2015.04.07. 15:05 – _Hóember_

Lángoló Mikrofonok #2 – Öt újabb rapper, akiket ismerned kell

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Nem is olyan sok idő telt el az első Lángoló Mikrofonok óta, és ismét eljött az idő, hogy öt friss rap arcot mutassunk be nektek. A legtöbb alább felsorolt MC neve valószínűleg csak itthon cseng ismeretlenül, de nem muszáj ám nekünk mindig „visszatekintenünk”. Itt az ideje, hogy az időgép előre vigyen végre. Legalább 2015-ig.

Raury

Manapság nincs hiány extravagáns rapperekből, ám amit a mindössze 19 éves Raury csinál, az nem csupán szimpla kivagyiság. Raury egyedi módon a hiphopot a folk zenével (és a hálószoba poppal) ötvözi. Mondhatni, ő az első "egyszálgitáros MC". Sokan André 3000-höz hasonlítják - nem teljesen alaptalanul -, bár Raury, véleményem szerint, milliószor eredetibb és szórakoztatóbb az OutKast furábbik felénél. A fiatal srác régi motorosokat leiskolázó profizmussal rakta össze slágereit, így nem csoda, hogy máris az élvonalban van: többek közt egy Joey Bada$$ és egy Gucci Mane közreműködés után talán még egy Kanye Westtel közös alkotás is napvilágot láthat a közeljövőben. Az örökké jellegzetes kalapot viselő előadó előtt emeljük kalapunkat.

Mihez hasonlít: Amikor André 3000 és Wyclef a tábortűz mellett jammelnek.

Mit hallgass meg tőle: Bemutatkozó mixtape-jét, az Indigo Childot

Father

Valószínűleg az egyetlen ember a világtörténelemben, aki szandál-zokni kombóban rappel, és még büszke is rá. Fathernek (aki nem tévesztendő össze Father MC-vel) nem csupán az öltözködése merész, de a zenéje is. Ugyan másfajta művészeti irányból csöppent a rappelésbe, rövid karrierje alatt már maga mögé állított egy bandát (Awful Records), és egyre nagyobb tisztelet kap hiphop berkekben. Father főként a szexről rappel, ráérős stílusban, és olyan minimál alapokra, hogyha még tovább csupaszítanánk őket már-már egy szimpla acappellát kapnánk. Önköltséges alapon működő, leginkább improvizáláshoz hasonlatos klipjei tétnélküliséget és lazaságot árasztanak. Van benne egy jó adag old school feeling, és egyúttal valami sötét, fenyegető is – ám az egész nagyon szórakoztató stílusban tálalva.

Mihez hasonlít: Mintha a Furious Five horrorfilmhez készítene betétdalt

Mit hallgass meg tőle: Legújabb mixtapjét, a Who’s Gonna Get F***** First?-öt 

ILoveMakonnen

Talán éppen az ILoveMakonnen titka, hogy nem egy kimondott sztáralkat. Első ránézésre csak egy átlagos, szimpatikus srácnak tűnik, aki azonban hihetetlenül vágja az autotune rappet. Legyen az a Tuesday, vagy az I don’t sell molly, slágerei belemásznak a fülbe, és ott is maradnak jó hosszú ideig. Makonnen egy igazi outsider, félúton a troll és az ellentmondásos művészlélek között. Fizimiskája és látásmódja kiemelik a futószalagon gyártott előadók közül. Már karrierjének kezdete sem volt mindennapi. 2007-ben véletlenül lelőtte barátját, majd blogot hozott létre, amin olyan sztárokkal tett közzé interjúkat, mint Lil B, vagy Miguel, kozmetikát(!) tanult, és még napjaink egyik legfelkapottabb ritmuskovácsával, Mike Will made It-tel is producer-duót alkotott egy röpke ideig.

Mire hasonlít: Egy tökösebb, de szétesettebb Drake

Mit hallgass meg tőle: Természetesen az ILoveMakonnen EP-t 

OG Maco

A hidrogénezett hajú OG Maco új színt visz a trapbe. Az atlantai rapper már aláírta a faék egyszerűségű, ám (kis adagban) roppant szórakoztató Migos kiadójához. Ám Maco a géppuskaszájú triótól némileg eltérő stílust képvisel. Ugyan az ő dalaiban is sokszor előfordulnak hipererőszakos beatek, és gyors pörgetések, de esetében épp az a lényeg, amikor nem ezt a vonalat viszi. A maradék dalokban a fiatal rapper elfolyó, már-már cloud rappes alapokra tolja, ellensúlyozva a durva klub-kompatibilis dalokat. Több közös lemezt is készített nagyreményű feltörekvőkkel, így Key!-vel, illetve a szakállát zöldre, meg mindenféle pompázó színekre festő Rome Fortune-nal is. OG Maco stílusa olyan, mint egy hullámvasút. Egy energiaital, ami után leülsz teázni.

Mire hasonlít: Gucci Mane, Migos

Mit hallgass meg tőle: 15 című mixtape-je igen árnyalt képest fest róla 

Travis Scott

Annak ellenére, hogy már Owl Pharaoh című első mixtape-jén is olyan nevekkel dolgozott, mint TI, vagy Tory y Moi, Travis Scott neve hallatán a legtöbb magyar raprajongó még csak vállrándítással reagál. Pedig érdemes lecsekkolni, hiszen olyanokkal készített számot, mint Jay-Z vagy Drake. Producerként sem egy ügyetlen valaki, alapjai ott vannak Kanye West Yeezus című bibliai opuszán, John Legenddel dolgozott, sőt, Rihanna legújabb slágeréhez, az AMG inspirálta Bitch Better Have My Money-hoz is van némi köze. Travis Scott (néha Travi$ Scott) remek érzékkel vegyíti az autotune-t a hagyományos rappeléssel. Két dal közé beszúrt kis átvezető instrumentáljai pedig teljes értékű műveknek számítanak. Nem rég jött ki második ingyenes lemeze, a Days Before Rodeo, amely a hivatalos nagylemezt, a Rodeo-t harangozza be.

Mire hasonlít: Egy kevésbé depressziós Kid Cudi

Mit hallgass meg tőle: Owl Pharaoh


hiphop rap father raury travis scott og maco ilovemakonnen lángoló mikrofonok



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása