2014.08.11. 15:37 – Magyar Ádám

A metaltól a hip-hopig – nyolc hazai újdonság

újra itt a dalmegosztás!

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Összegyűlt egy halom (illetve még annál is több) olyan új magyar zene, amiről a közvetlenül megjelenésekor nem írtunk, de azért mindenképp érdemes bemutatni. Ezeket gyűjtöttük most itt össze egy csokorba, és úgy tervezzük, hogy ezek után ismét rendszeresen így fogunk tenni. Van itt pszichedelikus rock, metal, indie rock, britpop, progresszív rock és még hip-hop is. Nem is húzom tovább az időt, jöjjön a lista! Ja, és ez természetesen azt jelenti, hogy visszatért a dalmegosztás, sok friss magyar zenével, úgyhogy akit az elmúlt hónapokban jól kihagytunk, elküldheti ismét a cuccait, most már nem süllyednek el a levelek!

Válogatásunk talán legjobb anyaga a szegedi Minimál Bogart zenekaré, úgyhogy úgy illik, hogy az velük kezdődjön (plusz a fenti képen is ők vannak). A banda instrumentális pszichedelikus rockot játszik. Első albumuk, a Cosmic Caveman Blues nagyon tökösre sikeredett, aki szereti az ilyen kísérletezős, szólózgatós, elszállós zenét, mindenképpen hallgassa meg. Külön kiemelném, hogy a felvétel nagyon jó minőségű, tök profin szólnak a dalok. Akinek csak egy számra van ideje, az válassza mondjuk a címadó dalt, vagy a Fire Dancert.

A Nucleanus három tagja a Steal This System nevű System of a Down tributezenekarban már együtt játszott, hozzájuk csatlakozott Tóth Balázs énekes, hogy fiatalkori álmukat valóra váltsák, és saját megnevezésük szerint extreme metalt játsszanak, amiben death, grindcore, és trash elemek is találhatóak. Bemutatkozó EP-jük tényleg kemény lett, időnként elég erős riffekkel, érdemes belehallgatni.

A B A B E L annyira friss, hogy tavaly októberben alakult, de már összehozott egy tízszámos albumot. Sőt, a múlt héten megjelent első videoklipjük is, ami alant látható. A Lift című szám kezdeti akkordjait mintha a Foo Fighters Everlongja inspirálta volna, és összességében egy energikus indie rock dalnak lehet mondani. A zenekar adta a legelső koncertet a ma induló Szigeten.

Beke István, az Ivan & the Parazol billentyűsének ajánlásával íme egy tehetséges fiatal britpop produkció, THe pUnch néven. Aktuális EP-jük a Beside címet viseli, és tartalmaz egy nagyon jó, pörgős indie rockot, és egy lassabb britpop dalt. Persze Beke nem hiába ajánlja a csapatot, ugyanis segített nekik összerakni az anyagot.

A Rímbiózis három underground rapformáció, az Adrenalin, az ATF és NB egyesülése közös név alatt. Erre utal új lemezük címe is, a Nyelvcsalád, amelyről az első klip itt van lejjebb. Akinek tetszenek az Addiktív szövegénekfordulatai és erős flow-ja, az itt az egész lemezt is meghallgathatja.

A Plush saját bevallása szerint alternatív instrumentális hip-hop-ot játszik, ami egyszerre tartalmaz brit pop, hip-hop, pop punk és pszichedelikus rock elemeket. Érdekes, hogy az angol és a magyar nyelv mellett franciául is írnak szövegeket. Nemrég megjelent új klipjüket a Felhők fölött című számhoz forgatták, saját bevallásuk szerint három pizza árából. Ebben a dalban leginkább a britpop és hip-hop elemek dominálnak, ami elég érdekes kombót ad.

A Grund zenekart még 2006-ban alapították, első nagylemezük 2012-ben jelent meg, aztán tagcserék után idén egy új EP-vel jelentkeztek. A progresszív rockos-pop punkos lemez zeneileg igencsak erős, a szövegen mondjuk szerintem még lehetne javítani, ugyanis egy kicsit közhelyesnek érzem, aztán másnak persze lehet, hogy tetszik. A legjobb szám a leginkább pop punkos Szembe!, de a másik kettőre is érdemes ránézni.

Végül pedig itt van még egy kis könnyed alternatív zene, vagy ahogy ők mondják, melankóliába hajló dallamos trubadúrpop a Stickfigures-től, ami Seattle-i gyökerekkel is rendelkezik, de Budapesthez is kötődik. A bemutatkozó anyaguk egész jó, bár nekem az énekes hangja nem különösebben tetszik.


magyar újdonság dalmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása