2015.08.25. 12:02 – Hajnal Valentina

Semmi más, csak csend – Foals-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

foals_int_01.jpg

2014 után idén ismét ellátogatott hazánkba a Foals és a Sziget egyik legkiemelkedőbb koncertjét adta. Walter Gerversszel, és Jimmy Smith-szel, a zenekar basszusgitárosával és gitárosával beszélgettünk hol komolyabban, hol kevésbé a stílusváltásról, szemét szivárogtatókról, a napokban megjelenő új albumukról és az azutániról, amin nem lesz semmi más, csak a csend. (Fotók: Juhász Dorottya)

Tavaly már jártatok nálunk a Volt fesztiválon, de turnézásaitok során ellátogattatok már jópár más fesztiválra is. Eddigi benyomásaitok alapján a Sziget miben tér el a többitől?

Walter Gervers: Elsősorban abban, hogy egy szigeten van, ami szerintem nagyon király. Talán ez az első olyan fesztiválunk is, amit egy szigeten rendeztek. Még az este valószínűleg kicsit jobban körbe tudunk nézni, de így, koncert előtt ez sajnos esélytelen.

Jimmy Smith: Ma reggel sétálgattunk a városban is és nagyon szép palotákat láttunk. Szerintem ez egy olyan hely, amit mindenképpen érdemes lesz még meglátogatnunk, amint lesz rá időnk.

Az elmúlt években jelentősen változott a zenétek. Mi okozta ezt?

W.G.: Csupán annyi, hogy unalmas lenne mindig ugyanazt csinálni, ezért izgalmat keresünk a zenekészítésben is. Olyan ez, mint felfedezni egy dzsungelt. Mindannyian próbálunk valami újat felfedezni az életünkben és a zenében is.

J.S.: Új hangzást, megtalálni a tökéletes akkordot, megírni a tökéletes popdalt, és anti-popdalt. Minden olyan új dolgot keresek, amikre normális esetben nem is gondolnék.

A megújulás szándékos volt?

W.G.: Nem, ez természetesen jött. Ha nem lett volna természetes, nem is csináltuk volna.

Hamarosan megjelenik az új nagylemezetek…

J.S.: Augusztus 28-án jelenik meg pontosan, vedd meg, ne streameld!

W.G.: Nagyon izgatottak és egyben fáradtak is vagyunk már, annyit dolgoztunk rajta. Meg fogunk könnyebbülni, amikor végre kijön. Úgy gondolom, eddig ez a legjobb albumunk.

Mitől lett a legjobb?

W.G.: Ez a lemez számunkra is a haladást jelképezi. Egy kicsit minden van benne. Még mindig olyan, mint egy Foals-lemez, de már egy szinttel feljebb léptünk.

Mi inspirálta?

W.G.:Úgy inspiráljuk magunkat, hogy új dolgokat fedezünk fel. Például már az is nagy dolog szerintem, ha leülsz a zongorához és csinálsz valamit, ami 10 perccel előtte még nem is létezett. 

Szerintetek eddig milyen 2015, ha a zenét nézzük?

J.S.: Ez egy posztapokaliptikus, kietlen pusztaság.

W.G.: Ahogy látom, folyamatosan futnod kell, különben elbuksz. Szerintem nagyon jó ez az év, tök jó albumok jött ki, és többen is életük legjobb lemezével rukkoltak elő. Ezzel együtt egyre nehezebb érvényesülni a zeneiparban, mivel már arra is nehezebb lehetőséget kapni, hogy egyáltalán lemezt készíthess. Sajnos sokan el is tűnnek.

J.S.: A most futó elektronikus zene 99 százaléka egyszerűen borzalmas, és egyáltalán nem is úgy hangzik, mintha emberi lények késztették volna. Azért manapság is vannak még jó előadók ebben, és más műfajban is, de ellenpélda is bőven akad. Ez mindig is így ment. Például szokták isteníteni a kilencvenes éveket is, hogy akkor mennyire jó zenéket csináltak, de ha belegondolsz, akkor is voltak egészen borzalmas flanelinges, bőröves vagy dance előadók is. 

Ma már teljesen általános jelenség, de mint zenekart mennyire zavar az titeket, ha valaki letölti a zenéteket?

W.G.: Szerintem ezzel nincs semmi gond. Ma már egyszerűen a lemezeladásokból nem lehet pénzt keresni. Tíz év múlva valószínűleg már egyáltalán nem is fognak számítani. A turnézásból szerezzük a bevételeinket, hiszen aki meghallgat minket, az lehet, hogy el is akar majd jönni a fellépésünkre. Így, ha többen töltik le a zenénket, és hallgatják meg a Foalst, jegyet is többen vesznek majd a koncertjeinkre. Persze nehéz kérdés ez amiatt, mert az emberek időt és pénzt fektetnek abba, hogy lemezek készüljenek, a munkahelyük múlik rajtuk, és nagyon keményen dolgoznak például azon is, hogy időben elkészüljön egy album. Egy egész infrastruktúra épült ki a zenészek körül, és sokszor sajnálom őket, mert a legtöbbjük megélhetése emiatt veszélyben van.

J.S.: Szerintem az igazi szemét ebben a folyamatban az, aki kiszivárogtatja a felvételt. Az ilyet én rögtön küldeném is a börtönbe. Nem érdekel, ha az emberek letöltik a lemezt, de az, aki úgy dönt, hogy kiszivárogtatja, az elmehet a fenébe. Ő az, aki feleslegessé teszi mindazt a fáradozást és pénzt, amibe a lemez elkészítése került, csupán azért, hogy kétszázzal több like legyen a hülye Pirate Bay-accountján.

foals_int_02.jpg

Mit gondoltok, milyen lesz a zenétek öt év múlva?

J.S.: Semmi más, csak csend. Olyan lesz, mint egy üvegdobozban, egyszerűen semmi. Hamarosan olyan sokféle hangzást fedezünk fel, hogy a végén rájövünk, a csend mindegyiknél jobb.

W.G.: Igen, ez szerintem is így lesz. Komolyra fordítva a szót, még most nem gondolkozunk ezen. Egyszerűen valami jót próbálunk csinálni, aztán meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Szerencsére eddig mindig jól sültek el ezek a kísérletek.

J.S.: Esetleg szintetizátorokat küldünk majd az űrbe.


interjú rock foals



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása