2016.05.10. 14:16 – Hirdetés

Pünkösdi Sex Mob az A38-on

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

sexmob-ibeam2a-highres2.jpg

A Sex Mob, az extravagáns trombitás és szopránharsonás, Steven Bernstein dekonstruktivista bulizenekara húsz éves! Ebből az alkalomból új lemez és jubileumi turné, aminek mindössze nyolc állomása lesz Európában - ebből az egyi az A38 Hajón. Nagy slágerek, Fellini- és James Bond-filmzenék, Nirvana-számok, nagyszerű zenészektől, teljesen kitekerve, ízekre szedve, hatalmas energiával és rengeteg humorral.

A Sex Mob, az extravagáns trombitás és szopránharsonás, Steven Bernstein dekonstruktivista bulizenekara húsz éves! Bizony, két évtized telt el azóta, hogy Bernstein, a New York-i dzsesszélet egyik kulcsfigurája fejébe vette, hogy bővíti repertoárját, és a trombita mellett megtanul szopránharsonázni (ami egy, a trombita hangját és a harsona játékmódját ötvöző hangszer). Kézenfekvő volt, hogy e nemes célra összetrombitálja(!!!) a város legjobb zenészeit, a Masadából, a Lounge Lizardsból, John Zorn és Bill Frisell mellől ismert arcokat. És az is kézenfekvő volt, hogy a város akkori legjobb klubjában, a már akkor is legendás Knitting Factoryben próbáljanak, közönség előtt. 

A kvartett eleinte Bernstein szerzeményeit játszotta, aztán egyre több "sztenderdet" építettek be a programba, a szó legtágabb értelmében. John Barry Bond-zenéitől Nino Rotáig, Duke Ellingtontól James Brownig, a Stonestól Prince-ig rengeteg szerzőt és számot feldolgoztak. A Sex Mob indította el az azóta rettenetesen lehasznált "Játsszanak a dzesszisták Nirvanát!" mozgalmat is. A négy elképesztő zenész sodró próbáin/koncertjein játszi könnyedséggel és rengeteg laza humorral szedte ízekre a dzsessz-, a rock- és a poptörténet klasszikusait. A Sex Mob pillanatok alatt kultusz lett, a fergeteges hangulatú klubestekre sikk lett járni.

Bernsteinék folyamatosan kísérleteztek, kimeríthetetlen ötlettáruk lényegében folyamatosan megújította a zenekart. Ugyanakkor sosem tagadták, hogy elsősorban szórakoztatni akarnak: "Rájöttem, hogy a dzsessz-zenészek mindig is ezt csinálták. Játszották a mindenki által jól ismert számokat, és miután mindenki felismerte azokat, a saját képükre alakították azokat. A dzsessz régen népszerű volt. Az emberek elmennek egy koncertre, élvezik a zenét, hazamennek, lepihennek. Ez ilyen egyszerű. Ezt a szellemiséget hozzuk vissza" - mondja Bernstein.

És ez valóban így van: a lemezek szinte semmit sem adnak vissza abból a lendületből, humorból, lazaságból, ötletgazdagságból, eredetiségből és virtuozitásból, amivel a Sex Mob tagjai szétbombázzák a jól ismert slágereket, hogy szinte új szerzeményeket improvizáljanak azokból. A Sex Mob még így, húsz év után is New York legdinamikusabb dzsessz-zenekara.

Mivel a kvartett tagjai elképesztően sokat dolgoznak, a Sex Mob meg amúgy is bulizenekar, ezért az utóbbi időben elég ritkán koncertezik. Éppen ezért különlegesség, hogy a huszadik évforduló alkalmából rövid időre átruccannak Európába, hogy mindössze nyolc koncertet tartsanak a kontinensen - ezek közül az egyik a budapesti fellépés.

A kvartett zseniális ritmusszekciója, Tony Scherr és Kenny Wollesen tavalyelőtt Bill Frisellt kísérve járt Magyarországon, Steven Bernstein évekkel ezelőtt fordult meg az A38 Hajón. Most a Sex Mob tagjaiként térnek vissza, hogy a húszéves jubileumi turné alkalmából felforgassák az A38 sokat látott koncerttermét.

---

Az örmény-magyar Araraton zenéje valahol félúton található a szabad improvizáció, a pszichedelikus jazz és a kaukázusi népzene hagyományai között. Kompromisszumokat messzire kerülő, finom arányérzékkel hangszerelt és áradó hangszeres muzsikája határozottan feszíti szét a műfaji korlátokat. A trió az örmény gitáros, Karen Arutyunyan és a magyar szaxofonos, Grencsó István tíz évvel ezelőtti jereváni találkozásából szültett, hozzájuk csatlakozott később Sárvári Kovács Zsolt dobos. A zenekar neve önmagában megtestesíti zenei célkitűzéseit és forrásait: az örmény folklórt (az Ararát) és az egykori kelet-európai lemezkiadók (Jugoton, Hungaroton) retróhangzású neveit gyúrja össze. Az Araraton épp így játssza az európai free jazz és a keleti hatások egyedi keverékét.

Sex Mob (USA) - Sexmob@20 lemezbemutató

Araraton (H/AR)

május 15., vasárnap 20:00

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 3000 Ft, elővételben: 2500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.


pop dzsessz hír sex mob



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása