2013.09.27. 15:46 – Szponzorált Tartalom

Klubszemle - Trafó

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Rezangyal_Klubszemle_Small_2.jpg

Klubszemle rovatunkban minden pénteken egy olyan szórakozóhelyet mutatunk be nektek, ahová nem csak hétvégi bulizás miatt érdemes lemenni.  A sorozatban megismerhetitek az adott hely történetét, fő profilját, zenei kínálatát, valamint néhány mostanában aktuális programot is ajánlunk nektek. A mai napon Budapest egyik legismertebb művészeti központja, a Trafó mutatkozik be, kérdésinkre Nagy Enikő válaszolt. 

Brindza-1.jpg

A klub rövid története

Az 1990-es évek elején egy francia anarchista csoport felfedezett egy 40 éve használaton kívüli trafóházat a IX. kerületi Liliom utcában. A szecessziós épületben előadás előadást, kiállítás koncertet követett. Amikor az épületet újra bezárták, a Budapesti Önkormányzat fontos lépésre szánta el magát: megvásárolta a házat, hogy teret adjon a kortárs kultúrának, így a legendás Andrássy úti Fiatal Művészek Klubja (FMK) jogutódjaként 1998 őszén megnyílt a mai kornak megfelelő, többfunkciós, magas színvonalon felszerelt, kortárs művészeti központ, a Trafó.  Ma a Trafóban a különböző műfajok – színház, tánc, új cirkusz és zene, valamint vizuális művészetek a Trafó Galériában – egyedi és autentikus módon jelennek meg.

Idén 15 évesek lettünk! Színházi/zenei/táncművészeti/képzőművészeti szemmel nézve ez nem komoly életkor. De ha feltesszük kortársművészeti szemüvegünket, talán már pontosabban látunk. Látunk irányzatokat, műfajokat, látunk pozitív hősöket, sikeres és időnként kevésbé sikeres produkciókat. Külföldieket és magyarokat. Az irány adott: sokoldalúság, kísérletező szellem, elkötelezettség, közvetítés és átadás, generálás… Ilyen elvek mellett mentén szerveztük és szervezzük tovább programjainkat a 15. szülinapunkat betöltve, a 16. évadban.

Brindza s-1.jpg

Mi a hely fő profilja?   

A Lángoló Gitárok kérdez, tehát kezdjük a zenével. Mint minden más műfaj esetén a Trafóban, a zenében is arra koncentrálunk, hogy minél különlegesebb gyöngyszemeket mutassunk be. Csak néhány név, akiket a Trafóban lehetett itthon először hallani: Cocorosie, Antony Hegarty, Deerhoof, The Swans, Patrick Wolf, Bohren und der Club of Gore, Flying Luttenbachers, Atari Teenage Riot, Merzbow, We Have Band, Is Tropical, Ben Frost, Andy Stott, Laurel Halo, Luke Vibert, Arto Lindsay, Jim Hall, Joan as Police Woman, Chris Dave & the Drumheadz, Supersilent, Sex Mob, valamint rengeteg világhírű, tradicionális, vagy indiai kasszikus zenét játszó mester.

A profilt tekintve igen széles skálán mozog a Trafó zenei programja: a jazztől, a szakrális-tradícionális zenén át az elektronikus zenéig, vagy éppen a kortárs komolyzenéig bármi előfordulhat! Egy közös vonás viszont szinte mindegyikben van: a frissesség, újdonság, de leginkább a kísérletező jelleg. Az őszi zenei programunk is ezt a sokszínű egyediséget tükrözi: az Electrify sorozat 2. részén Vladislav Delay, Tirzah & Micachu, Forest Swords és Pamelia Kurstin mutatták be az  elektronikus zene különböző megközelítési módjait múlt szombaton.

Októberben 5-én a Jónás Vera Experiment fog lázba hozni minket Game c. lemezbemutató koncertjével, amit követ az aznap a Mappa Klub helyén nyílt Kontra Klub nyitópartija a Trafó pincében! Másnap, október 6-án Teho Teardo és Blixa Bargeld (Einstürzende Neubaten, Nick Cave & the Bad Seeds) mutatják be a Still Smiling lemezüket, igazi levezetőként. Október 27-én a Frank Zappa (és rengeteg más világsztár) dobosa Terry Bozzio ad szólókoncertet a világ legnagyobb hangolt dobszerelésén. Az est másik fellépője Borlai Gergő, aki szólóban és Bozzioval duóban is hallható lesz.

Madlib, a hip hop producer legenda DJ settel ugyan, de így is sokak örömére érkezik a Trafóba, október 29-én, őt is először hallhatjuk Magyarországon.Folytatjuk a tavaly nálunk indult SLAM Poetry országos bajnokságot (II. rész, november 15-én), meg lesz W.H. meets Akkezdet, Shakespeare szonettekkel (november 23-án). És aki tradicionális zenére, igazán ritkán hallható különlegességre vágyik, annak az elbűvölő hangú, elképesztő hangterjedelmű Arzu Aliyeva fog azeri mughamokat énekelni, november 16-án.

Brindza-2.jpg

Mi az, amiért érdemes még elmenni hozzátok?

Mundruczó Kornél TR Warszava számára készített Denevérje az eutanázia kérdése körül forog, a Proton Színház új darabja, az európai együttműködésben készülő Demencia pedig a kollektív öngyilkosságot járja körül. Tavasszal pedig újra műsorra tűzzük a Szégyent, a Nehéz Istennek lennit, és Rába Roland készülő Ionesco feldolgozását.

Az argentin Lola Arias darabja dokumentumszínház. Az El Año en que nací / Az év, amikor születtem alapgondolata az, hogy diktatúra idején született gyerekek rekonstruálják szüleik életét. Szintén e műfaj elkötelezett magyar képviselője a Panodráma is, akik új előadással készülnek Éhség munkacímmel.

Látvány és színház, látványszínház – rengetegféleképpen lehetne leírni/meghatározni azt a módot, ahogy a vizuális művészetek felől érkezők „csinálnak” színházat – de az biztos, hogy másképpen. Kálmán Eszter most éppen egy de Sade szöveggel kísérletezik, Szűcs Editnél a test vizuális átalakítással, térbeli kiterjesztéssel nyer új, gyakran szimbolikus értelmet, Nagy Fruzsina, aki a Peer Gynt kosztümjeiért a POSZT-on most kapta meg a legjobb jelmezekért járó díjat, az évad végére készíti el -tervezi és rendezi meg- legújabb produkcióját.

Határeset, vagy inkább határátlépő lesz a Tünet Együttes és a kétszemélyes holland társulat, a Space egyik alapítójának, Ardai Petrának az együttműködése. Táncszínház? Színház? Dokufikció? Kiderül.

Ha azt mondjuk, Kárpáti Péter – már tudjuk, mire számíthatunk, hiteles alakok, nincs lineáris történetmesélés, váratlanság, a dialógusok új aspektusba tétele… és természetesen még mindig A Pitbull cselekedetei. Ahogy újra látható lesz a Dollár Papa gyermekei Ibsen adaptációja, a Szerelem is – a csapat pedig az évad második felében új előadásra készül.

Az izraeli Amit Drori Savanna című előadása tárgyszínház, bábszínház, robotszínház? A londoni Barbican elegánsan a színház és tánc rovatba sorolja a mozgó szobrok, egzotikus robotállatok (elefántok, antilopok, óriásteknősök madarak, csigák) világába kalauzoló különös utazást.

A múlt évadban sikerrel bemutatkozó, lelkes magyar artistákból álló Freak Fusion új (cirkusz)produkcióval készül. Az évad második felében pedig elképesztő új cirkusz előadásaink lesznek.

Van még egy „összművészeti sorozatunk”, a Városi Ferenc a Tűzoltó utca legkülönbözőbb pontjain kerül bemutatásra, Schermann Márta rendezésében. Céljaink nem pusztán esztétikai igényűek: behívjuk szomszédjainkat az alkotófolyamatba, partnereinknek tekintjük őket, fokozni tudjuk kerületi kötődésüket, és reméljük, hogy teszünk egy lépést a közösségépítés irányába is.

http://trafohou.se/trafo_szinhaz

http://trafohou.se/uj_cirkusz

Folytatódik a 200% tánc sorozatunk. amelyben keverednek a fiatal és a már befutott, nagynevű koreográfusi nemzedékek munkái. Bemutatkoznak a kortárs tánc olyan nagyágyúi, mint Marie Chouinard, Michael Clark, Wim Vandekeybus, és olyan, a magyar közönség által még kevéssé ismert fiatalabb generáció képviselői, mint az izraeli Sharon Eyal és New York-i Kyle Abrahams.

http://trafohou.se/trafo_tanc

galeria.jpg

A Trafó Galériában megnyílt és most is látható a Császár új ruhája című kiállítás. Román, lengyel, szlovák és magyar művészek széles technikai spektrumon működő művei a divat „láthatatlan” rétegein keresztül vetnek fel politikai és társadalmi kérdéseket. Fidel Castro melegítőit piciben és az ahhoz kapcsolódó összeesküvés elméleteket is megnézhetitek - Fodor János munkája.

Októberben egy igazi magyar kortárs nagyágyú Gerhes Gábor egyéni kiállításának ad otthont a Trafó Galéria. Decemberben pedig Maja and Reuben Fowkes kurátor-duójának legújabb csoportos kiállítása valósul meg a kiállítótérben, akik olyan emlékezetes projektjeik után térnek vissza a Trafóba, mint a Forradalom nem kerti party vagy a Kiutak a boldogság felé.

http://trafo.hu/hu-HU/gallery

A jegypénztárunk naponta 4-től 8-ig van nyitva, előadásnapokon tízig (viszont jegyet online a legkönnyebb venni). A Kontra Klub nyitva tartása még alakulóban, viszont a Trafó kávézó 10-től az előadások végéig tart nyitva, az Élesztőben is megszokott finom kézműves sörökkel, délben nagyon finom menüvel, reggel pedig isteni cafe latte-val. A Kontra Klub Éttermi része októberben nyílik, ahol tapaskákat lehet majd falatozni.

Klubszemle_Adatlap_03_Trafo.jpg

(x) A Klubszemle rovat együttműködő partnere a Rézangyal - Jellem a palackban!


ajánló szponzoráció trafó rézangyal klubszemle



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása