a rendőrökkel, de itt ez csak a háttérsztorija egy nő és egy férfi kapcsolatának, akik mintha észre sem vennék a repkedő Molotov-koktélokat kerülnek bele a balhé középpontjába. Ja, és nekik még cigizni is szabad a metrón. Köcsögök.

Legjobb jelenet: 2:19-nél Matt Bellamy olyan kis édesdeden énekel, mintha mögötte nem vérnének éppen halálra a rendőrök egy felkelőt.

16. Rolling Stones - Doom and Gloom (18+)

Kezdjük azzal, hogy rohadjon meg Mick Jagger, amiért 70 évesen is még ennyire kurva jól néz ki. A legendás zenekar idei videójában egyedül csak Charlie Watts tűnik már kissé nagypapásnak, a többiek még mindig jól tolják az ipart, miközben a videóban van zombivadászat, egy csomó meztelen csöcs, repülőgép-szerencsétlenség meg hányásig zabálás.

Legjobb jelenet: Mick Jagger.

15. Alt-J - Something Good

Az idén nagyszerűen bemutatkozó Alt-J igazából bármelyik videójával bekerülhetett volna, de nekünk ez a szürreális bikaviadal tetszett a legjobban. Gyönyörű képek, nagyszerű narratíva és tökéletes befejezés, miközben a forgatás alatt szerencsére a bikának sem esett bántódása. Kell ennél több?

Legjobb jelenet: 2:57-től jön a slusszpoén, ami az egyik legjobb zenei videós történetlezárás idén.

14. Thee Oh Sees - Lupine Dominus

Ha lehetne adni legjobb zenés videós főszerepért járó díjat, biztosan a Thee Oh Sees-klipben szereplő monoklis srác kapná, aki a hátsó ajtón keresztül jut be egy sztriptízbárba, majd egy bajuszos kamionsofőr mellett dohányozni kezd. Innentől nem is mondanánk többet, mindenki nézze meg magának, mert van egy jó nagy csavar a videóban.

Legjobb jelenet: 1:20-től a főszereplő és bajuszos fazon arckifejezése, amikor előbbi lerak az asztalra egy húszdollárost.

13. The Jon Spencer Blues Explosion - Black Mold

Mi történik akkor, ha két favágó hillbilly talál egy repülő csészealjat az erdőben. Nem, nem viszik rögtön a legközelebbi MÉH telepre pláne, hogy egy levágott kéz is jár hozzá ajándékba. Ebből később egy zseniális ZS-kategóriás horror kerekedik, ahol még Jon Spencer is feltűnik egy rendőrautó hátsóülésén megbilincselve.

Legjobb jelenet: 1:30-tól a nagy zabálás.

12. King Khan & The Shrines - Bite My Tongue

Maradjunk még kicsit a ZS-kategóriánál, meg a rock and rollnál, és jöjjön mindenki kedvenc kanadai-indiai garázsrockere, King Khan. Horror helyett most a szuperhős zsáner kerül terítékre, ahol King Khan egy köpenyes anti-hőst játszik, akinek a saját komornyikja jetpackkel a hátán repül fel hozzá, hogy a főnöke a felhők között falatozhassa a hotdogot. A teljesen használhatatlan hős szemétkedése közben feltűnik egy kétbalkezes Jézus is, akivel aztán egy akkora csatát vívnak, hogy a vége piknik lesz.

Legjobb jelenet: 1:21-től Jézus a legrosszabb pillanatban változtatja borrá a vizet.

11. Scissor Sisters - Baby Come Home

A sör jó. A sörös címke szép. A sörös címkékből animált videoklip pedig annyira király, hogy az már csalás. Ennél többet nem is mondanánk a Scissor Sisters videójáról.

Legjobb jelenet: a 2:22-nél döglődve éneklő rózsaszín nyuszi.

10. Noisia - Tommy's Theme

Megint csak a rendbontók kontra hatóság, most Prága és metróállomások helyett egy roncstelepen. Ebben a poszt-apokaliptikus környezetben azonban még a rohamrendőr is parkourözik, a rendbontó meg úgy néz ki, mint aki egy hétnyi rave partyn van túl.

Legjobb jelenet: 1:14-től a festői szépségű tömegverekedés.

9. Slash - Bad Rain

Ahogy Sixx írja: "Slash visszahozta a dögöt a rockzenébe, és ehhez nem matekmetált, hanem klasszikus bluest tolt az Apocalyptic Love-ra, amiről a Bad Rain is származik, az utóbbi 15 év leghúzósabb rocknótája olyan riffel, amit csak ez a furcsa cilinderes csávó tud. Februárban az Arénéban ezt is hallhatjuk majd."

Legjobb jelenet: jön Slash Magyarországra, mi a franc kell még?

8. Pig Destroyer - The Diplomat (18+)

Visszatérve a fiktív díjakra, szeretnénk a legjobb színvilágért mindenképpen kéne kapnia valamit a The Diplomat alkotójának. Ebben a sötét hangulatú, néhol már ijesztő klipben egy szó szerint diplomata rendszámú autó érkezik egy majmok lakta bolygóra, ahol öltönyös-aktatáskás ürge fegyvereket kezd árulni az addig boldogan fikázgató majmoknak, akik köszönik szépen a lehetőséget, és halomra ölik egymást. Happy End nincs.

Legjobb jelenet: 2:50-nél kezet nyújt az öltönyös fazon az egyik majomnak, de ólmot kap helyette.

7. Snoop Lion - La La La

Erőszak után jöjjön egy kis béke, szeretet, meg hülyére szívott ananászok. A kutyából oroszlánná reinkarnálódott Snoop az év egyik legröhejesebb klipjét hozta össze, ahol rituálisan eltemeti korábbi énjét, hogy aztán spanglizó gyümölcsök, jelmezes gyerekek, na meg tömény füst vegye őt körbe. Most komolyan, aki eddig húzta a száját a reggae előadóvá váló Snoop miatt az most szépen fogja magát, utazzon Hollandiába, üljön be az első coffee shopba és nézze meg ezt a klipet.

Legjobb jelenet: maga videó létezése már önmagában egy kincs, de az 1:33-nál törölközővel segget törlő banánnál képtelenek vagyunk jobbat mondani.

6. Tom Waits - Hell Broke Luce

A veterán bluesfenomén előre megérezte a világvégét, emiatt pedig képes volt szó szerint tűzön-vízen átkelve maga után húzni a lakhelyét. Nem csak a dal, de a klip is nagyon sötét, depresszív és apokaliptikus, amelyben Waits komoly kritikát fogalmaz meg a világ vezetői és a háborúk ellen.

Legjobb jelenet: 3:44-től Waits végre tényleg hazaér. Vagy mégsem?

5. Primus - Lee Van Cleef

A Primus videójában a kultikus westernszínész Lee Van Cleef zombiként való feltámadását láthatjuk, aki besétál egy vadnyugati porfészekbe, rendel magának egy pohár whiskyt majd egy párbaj során elintézi a helyi seriffet, akinek sokadjára sem esik le, hogy a zombikat fejen szokás lőni, ha nem akarunk gyors halált.

Legjobb jelenet: 1:54-től az ivós jelenet.

4. Wavves - Sail To The Sun

A Wavves az ünnepek örömére végre felemelte a füvezés okozta zabálástól elhízott picsáját, és végre forgatott egy rendes videót, amiben aztán a vallásilag érzékenyeknek túl sok köszönet nincsen. A sztori egy kettős életű lelkész körül forog, aki a hétvégi szentmise után elindul egy kis anyagot szerezni a sarki dílertől, vesz magának két prostit, elviszi őket egy csöves motelszobába, de ott annyira kiüti magát, hogy a két lány mindenféle akció nélkül gyorsan lelép a cuccaival, miközben ő öntudatlanul fekszik a földön.

Legjobb jelenet: ha ezért nem kapunk zsidózó kommenteket a poszt alatt.

3. Hot Chip - Don't Deny Your Heart

Ahogyan Fekő Ádám kollégánk fogalmazott a Velveten: "A leginkább az angoloknál népszerű elekropopban utazó Hot Chip korábban is készített már remek videókat, de a mostanira igazán nehéz szavakat találni: a történet abból az egyszerű helyzetből indul, hogy a zenekar tagjai konzolon játszanak a saját magukról elnevezett szimulátorral. Egy ideig nem is történik semmi különleges, de aztán a diszkótánccá fajult pillanatnál már érezhető, hogy nem merül ki ennyiben a buli. Egy kemény fault után az egymásra csúnyán néző játékosok elkezdenek csókolózni, amit a földön folytatnak tovább. Ez annyira meghatja a többi játékost, hogy ők is követik példájukat, hogy aztán a kommentátorok is egymáséi legyenek." Még annyit hozzátett a videóhoz, hogy buzifoci=cool.

Legjobb jelenet: amikor 2:50-nél elhangzik a kommentátor szájából az a mondat, hogy: this is what's football is all about!

2. Joey Ramone - New York City

Ki gondolta volna, hogy 2012-ben az egyik kedvenc lemezünk és klipünk, ahhoz a Joey Ramone-hoz lesz köthető, aki 2001 óta már nincsen velünk? Márpedig a New York Cityhez forgatott videó abszolút az egyik legklasszabb dolog, ami idén történhetett a könnyűzenében. A Nagy Almában készült fotókból összeálló képmontázs semmi másról nem szól, mint random emberekről, aki a Ramones védjegyeként szolgáló bőrdzsekiben csinálnak valamit a városban, de ezeknek az átvezetését elképesztően kreatívan oldották meg a készítők néhol. Még a random emberekről annyit, hogy olyanok tűnnek fel a klipben, mint Tommy Ramone, Reggie Watts, Matt & Kim, Anthony Bourdain vagy a The Drums tagjai.

Legjobb jelenet: A videó minden egyes pillanata.

1. James Brown - It's A Man's Man's Man's World

Egy videós pályázatnak köszönhetően idén négy hivatalos klip is készült James Brown legismertebb szerzeményeihez, amelyek közül a legjobb díjat megnyerő alkotás volt nálunk is a legnagyobb kedvenc idén. Gyönyörűen rajzolt, fantasztikus hangulatú animáció, ahol párhuzamosan követhetjük végig az amerikai fekete társadalom és James Brown történetét a Ku Klux Klántól a fekete párducokon át egészen a vietnámi háborúig, amit végigkísért Brown bársonyos hangja. Ennél szebb tisztelgés nincs egy halott legenda előtt.

Legjobb jelenet: 0:31-től a kisfiú Brown szájharmonikázik a ház előtt, aki ezért egy hatalmas pofont kap alkoholista édesapjától, amitől kihullik a kezéből az a gyönyörű hangszer.


scissor sisters hot chip muse tom waits slash rolling stones king khan james brown primus noisia joey ramone rza wavves wax tailor aloe blacc thee oh sees black keys jon spencer blues explosion snoop lion pig destroyer alt jKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása