2015.07.17. 14:46 – Lángoló

Lázadás az agykontroll ellen - Flogging Molly-interjú Nathen Maxwell basszusgitárossal

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

164806_483992804839_4563729_n.jpg

A Flogging Molly a világ számos helyén megfordult már például játszottak a Fuji-hegyen és a coloradoi Red Rockson is. Nathen Maxwell basszusgitáros, Dave King Flogging Molly-főnök egyik felfedezettje, aki maga is frontember a 2014-ben alapított punkzenekarában, a The Bunny Gangben. Legközelebb július 19-én találkozhatunk a Flogging Mollyval a Barba Negra Trackben, majd egy közös turnéjukon a Gogol Bordellóval. Maxwell beszámolt az amerikai és európai turnéviszonyok különbségeiről, zenekaros élményekről és a hálás közönség fontosságáról.

Több mint 15 éve játszol a Flogging Mollyban. Mik azok a kiemelkedő jelentőségű események, fordulópontok, melyek alapvetően meghatározták a zenekar életét?

A fordulópont az volt, amikor először találkoztunk egymással. Több kiemelkedő esemény is történt velünk, például mikor eldöntöttük, hogy mindenki ennek a zenekarnak fogja szentelni az életét; a Warped turné; Dave King zöld kártyát kapott az USA-ba illetve a Deconstruction turné. Az összes nagy zenekarral turnéztunk és külön köszönet a csodás rajongóknak, hogy végig kitartottak mellettünk.

Dave King szinte azonnal felkarolt téged. Szerinted mi fogta meg a játékodban őt?

Nem tudom biztosan, talán az, hogy mondtam, követni szeretném őt mindenhova, amit tényleg így is gondoltam.

Ezek közül az élmények közül, melyekre emlékszel vissza szívesen?

Az összes csodálatos emberre. És persze, hogy olyan helyeken is játszhattunk, mint például a Fuji hegy, vagy a coloradoi Red Rocks. Siklóernyőzés a Plunderfestre. Legutóbb pedig tánc Mariachi El Bronx-szal, a Bahamákon, a Salty Dog kirándulóhajó fedélzetén.

Mennyiben befolyásolta a Bunny Gang megszületését és későbbi működését a Flogging Mollyval eddig együtt töltött idő? Mennyire tudod összehangolni a két együttesben betöltött szerepedet?

A Bunny Gang létrehozása sokáig érlelődött bennem. Nagy motivációt jelentett, amikor Dave noszogatni kezdett, hogy csinálnom kéne valamit ezekkel a dalokkal. A két zenekar miatt többnyire folyamatosan elfoglalt vagyok.

308358_10150293451194840_1390567_n.jpg

Lázadó zenekarként definiálod a Bunny Ganget. Meg tudnád határozni, hogy mit tartasz lázadásnak és mi ellen szól? Miért van rá szerinted szükség?

Mindig hallgattam olyan zenéket, melyeket lázadónak neveznék. Legyen szó akár Woody Guthrie-ról, Bob Marleyról, Rage Against The Machine-ról vagy a tradicionális ír népdalokról. A zene mindig meghatározó szerepet játszott abban, hogy kommunikáljuk a fontos témákat a hétköznapi emberek felé is. Amikor nem tudunk megbízni a főbb információs forrásokban, hogy valóban az igazat mondják-e, akkor feltétlenül szükséges, hogy legalább mi beszéljünk és énekeljünk ezekről a dolgokról. A Bunny Gang lázadás az agykontroll ellen, mely egy soha véget nem érő háború.

Úgy gondolod, hogy beszélhetünk mostanában zenei forradalomról?

Szerintem a zene lehet az, mely megérinti a lelkedet és egyben hiszem, hogy a forradalom alapvetően spirituális lesz majd, nem a vallás és a háború régi kliséje.

Hogy tudod ezt a zenében érzékeltetni?

Próbálok inkább a megoldásokra fókuszálni, a problémák helyett. Remélhetőleg miután le tudsz térni a megszokott útról, utána már csak hagyni kell, hogy a zene maga teremtsen új “világot”.

Mitől függhet, hogy egyes városokban mekkora a közönség? Vajon ez csak marketingkérdés?

Azt gondolom, hogy az embernek minél több helyen kell megmutatnia magát, mert ha megismerik, akkor már legközelebb a barátaikat is hozzák magukkal a rajongók. Sajnos, nem tudom, hogy bizonyos koncerteken miért érint meg több embert a mondandónk, mint máshol. Sok zenekarnak problémát jelent az internetes platformokon való megjelenés, én pont ezért kifejezetten pozitívan ítélem meg ezt az új fajta nyilvánosságot például a Youtube esetében.

Hogy sikerült a tavaszi európai turnétok? Hol várt titeket a legkedvezőbb fogadtatás?

Mély hálát éreztem a prágai és a spangenbergbeni (kis falu Németországban) koncertünk után, mert a közönség rendkívül lelkes volt végig.  Úgy gondolom, ahol kevesebb zenekar szokott fellépni, ott a közönség hatványozottabb örömmel fogadja az oda érkezőket.

Mi a különbség az amerikai és európai turnék között? Mik a tapasztalataitok?

Úgy gondolom, bárhova megyünk, önmagunkat kell adnunk. A turnék esetében szerencsére több a hasonlóság, mint a különbség. Európa inkább abban különbözik Amerikától, hogy itt fontosabb a vendégszeretet. Gyakran a promoterek, maguk szervezik le a szállásunkat és ellátásunkat. Mint amerikai, kifejezett örömmel jövök ide, hiszen annyira más az itteni hangulat és mások az emberek.

Úgy tudom nyáron a Gogol Bordelloval közös turnén vesz részt a Flogging Molly. Hogyan merült fel a gondolat, hogy együtt játszatok?

Évek óta barátok vagyunk a Gogol Bordello tagjaival, és régebben is volt közös turnénk. Ez egy jó párosítás, a koncertek is szórakoztatóak!

Szerinted mivel tud kitűnni a többi zenekar közül egy kezdő kelta punk zenekar?

A közönség mindig igényes a minőségre, ezért egy idő után az ember megpróbál minél jobb számokat írni. Természetesen konkurencia a zenében nincs, önmagunkkal folytatunk versenyt.

Interjú: Schranez Rebeka


interjú punk rock kelta flogging molly



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása