2018.12.20. 12:00 – Lángoló Gitárok

Bocsánat - Dalról dalra az eddigi legérettebb és legszabadabb Kistehén album

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

kistehen_edit.jpg

Ezekben a napokban jelenik meg a Kistehén új albuma, amelynek címadó dalát korábban már meghallgathattátok a Lángolón. A zenekar szerint az új album igazi, közös produkció, Kollár-Klemencz László sajátos szövegeivel és hangzásvilágával, amelyeken nincsenek tabuk. Amellett, hogy néhány új szerzemény zúzósabbra sikerült a korábbiaknál, a szövegek ezúttal személyesebbek, mélyebbek. Erről ti is meggyőződhettek a hajtás után, dalról dalra. 

Általában a lemezről

Kollár-Klemencz László: Ez az anyag önálló, szabad, kísérletező, műfajok határait feszegető, mind zenében, mind szövegben. Nincsenek tabuk, ezért nincs is mit ledönteni, eleve ott hevernek a földön. A Kistehén pedig rutinosan ugrál és táncol közöttük, legtöbbször nevetve, máskor pedig melankóliába fordulva.

Sidó Attila: Van egy olyan dal amiről nekem kifejezetten a Led Zeppelin jut eszembe, de jellemző a 90-es évek hangzásvilága is, ugyanakkor vannak "hard dance" jellegű elektronikus, filteres dalok is. A vokálos részek pedig még izgalmasabbak lettek, kibővülve Mákó Katóval és Magyar Borival, ami eleve nagyon jó alaphangot ad az egész albumnak. A pszichedelikus vonal is felfedezhető 1-1 dalban, például az egyik kedvencem, az Öntsd le sóval című szám egy sötétebb, fátyolosabb világba visz. Mindent összevetve azt mondanám, hogy zeneileg sokkal összetettebb ez az anyag, mint a korábbi Kistehén albumok voltak.

Jancsovics Máté: Nekem a szövegek is tetszenek mert személyesebbek, mélyebbek. Bár most inkább a hangzásra van ráállva a fülem, összességében ez egy bátor lemez lett. Áprilisban négy szám jött ki, a próbákat már legalább két éve elkezdtük, de akkor még inkább csak a témákat, ötleteket gyűjtöttük. Törekedhettünk volna koncentráltabb üzemmódra, akkor viszont lehet, hogy nem lenne ilyen kiforrott az új lemez anyaga. Szerintem, most jutottunk el oda, hogy szakmailag és emberileg is jól működik a zenekar, úgyis mondhatnám, hogy ez egy reálisabb énképpel rendelkező Kistehén. Tudjuk, hogy hol tartunk és mit várunk el magunktól és a zenekartól.

Vajdovich Árpád: Szerencsére a magunk urai vagyunk, nincs felettünk producer, vagy menedzseriroda, aki megmondaná, hogy gyerekek, most el kéne menni egy kicsit poposabb irányba, mostantól tilos a torzító. A Kistehén stílusa felismerhető, egységes, minden számnak megvan a saját világa.

 

Az új album tíz dalához Kollár-Klemencz László a következő kommenteket fűzte:

Minden jó

Ez a dal talán ez egyik legpunkosabb dal a lemezről, szerelem, anarchia, valahogy így jellemezném, egy kis agresszív elektronikával megtoldva, valahonnan a föld alól vett hangmintákkal.

Öntsd le sóval

Ez a kedvenc dalom a lemezről, minden benne van, de ha még ez sem elég, akkor öntsd le sóval. Minimál alter keveredve breakbeat ritmusokkal aztán bele a zakatolásba, maga az őrület, mellé még egy kis középkori kórus, a lemez epic dala.

Mennyire gáz

Amolyan punk sláger, a csajok még nagyot emelnek rajta a vokálban, nem hiába volt a zizilabor, a vidéki asszonykórus mélyen beivódott és nem hagyja el mintáinkat ma sem.

Délen van pizza

Sokat agyaltam ezen a dalon. Az elején nagyon jónak tűnt aztán a szöveg, marhaságból a próbákon ezzel a rögtönzött délen van pizza szöveggel próbáltuk a refrént és ez megmaradt, nem tudtam kitörölni az agyamból. Ehhez meg nem olyan könnyű szövegként értelmezhető szöveget írni. Megszenvedtem. Valami lett, tessék. vállalom! Amúgy az egyetlen pop alapú dal a lemezen.

Lécci de

Erotika, férfi szemmel a nő. Ennek a dalnak a női szövege megtalálható a Rengeteg szólóalbumomon a Zoli hívj fel című számban. Kellően macsó, hímsoviniszta, visszataszító. De szeretet is van benne, csak nagyon kell keresni, és nem minden nőnek van erre idege meg ideje és még a dal vége előtt elválik.

Nálad mindig jó

Szeretem hallgatni, visszahallgatni, játszani is, Katóval párosan énekeljük. szerelem mindhalálig.

Bocsánat

Társadalomérzékeny dal és szöveg. Talán ez is popzenébe hajló. Klip is készült róla még tavasszal. Szolidaritás! Tolerancia!

Soha nem elég

Finom, ez is eléggé nagyívű, erős a vége riff, még nekem is szoknom kell.

Jó lesz így is

Rock, eklektika sok zene, kevés szöveggel, nem a kedvencem, valószínűleg ez lesz a legtöbbet hallgatott dal.

Elsuhanó

Ez a koncertek atombombája, lappangó, aztán váratlanul kitörő, majd az őrületig felfokozódó merengés egy vonatablakból. Természetérzékeny szöveg. Nem arról, hogy hogyan tesszük tönkre a környezetünket, hanem arról, hogy hogyan fog bennünket elhagyni, maga mögött hagyni a még körülöttünk és bennünk meglévő természet.

A lemez dalait Kollár-Klemencz László, Vajdovich Árpád, Sidó Attila, Jancsovics Máté és Weil András először december 21-én az A38 Hajón mutatja be és 2018-ban csak a zenekar nyilvános videómegosztóján lesz hallgatható. A lemez fizikai formátumban bakeliten lesz csak elérhető 2019 tavaszán a Drum & Monkey MUSIC kiadó jóvoltából. További információk a zenekar és az esemény Facebook-oldalán. 

A posztot a Hangfoglaló Program és az NKA támogatta:

nka_hangfoglalo_logo_650.png


magyar pop rock kistehén alternatív dalról dalra teljes album #hangfoglaló2018Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása