2017.03.17. 15:00 – Lángoló Gitárok

Alice, sellők, Tennessee - Hallgasd meg a SLOWMESH teljes debütáló lemezét!

Lángoló albumpremier + dalról dalra

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

_dsc9026.jpg

Valószínűleg nem mindenkinek ismerős még a SLOWMESH zenekar neve, de ha azt mondjuk, hogy VL45, akkor talán már többen felkapják a fejüket. A 2014-ban öttagúra bővült budapesti grunge, doom, stoner hatásokat ötvöző metálcsapat a 2015-ben kezdte el írni második nagylemezét, amelynek formálódása közben annyi friss inspiráció érte a tagokat, hogy elhatározták, a megváltozott zenei világú új anyagot már egy új néven jelentetik meg, hogy a VL45 megmaradhasson az eredeti irányvonalánál. Így született meg a SLOWMESH, akiknek első lemeze a beszédes Something New címet viseli, és amelyet a hajtás után teljes terjedelmében, dalról dalra megosztunk veletek!

A zenekar énekese, Szabó Dávid a következőket mondta el a lemez születéséről: 

"Amikor ezt a lemezt elkezdtük összerakni, még azt gondoltuk, hogy a VL45 zenekar második albumát írjuk. Időközben viszont annyira sokszínű anyag kezdett körvonalazódni, ami már kicsit más irányba mutatott, ezért úgy határoztunk, hogy "építünk" egy másik brandet, és SLOWMESH néven új zenekart alapítunk, a lemez pedig, amit írunk, az új banda debütáló albuma lesz. A dalok legnagyobb részét Süle Tomi gitárosunk ötleteiből állítottuk össze, de minden zenekartag aktívan részt vett a dalok összerakásában, különösen a basszusgitárosunk, Dénes, aki két teljes számot hozott a lemezre. A leghatékonyabban akkor tudtunk haladni a dalszerzési munkálatokkal, amikor egész hétvégére elvonultunk dobosunk, Tonya gárdonyi víkendházába. Ilyen alkalmakkor született meg a lemezanyag legalább nyolcvan százaléka. Ezt követően a dalokat Mihalik Ábel (ex-Kispál-Kiscsillag dobos, Drastik Putto énekes) barátunk produceri közreműködésével tökéletesítettük kőbányai próbatermünkben. A lemezfelvételek és a keverés az egerszalóki Standing Waves stúdióban készültek, Sohajda Péter (Shapat Terror) vezetésével."

Most pedig jöjjön a teljes lemez dalról dalra!

Spinning Around

"Tomi ezt a dalt még talán a Checkpoint Charlie-időkben írta, de akkor valamiért nem került rá egyik korongra sem. Mi megéreztük benne a rockot, és készre gyúrtuk. Olyannyira dögös, tökös lett, hogy a lemezünk nyitódalává tettük."

Low’n’Slow

"Ebben a dalban figyelhető meg leginkább a VL45 zenei és kulináris öröksége, a barbecue metal. A dalszöveg természetesen a csajozásról szól, de olyan "költői" képek felvonultatásával, mint a húsfüstölés, a hagyma karamellizálása, vagy a szaftos oldalas. Robin Gibb-féle sikolyokat is megidézzük."

Masterpiece

"Dénes, a basszusgitárosunk szerezte ezt a dalt. A demó verzión szinte semmit nem kellett változtatni, csak fel kellett játszani a stúdióban. A dalszöveget egy dokumentumfilm ihlette, ami a sellők témakörével foglalkozik (Mermaids - The body found) Van egy teória, miszerint a régmúltban egy vulkánkitörés miatt emberek egy csoportja a biztos szárazföldi pusztulást elkerülve a tenger felé kezdett menekülni. Egy idő után annyira megszokták a vízi életmódot, hogy már ki sem mentek a partra. Úszóhártyáik nőttek, az orruk, a lábuk is átalakult a vízi életmódnak megfelelően. A film válaszokat ugyan nem ad erre az evolúciós mellékvágányra, de nekünk elég izgalmasnak tűnt ahhoz, hogy egy dalt és a lemezborítót is ennek a témának szenteljük. Ehhez készült első klipünk, egy szöveges videó formájában, ami Magyar Dani munkáját dícséri."

Tennessee Shootout

"A dal Randy Howard, amerikai country énekes utolsó napjainak történetét meséli el. Randynek nem volt kedve az ittas vezetéses, engedély nélküli fegyverbirtoklásos ügyei miatt megjelenni a bíróságon. Helyette inkább vett magának egy házat a tennessee-beli Lynchburghben (ami egyébként a zenekarunk kedvenc whisky-jének szülővárosa) és ott éldegélt elvonulva mindentől. Egy nap egy fejvadász rátalált, és felszólította, hogy jöjjön ki a házból. Howard tüzet nyitott az idegenre, aki viszonozta azt. A lövöldözés során a zenész halálos sebet kapott. Félig Checkpoint Charlie-, félig Wedge-hagyaték a dal. Már azokban az időkben is lehetett érezni, hogy van benne potenciál, de akkor még nem állt össze. Ennek a dalnak személyisége van, és erre a Slowmesh albumra akart rákerülni."

Lava Bubble

"A Masterpiece mellett ez a lemez másik olyan darabja, amit Dénes szerzett. Érdekesség, hogy Dénes másik zenekara, az azóta sajnos már megszűnt Bálnalovas is szívesen "vitte" volna a dalt, de mi gyorsan lecsaptunk rá, és megtartottuk magunknak. A refrénnel nyitás és a Henry Rollins-szerű spoken word verzék teszik egyedivé és különlegessé ezt a számot."

Warning On Time

"A lemez másik "Song 2"-ja, a Spinning Around mellett. Szándékosan rövid, slágeres darab, ahol a refrén már fél perc elteltével beüt. Fontosnak tartottuk, hogy olyan, nem agyonbonyolított szerzemények is legyenek az albumon, amelyek már első hallásra is bele tudnak ülni a hallgatók fülébe. A Rage Against The Machine-t idéző szóló Ábel ötlete volt".

Win Or Lose

"A dal elején egy lengyel sportkommentátor hangját halljuk, amint Priskin Tamás norvégok ellen szerzett pótselejtezős góljára őrül meg. Ezzel a győzelemmel a magyar válogatott harminc év után végre újra kijutott egy nagy nemzetközi tornára. A szpíker nagyon a szívünkbe lopta magát, hisz szinte úgy örül, mintha a saját csapata lőtt volna gólt. A dalszöveg a mesebeli legkisebb fiúról szól, aki felhagy az álmodozással, és megpróbálja saját kezébe venni sorsa irányítását. A Checkpont Charlie-érában született dalvázlatra Tomi katartikus szólót kanyarított. A refrénben hallható vokálok ötlete a legutolsó pillanatban, a stúdióban pattant ki Ábel fejéből, amiért nagyon hálásak vagyunk, mert ez a meghökkentő ritmikai megoldás irtó sokat dobott a dalon."

One Direction Way

"A lemez egyetlen balladája ez a darab. Abban a tekintetben is egyedülálló, hogy itt először az énektéma készült el, egy nagyon régi, eddig fel nem használt VL45-dalra épülve, és arra íródott a zenei alap. Pops and Flies címmel azt a dalt többször elő is adtuk VL-koncerteken. Igazi numetal szám volt, de végül nem került fel egyik hivatalos kiadványunkra sem. A refrén viszont túlságosan a szívünkhöz nőtt ahhoz, hogy végleg a kukába kerüljön, így most akusztikus verzióban, új gitáralappal született újjá. A dalszöveg apropója az a tragikus bukaresti tűzeset, amelynek során nagyon sok koncertlátogató, és a fellépő zenekar, a Goodbye To Gravity négy tagja is életét vesztette. Az eset mélyen megrendített minket, hiszen velünk is bármikor megtörténhetne ez a szörnyűség. A dalt azoknak a hősöknek ajánljuk, akik úgy lelték halálukat, hogy miután már kijutottak a tűzből, még visszamentek másokon segíteni."

Alice In Queue

"Amikor ezt a témát elkezdtük boncolgatni, az lett a munkacíme, hogy "Alice", mivel akkor még az Alice In Chainsre emlékeztetett minket. Aztán ahogy egyre rakódtak rá az újabb és újabb rétegek, ahogy alakult a dalszerkezet, már inkább Faith No More-ossá vált az összkép, egy kis stoneres középrésszel megtoldva.
A végleges cím Alice In Queue lett, mivel a dalszövegben többször is előfordul a "don't wanna stay in the line" sor. A dal végén hallható füttyöt Dávid követte el, a saját lakása előszobájában, telefonnal rögzítve."

On And On

"Ez a szám egy igazi induló, amiben arra buzdítjuk magunkat, és a a hozzánk hasonló zenekarokat, hogy soha nem szabad abbahagyni a zenélést. Bármi is történjen, csinálni kell tovább. A refrénekben és a bridgekben a finn Nicumo zenekar énekese, Hannu Karppinen hallható. Velük még VL45-ként ismerkedtünk és haverkodtunk össze egy lett-litván turnénk alkalmávat. Ott és akkor a jelgavai éjszakában megkérdeztük tőle, volna-e kedve a következő lemezünkön egy dalban közreműködni. Nagy örömmel vállalta a felkérést, és amikor eljött az ideje, a saját házi stúdiójában énekelte fel a dalt, majd neten küldte el nekünk a részeit."

Something New

"Egy igazi zárótétel. Fülledt, füstös, mint egy külvárosi whiskey-bár. Mondjuk a dal megírásakor a gárdonyi házistúdió sem sokban különbözött ettől! Korábban Surrounded by Fools címen futott ez a dal, de később átneveztük, mert új címe az egész albumot, sőt az egész újonnan alapított bandát kiválóan foglalja össze."

 A Something New albumhoz kapcsolódó lemezbemutató koncert május 6-án lesz a budapesti Gozsdu Manó Klubban, ahol a SLOWMESH különleges vendége Mihalik Ábel lesz, gitáron pedig a csapat egyik régi barátja, Kálló Péter közreműködik majd. 

További információk a zenekari Facebookon, illetve a koncert Facebook-eseményén!

A posztot a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg 


metal stoner vl45 dalról dalra teljes album lemezpremier lángoló premier slowmesh



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása