2014.12.04. 14:30 – Lángoló

Turistajel - Itt a Magidom első nagylemeze

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A magidom – térgeometriai fogalom. Azon támadáspontok mértani helye, amelyeken ható F erő esetén a keresztmetszeten csak egyféle előjelű feszültségek keletkeznek. Rettegett tananyag például a Műszaki Egyetemen.

A Magidom gitárpop-zenekar 2010 ősze óta létezik, négy rokon alkotja, Benyhe Marcell dobos, Bajnok Balázs gitáros, Benyhe Róbert gitáros, énekes és Pánczél Péter basszusgitáros. Eddig két bemelegítő kislemezt csináltak, felléptek a fontosabb budapesti helyeken (A38, Akvárium, Gödör stb.), játszottak már pár nagyobb név előtt (30y, PUF, Irie Maffia, Szabó Balázs Bandája), hallhatóak a Petőfi Rádióban, a nyári fesztiválokon is bemutatkoztak (EFOTT, Veszprémi Utcazene, PAFE), most pedig elkészült a zenekar első nagylemeze, a Turistajel.

A lemez tíz plusz egy dalt tartalmaz, a felvételek tavasszal készültek, nagy részük az aBnormal Stúdióban, illetve a zenekar próbatermében. A maszter Philipp László munkája, az anyag keverője és zenei rendezője pedig Varga Ádám (Audiota Productions), a 30y basszusgitárosa, akivel még egy közös koncerten barátkozott össze a csapat.

Benyhe Róbert, a zenekar dalszerző énekes-gitárosa így mesél a közös munkáról:

Nagyon jó tapasztalat volt Ádival együtt dolgozni. Rengeteget beszélgettünk a dalokról, több számunkra váratlan ötlete volt, de egy jó részük tényleg nagyon jól működött. Ha ő nincs, valószínűleg jóval sterilebb is lett volna az anyag. Így „igazibb” lett a végeredmény.

Egy olyan lemezt szerettünk volna csinálni, ami kellően színes, kísérletező, de úgy, hogy mégis legyen egy gondolati íve és albumként is működjön. Vannak olyan dalok, amelyek vázlat szinten már jó pár éve kidolgozásra vártak, de van egy-két egészen friss szerzemény is. Ha muszáj konkretizálni a stílust, akkor azt mondanám, hogy alternatív gitárzene keveredik akusztikus, folkos, illetve elszállós „űrpop” hatásokkal. A hangszerelésben a hangsúly összességében a gitárokon volt, de az itt-ott felbukkanó bendzsó és a szintetizátor reméljük üde színfoltként hat majd a lemezen. A szövegek elég sűrűek, különböző nézőpontok váltakoznak, de ez talán csak erősíti a Turistajel lemezcím által is sugallt útkeresős koncepciót. A borítón is ennek jegyében készült a tíz dalhoz tíz külön jelzés – kíváncsiak vagyunk, hogy mennyire evidens az összepárosításuk.

Íme az album, alatta pedig Benyhe Róbert dalról dalra kommentárja is olvasható:

Intro

A semmiből indulva fokozatosan építkezik, sűrűsödik, aztán „beletorkollik” a Dzsungelbe. Egy dalként is kezelhetőek, de végül inkább szétszedtük őket. Ami érdekes lehet, hogy mi magunk mondtuk fel a háttérben örvénylő GPS-hangokat.

Dzsungel

„Ülj le, igyál egy pohárral” – már régen eldöntöttük, hogy így indul majd a lemez. Programadó dal, de hogy mihez is akar programot adni, azt talán a lírai én sem tudja biztosan. Lendületes, útkeresős gitárdal, érdekes módon klasszikus refrén nélkül. Nagyon szeretjük játszani.

Houston

Szinte minden valamire való zenekarnak van valamilyen űrhajós száma. A világűr egy milliószor körbejárt könnyűzenei toposz, de végtelenségéből adódóan úgy tűnik, kimeríthetetlen ihletforrás. Engem is már gyerekkorom óta foglalkoztat a téma, úgyhogy várható volt, hogy előbb-utóbb lesz ilyen dalunk is… A Dzsungel földi elveszettsége után ez a szöveg az űrhajós magányosságát járja körül. Talán ez a dal változott a legtöbbet a kezdeti verziójához képest: felgyorsult, energikusabb lett, és a szerkezetén is variáltunk. A kívánt atmoszféra megteremtéséhez nagy élmény volt Ádi ősrégi analóg szintetizátorát csavargatni.

Szörny

Egy huszárvágással vissza a földre. Már-már countryba hajló kamaszos rock az olyan elérhetetlen lányokról, akik pontosan tudják, hogy ilyen-olyan adottságaiknak köszönhetően mindenki őket nézi, és nagyon élvezik is ezt a státuszt. Na, ők a fiús anyukák rémei. Zeneileg ez a lemez leglényegretörőbb dala, kellő energiával, egyszerű szöveggel.

Mozi

Ez egy Varró Dani feldolgozás a Szívdesszert című kötetből. Kapaszkodni kell, hogy követni lehessen a sorokat, de szerintünk jól áll neki ez a feszesség, direkt vettük ilyenre. A nagyon sűrű verzéket egy egyszerű, két szavas refrénnel oldottuk fel. Elég komplex dal lett - kiemelném Peti bohókás basszustémáit, amelyek jó kis lüktetést adnak a versszakoknak, illetve a bendzsót, ami Varró Daninak különösen tetszett.

Natúr

Háromnegyedes, „társadalmi” szám – ez nyitja a lemez komolyabb vonulatát. Jóval korábban lett felvéve, mint a többi dal, de szerintünk helye volt a lemezen. A tiszta lappal kezdésről, a dolgok újratanulásáról szól, kicsit borús hangvételben, de felszabadult refrénnel.

Gömbölyű

Első hallgatásra talán nem olyan különleges, de nálunk titkos favorit. A „kevesebb több” elve alapján készült, nyugodt, lebegős hangulat megteremtése volt a cél, erős megmondások helyett inkább asszociatív, boldog-szomorú szöveggel. A végén hagytunk Balázsnak időt egy kis gitárszólóra is.

Térbetépve

Kísérletezős, enyhén pszichedelikus képződmény, grandiózusnak szánt intróval, néhol kis keménykedéssel. Nagyon szeretem a verzék alatt a Marci dobtémáját. Szövegében egy építész gondolatai keringenek. Szerintem elég megosztó dal lesz, de ennyi rizikót mindenképp érdemes volt vállalni. Kíváncsiak vagyunk, mit szól majd hozzá a közönség.

Állandó változás

Itt oldódik az előző blokk komolyabb hangvétele. Kicsit talán fennkölt az alaptéma, de egy csipkelődő párkapcsolati kontextusba helyezve hétköznapibbá tettük. Egy kedves ismerősünk, Kis Kata énekli az egyik felét, így szerencsére nem magammal kellett feleselnem… Laza, andalgós folkpop.

Csillagász

Minden jó, ha a vége jó. Ennél pozitívabb dallal nem nagyon lehetne lezárni egy lemezt. Abszolút megjelenik benne a gyermeki naivitás. A Houstonhoz hasonlóan itt is igyekeztünk az akusztikus gitárra épülő alapot az űrhangzással házasítani. Az egész albumon elég intenzív a vokál - itt a refrén alatti vicces, de szerintem jól sikerült háttér-óbégatást emelném ki. Elszállós, „konfettis” véget ér a dal, ami egyébként többször is előfordult a lemezen.

+1. Pesti parti písz

Ez csak bónusz trekként került a lemezre, mert nem kapcsolódik szervesen az anyaghoz, külön is lett felvéve. A Dunai Regatta egyetemi sportversenyre íródott egy felkérés nyomán. Egy egyszerű, szabályos popdal, inkább életérzést közvetít.


premier pop rock hír magidom



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása