2018.08.07. 09:37 – m.adi

Minden idők lineupja? - Sziget 2018, nagyszínpad

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

arctic_1.jpg

Régen volt annyira kevés fanyalgás a Sziget aktuális lineupja körül, mint idén. És hát hogy is lehetne, mikor a nagyszínpad fellépőlistáján annyi nagy név van, mint az elmúlt három évben összesen, és közülük többen is abszolút pályájuk csúcsán vannak éppen? Következzen most egy szubjektív ajánló a fesztivál fő helyszínének egyhetes programjából.

Kendrick Lamar // szerda, 21:30

Miért?

Ő az univerzum legfontosabb rappere jelenleg.

Bővebben

A 2010-es évek kérdés nélkül a hip-hop korszaka, a hip-hop legaktuálisabb, legünnepeltebb, legtrúbb sztárja pedig most kérdés nélkül Kendrick Lamar. És nem is azért, mert annyira felfújták volna, hanem mert tényleg jó.

És nagyon termékeny is. A 2015-ös To Pimp A Butterfly akkora dobás volt, hogy nyugodtan elturnézgathatott volna vele egy pár évig, de ő inkább kihozott azóta két albumot, és megcsinálta a Fekete Párduc afrikai hatásoktól roskadozó soundtrackjét is. Eközben pedig együtt dolgozott egy-egy dalon gyakorlatilag mindenkivel a U2-tól Rihannáig, és egyre népszerűbb és elismertebb lett – idén még Pulitzer-díjat is kapott a DAMN.-ért, amit korábban egy könnyűzenei előadó sem tudott elnyerni.

A Comptonban született rapper nem távolodott el teljesen a gyökereitől, szövegeiben gyakran foglalkozik politikai és társadalmi kérdésekkel, és persze a feketék életkörülményeit, a még mindig fennálló egyenlőtlenségeket is feldolgozza. És még az is lehet, hogy a koncert közben felhív téged a színpadra elrappelni az egyik dalát, de ha így lesz, nagyon figyelj, nehogy kimondd a szövegben szereplő n-betűs szót.

Stormzy // szerda, 17:45

Miért?

A grime egyik legmenőbb arca, aki előtt minden bizonnyal nagy jövő áll.

Bővebben

A Sziget első napja igazi mennyország lesz a raprajongóknak, hiszen Kendrick Lamar előtt kettővel az éppen legfontosabb angol rapper, Stormzy lép fel a nagyszínpadon – ennél aktuálisabb már csak Childish Gambino-val lehetne a fellépősor. A ghánai származású előadó 11 éves kora óta rappel, tíz évvel később pedig már díjat nyert 2014 legjobb grime produkciójáért.

Híres viszont igazán a freestyle dalaival lett, és azok közül is a Shut Up-pal, ami a legelső improvizatív szám volt, ami valaha brit slágerlistára került. Remélhetőleg a Szigeten is megmutatja majd, milyen hihetetlen flow-ja van az imrpóinak, érdemes körbenézni egy kicsit a Youtube-on, nagyszerű dolgokat lehet találni. Stormzy egyébként még csak egy lemezt hozott ki eddig, úgyhogy valószínűleg tíz év múlva úgy fogunk emlékezni erre a koncertre, hogy milyen jó, hogy már a pályája elején láttuk a rappert.

Gorillaz // csütörtök, 21:20

Miért?

Damon Albarn virtuális zenekara feltámadt, és egy hónappal ezelőtt kihozott egy tök jó albumot.

Bővebben

Alig egy évvel ezelőtt járt először a Gorillaz Budapesten, most pedig már harmadik koncertjükre készülnek a magyar fővárosban. Az az első egy elég rendhagyó fellépés volt, a jegyeket sorsolták a regisztrálók között, és az akkor nemrég megjelent Humanz albumot az este végigjátszotta a zenekar. Én a Humanzt azóta sem tudtam igazán megszeretni, de ennek ellenére már az a buli is jó volt.

A csütörtök esti szigetes fellépés pedig még sokkal jobb lesz, több okból is. Egyrészt a novemberi arénás koncerthez hasonlóan több terük lesz a régi számoknak, úgyhogy biztosan lehet majd a nagy slágerekre bulizni. Másrészt a június végén megjelent új album, a The Now Now bár nincs tele slágerekkel, egy csomó jó szám van rajta, és az elmúlt időszak koncertjeiből kiindulva ezeket játszani is fogja a zenekar. Harmadrészt pedig aznapi headlinerként biztosan nagyon sokan lesznek a koncerten, ez pedig jót fog tenni a Gorillaz tömegmozgatásra született zenéjének.

Lana Del Rey // péntek, 21:30

Miért?

Az egyik első 21. századi popdíva először jár Budapesten.

Bővebben

Valamikor 6-7 évvel ezelőtt úgy éreztem, Lana Del Rey könnyen lehet, hogy csak egynyári előadó lesz. Abszolút volt valami egyedi a szinte erőltetetten melankolikus dalaiban, de mégis úgy tűnt, hogy ezt a világfájdalmat nem lehet éveken keresztül ismételgetni.

Aztán legkésőbb a tavalyi Lust For Life albumnál már rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nem így van, sőt, az énekesnő olyan dívává nőtte ki magát, akihez manapság csak Florence Welch hasonlítható. Ezen túl pedig nagyon termékeny dalszerző is: a Lust for Life nyolc év alatt az ötödik albuma, ráadásul 72 perces, ilyen hosszú játékidővel már Bruce Dickinson is kibékülne. Ennyi dalból pedig az énekesnő bőven össze tudott rakni egy színvonalas koncertre valót, úgyhogy esélyes, hogy első magyarországi fellépése emlékezetes lesz.

Liam Gallagher // vasárnap, 19:30

Miért?

Kevés jobb fesztiválprogram van, mint több tízezer emberrel együtt Oasis-dalokat énekelni.

Bővebben

Két évvel Noel után ezúttal a fiatalabbik Gallagher-testvér látogat el a Szigetre. Liam a mérsékelten sikeres Beady Eye-t követően mostanában szólókarrierjét építgeti, nem is rosszul, tavaly megjelent bemutatkozó albuma, az As You Were abszolút rendben volt. Vasárnap esti koncertje is nagyrészt erre a lemezre fog épülni, illetve természetesen még ennél is jobban az Oasis dalaira. Néhány közelmúltbeli tweetje alapján egyébként most éppen szíve szerint újraindítaná a zenekart, de a koncert szempontjából nem ez a lényeg.

Hanem az, hogy szerencsére Liam is tisztában van vele, hogy olyan jó dalokat már egy zenekarával sem fog tudni csinálni, mint az Oasis-szel a kilencvenes évek közepén. Na meg azzal is, hogy a közönsége is leginkább ezekre kíváncsi, főleg egy fesztiválon. Így tehát minden adott egy jó kis nosztalgikus közös éneklésre – még a fél nyolcas kezdés is, a naplemente ugyanis nagyon jót fog tenni ennek a koncertnek.

MØ // hétfő, 17:45

Miért?

Őszinte és sallangmentes buli lesz pár jó nagy slágerrel.

Bővebben

Két évvel ezelőtt Karen Marie Ørsted dán énekesnőt az A38 színpadra rakták a Sziget szervezői, ami nagyjából tízezer ember szerint nagyon jó döntés volt, mert iszonyat jót buliztak rá a sátorban, de már akkor is érződött, hogy ennek a koncertnek a nagyszínpadon lett volna a helye. Idén szerencsére oda is került, úgyhogy azt javaslom mindenkinek, aki kint lesz, de ódzkodik a popkoncertektől, hogy menjen el, és nézze meg ezt a fellépést.

Igen, MØ énekli a Lean On-t, és egész biztosan most is elő fogja adni, de nem úgy, ahogy egy átlagos popénekesnőtől megszoktuk. Nem lesz se egyedileg tervezett fellépőruha, se egy csomó háttértáncos, se playbackelés. Lesz viszont egy egyszerű kinézetű, de élőben is tök jó hangú énekesnő, aki egyébként nagyon ért a dalszerzéshez, és nagyon energikusan mozog a színpadon, mögötte pedig egy zenekar, és ennyi. Ha a tartalom-körítés arányt nézzük, valószínűleg ez lesz a Sziget mainstream popkoncertje.

The War on Drugs // kedd, 19:30

Miért?

Az egyik legjobb pszichedelikus zenekar az utóbbi évekből, pedig van egy pár.

Bővebben

Igazán változatos dolog ez a pszichedelikus jelző, olyan sokféle előadóra használják, hogy talán inkább egyáltalán nem is kéne használni. Mondják a nyers, mantrázós, betegen rockos King Gizzard & the Lizard Wizard-ra, akik az A38 színpadon játszanak majd. És mondják a War on Drugsra is, ami ezzel szemben sokszor légiesen könnyű, de közben rétegelt, mesélős, melankolikus, és főleg szomorú. Ha minden jól alakul, igazán szép élmény lehet ez a koncert, egy bánatom van csak, hogy nem itt és nem ekkor kellene lennie, hanem éjfélkor, az A38-on.

Arctic Monkeys // kedd, 21:30

Miért?

A legfontosabb az ezredforduló után alakult rockzenekarok közül. 

Bővebben

Mindössze 12 év telt el azóta, hogy megjelent az Arctic Monkeys első lemeze, ezalatt viszont a zenekar hangzása legalább háromszor alakult már át. Legjobban talán éppen idén, a Tranquility Base Hotel & Casino-val, ami az eddigi legmegosztóbb lemezük lett, de nekünk nagyon bejött. A kezdeti lemezek indie rockja már sehol nincs, az előző album sötét groove-jai is eltűntek, a gitár helyett most a szinti a domináns. A zenekar könnyen felismerhető stílusa viszont végig megmaradt ezen a hullámvasúton, és egyre inkább kultikus státuszba emelte Alex Turneréket. Ebből a stílusból mondjuk az is következik, hogy a zenekar nem fogja letépni a fejünket kedd este, de ettől függetlenül a nagyszínpad zárókoncertje a bugyuta end show-k után idén végre újra kötelező program.


arctic monkeys ajánló sziget liam gallagher kendrick lamar lana del rey sziget2018



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása