2015.11.03. 10:26 – Magyar Ádám

Még a vetésnél tartunk – Fran Palermo-interjú Henri Gonzóval

Nyerj páros belépőt a péntek esti koncertre!

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

franpalermo.jpg

Szünetelt, újra összeállt, majd lemezt adott ki és végigturnézta a nyarat a Fran Palermo, amely november hatodikán az Akváriumban egy újabb korszak nyitányát jelentő koncertet ad, dalpremierrel. Ebből az apropóból beszélgettünk kicsit Henri Gonzo énekessel a közelmúltról és a nem túl távoli jövőről. Magára a koncertre pedig páros belépőt nyerhet az, aki részt vesz a játékunkban.

Többen is külföldön töltöttetek hosszabb-rövidebb időszakot. Megérte?

"Travel is useful and exercises the imagination. All the rest is disappointment and fatigue..." Már nem emlékszem sajnos arra, hogy ki mondta ezt, de nagyon egyetértek vele (Louis-Ferdinand Céline francia író mondta, az idézet a Nagy Szépség című olasz-francia filmben is szerepelt – a szerk.). Utazni mindig fontos, főleg azoknak, akik művészettel foglalkoznak bármilyen formában. Nem csak a fizikai, de a lelki utazásról is ezt gondolom. Mindenesetre egy éve megint együtt játszunk, és nem is tervezzük most újra abbahagyni.

A Párisi udvartól a Balaton Methodon át a Fővárosi Nagycirkuszig sok különleges helyszínen zenéltetek már. Melyik volt a legjobb?

Ezek közül a Cirkusz a Budapest Essentials fesztiválon. Meglepően sok ember érkezett arra a koncertre és a hangulat nagyon klasszra sikeredett. Sokan azon a koncerten láttak minket először, de a visszajelzések nagyon jók voltak. A backstage-ben egy ideig ott volt velünk egy fókacsalád, akik egy kisebb medencében pancsoltak, mi meg körülöttük söröztünk és szemeztünk velük.

És melyik az a hely, ami eddig kimaradt, de ahol mindenképpen szeretnétek valamikor játszani?

Itthon jó lenne a füvészkertben, vagy az állatkertben, vagy valami több szintes, páholyos színházteremben is akár.

Úgy tűnik, hogy a szünetetek alatt nem felejtettek el benneteket az emberek, sőt, talán még népszerűbbek is lettetek, mint amilyenek voltatok. Ez minek köszönhető szerinted?

Nem volt az nagy szünet, és adtunk több koncertet Budapesten még azalatt is. Talán emiatt nem felejtettek el minket.  Egyébként mi is népszerűbbnek éreztük a visszatérést. Az emberek továbbadták a zenénket és úgy néz ki, hogy megmaradt az igény ránk.

Öt hónappal első nagylemezetek megjelenése után mit gondoltok róla? Olyan lett, amilyet szerettetek volna?

Mindig lehet jobbat és többet, de imádjuk úgy, ahogy van, szívet, lelket tettünk bele. Ha meghallom, 2015 jut róla eszembe, ami egy nagyon színes év volt tele rengeteg dologgal, amire fontos lesz emlékezni. A munka a stúdióban, a koncertek, a turnék, új barátok, esték, messzire utazások, bulik, fesztiválok, mint a Hello Wood, a Bánkitó vagy a Művészetek Völgye... szóval minden, ahol megfordultunk az évben.

Én úgy érzem, hogy a lemez második fele erősebb, izgalmasabb, mint az első, pedig általában ez fordítva szokott lenni. Szerinted milyen a lemez íve? Van kedvenc számod róla?

Vannak pörgős, közepes és lassú dalok is a lemezen, amelyek szándékosan lettek ilyen sorrendben elhelyezve. Ez a sorrend már megvolt egy, a hűtőszekrényemre ragasztott cetlin jóval a dalok felvétele előtt. A lista gyors dalokkal indul, aztán egy kicsit lenyugszik, majd fokozatosan felpörög és a végén ismét egy pár nyugtató dal szerepel. Kedvenc számom nincs, mindegyiket egyformán szeretjük, ezért is vettük fel őket.

Hogy sikerült az idei nyár?

Sűrű volt, de pont nem túl sűrű. Június elejétől július végéig jártuk a fesztiválokat, nagyon jó két hónap volt, nagyon jó koncertélményekkel. Augusztusban pedig szétszéledtünk nyaralni és pihenni.

Azt nyilatkoztátok, hogy a november hatodikai koncert új korszakot nyit a zenekar történetében. Milyen lesz ez az új korszak? 

Hogy milyen lesz az új korszak, azt még mi is csak most fedezzük fel, ezért túl sokat nem is mondanék róla, csak annyit, hogy az új dalok gyakorlása közben alakul folyamatosan. Szeretnénk nagyon sokat fejleszteni az élő produkciónkon, a megjelenésünkön és a stúdiómunkánkon is. Nagyon reméljük, hogy nyitott lesz rá egy még nagyobb közönség.

A koncerten debütáló új dal milyen lesz?

Pörgős, megmozgató, kicsit funky szám egy emberről, aki sárga ruhában van.

Milyen zenei inspirációkat találtatok manapság?

Az idei negyedik Beach Goth fesztivál fellépői közül szinte mindenki ilyen. Én személy szerint gyakran hallgatok mostanában St. Vincent-et vagy Marc Ribot-ot a gitárjátékuk miatt, másrészt pedig Jamiroquai és The Chemical Brothers is szól mostanában, próbálom a kilencvenes évek disco vonalát megismerni kicsit.

Mennyire tervezitek meg a zenekar jövőjét? Van például valami kitűzött cél, amit el szeretnétek érni pár éven belül?

Persze, minden reális dolog célunk, de nem gondolunk aratásra, még a vetésnél tartunk. De mindenki tudja, hogy itt ez nem olyan talaj, mint máshol, és mi is rétegzene vagyunk szerintem. Ezért mindenünket bele kell tegyük, ha egy közkedvelt, jól ismert, nagyra tartott, sikeres zenekar akarunk lenni.

Mi fog történni a zenekarral 2016-ban? Meg fog valósulni például az a keleti turné, amit a Black Lips nyomán tervezgettek?

A terveink szerint hasonlóan sok jó, mint ebben az évben, csak még több és még jobb, mint valaha. Ami pedig a keleti turnét illeti, van még néhány lépcsőfok, ami hiányzik hozzá, de továbbra is nagyon szeretnénk megvalósítani.

Játék!

Ha megmondod, hogy mi volt a Balaton Methodban szereplő Fran Palermo-dal címe, és Lángoló Fran Palermo tárggyal elküldöd azt a jatek@langologitarok.hu címre, valamint megosztod ezt az interjút itt alul, akkor páros belépőt nyerhetsz a bevezetőben említett koncertre.


játék interjú nyereményjáték fran palermoKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása