2018.12.16. 12:00 – Lángoló Gitárok

Február első szombatján Algiers a Dürerben

A New Beat Advent harmadik fordulójában páros belépőt nyerhetsz a koncertre

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

194724c8_joe_dilworth_press_shot_1.jpg

Aki rendszeresen olvassa a Lángolót, biztosan találkozott korábban az Algiers nevével, hiszen a hazánkba szinte már hazajáró, politikus gospel-punknak aposztrofált, és ezen cimke alatt az indusztriális zenét, soult, bluest, elektronikát, és még ki tudja mit szabadon keverő zenekar rendszeres vendég oldalainkon. Év eleji koncertjükről kollégánk szuperlatívuszokban beszélt, február 2-án pedig ismét a Dürer Kertbe érkeznek, és mivel a New Beat Advent harmadik vasárnapján pont erre a koncertre nyerhettek jegyet, érdemes felelevenítenünk röviden ezt a cikket. További információk és nyereményjáték a hajtás után.

Prieger Zsolt akkor így jellemezte a zenekart:

Az Algiers zenéjében John Lydon orrbaváglak-esztétikája keveredik a társadalmi kérdések iránt fogékony Steve Reich kortárs okosságával és a Cybotron fekete techno-orgiájával. Legújabb albumukat - mely ahhoz a pillanathoz hasonlatos, amikor James Brown betéved ’71-ben a harlemi Apollo Színház mellékhelyiségébe, majd Blixa Bargeld fejbe vágja egy kalapáccsal, aztán altatót játszik neki egy ’50-es évekbéli gospelzenekar, a legvégén meg a Jesus and Mary Chain és a Birthday Party ébreszti fel szétgerjesztett hangszerekkel és megafonüvöltéssel  - szóval ezt a lemezt az egyik legjobb tavalyi lemezként aposztrofáltuk ezen az oldalon, de akkor még nem tudtuk, maximum sejtettük, hogy ezek a srácok, akik egyébként a számukra egyre inkább utálatos USA-ból áttették székhelyüket Angilába, tehát hogy ezek egyáltalán nem viccelnek élőben sem.

Nem igazán tudunk ezzel vitatkozni, hiszen ha valaki közelebbi barátságba kerül az Algiers zenéjével, garantáltan hasonló benyomások érik majd: Franklin James Fisher őserejű hangja tényleg olyan hatást kelt, minta egy új életre kelt, soulénekesbe oltott Martin Luther King hirdetné az igét egy disztopikus istentiszteleten, egy nappal az apokalipszis előtt, vagy inkább utána.

A csapat indulása hasonlóan formabontó, mint a zene, amit játszanak. Az alapítók, Franklin James Fisher, Ryan Mahan és Lee Tesche mind a Georgia államból, Atlantából származnak, ott kezdtek el együtt zenélni, de maga az Algiers hivatalosan csak 2007-ben alakult meg, miután a tagok Londonba költöztek. Az Algiers sajátossága, hogy a zenészek fő hangszereik mellett számos más eszközön is játszanak - Fisher gitáros-énekesi feladatai mellett a teljesség igénye nélkül zongorán, csellón, ütőhangszereken, Mahan a basszusgitározáson kívül billentyűs hangszereken, Tesche pedig a gitárok mellett különböző preparált hangszereken és ütősökön játszik, meg persze mindhárman részt vesznek a programozásban, és a samplerekkel, loopokkal történő hangszobrászkodásban. Az alapító hármas mellé 2016-ban csatlakozott a Bloc Party korábbi dobosa, Matt Tong, aki további lendületet hozott az amúgy sem vérszegény zenébe.

Ezt persze nem csak ők gondolják így, hanem a közönség is, hiszen népszerűségük a skatulyázhatatlan zene, és szövegeik erős politikai színezete ellenére, vagy talán épp emiatt folyamatosan növekszik: 2015-ben az Interpol előzenekaraként koncerteztek, de azóta már felléptek a Depeche Mode turnépartnereiként is. A siker ugyanakkor nem tette őket kényelmessé, továbbra is hisznek abban, hogy zenéjükkel változtathatnak a világon, legalábbis legutóbbi interjúnkból ez derül ki. Persze nem is csoda, hiszen már nevük is sokféleképpen értelmezhető állásfoglalás: Algír egyrészt a gyarmatosítók elleni küzdelmek fontos helyszíne volt, másfelől az 1800-as évek első harmadáig jelentős kalózközpont is.

Több kislemez mellett eddig két teljes stúdióalbumot jelentettek meg. A saját magukról elnevezett 2015-ös debüt és a 2017-ben kiadott, beszédes című The Underside of Power egyaránt lelkes fogadtatásban részesült a nemzetközi zenei sajtó részéről, így biztosak lehetünk abban, hogy még nagyon sok minden vár erre az egyéni hangú csapatra. Aki szeretne velük találkozni, mindenképp legyen ott február első szombatján a Dürerben, mert egybehangzó vélemények szerint élőben még sokkal jobbak, mint lemezen hallgatva.

Nincs más hátra, jöjjön a játék! Aki helyesen válaszol nekünk egy egyszerű kérdésre, és segít egy kicsit a rendezvény promóciójában, páros belépőt nyerhet a koncertre. A mai kérdés így hangzik:

Hányadik alkalommal lép fel az Algiers Budapesten február 2-án?

a. először

b. másodszor

c. harmadszor

A megfejtéseket szokás szerint a jatek@langologitarok.hu e-mail címre várjuk, Lángoló - Algiers - játék tárgyú levélben 2018. december 23-án, azaz jövő vasárnap délig. A sorsolás után a beérkezett e-maileket töröljük az adatbázisból. Nem kötelező, de megköszönjük, ha megosztod a játékhoz kapcsolódó cikkeket az idővonaladon, esetleg ajánlod kommentben a rendezvényt annak, akit szívesen magaddal vinnél koncertre. A New Beat és a Lángoló Gitárok adventi játékának következő részét jövő vasárnap keressétek!

New Beat koncertek 2019-ben:

Január 25 - Priest (SWE) + support // Dürer Kert

Január 29 - You Me At Six - Akvárium Klub NagyHall

Február 2 - Algiers - Dürer Kert

Február 10 - Seafret - Dürer Kert "Room 041"

Február 15 - The Once - Dürer Kert

Február 18 - Tommy Cash - Budapest Gathering - ¥€$ Album tour, Dürer Kert

Február 19 - Tender - Dürer Kert "Room 041"

Márcois 17 - Night Lovell (CA) - Akvárium Klub, Nagy Hall

Március 17 - Cancer Bats - Dürer Kert "Room 041"

Március 27 - Larkin Poe - Dürer Kert

Április 19 - Sold out! Little Big - Akvárium Klub, NagyHall

Június 25 - Disturbed - Budapest Park

Július 23 - Thirty Seconds To Mars - Budapest Park

További információk a New Beat Facebookján!


punk programajánló koncert advent elektronikus nyereményjáték gospel dürer kert indusztriális new beat algiers



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása