2019.02.26. 15:26 – Rácz Mihály

Merítés - A Másfél zenekar lényege dupla LP-n

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

masfele.jpg

A 90-es évek egyik legjobb kultzenekara, a manapság hosszú szabadságát töltő Másfél koncert-, remix- és kislemezeket is beleértve tíz kiadványig jutott 2005-ig, amiből nyolcnak az újramasterelt verzióját egy éve tette elérhetővé a Mana Mana Records. Ugyancsak ők adtak most ki először vinylen Másfélt, a Merítés című látványos dupla LP az életmű javából válogat, két ebben a formában eddig meg nem jelent felvétellel – és természetesen a speciális vinyl-masterezéssel.

A Másfél abba a vonulatba tartozott főkorszakában, mint a Korai Öröm és a ColorStar, de náluk a hangsúlyok rock közelibbek voltak: az alapot a pszichedelikus- vagy acid-rock adta erős funky és jazz panírba forgatva, és már a későbbi post rock világa is tetten érhető volt, akárcsak a matek-hardcore, a noise rock és a jungle energiája. A rock-tömény hangzás remek oldószerének bizonyult a szaxofon és a cselló játéka, így ők nem burjánzó szintivarázzsal és effektek túltolásával érték el a pszichedelikus-kiszélesített hangulattereket - és ha hozzávesszük a folyékony összjátékot, és az ügyes hangszerelést, össze is áll a kép.

Az 1989-ben alakult és későbbi quadrofon (azaz a terem sarkaiba elhelyezett négy színpaddal megoldott speciális hangzású) koncertjeiről is elhíresült, a Sziget nagyszínpadán háromszor is fellépő Másfél 2005-ben adta ki tehát eddigi utolsó sorlemezét, de valójában sosem mondták ki a feloszlást, inkább inaktívnak tekintik a bandát. Most, ezzel a szépséges, nagy merítésű és jól válogatott lemezzel átgondolhatnák a dolgot, mert újrahallgatva az anyagot egyértelmű, hogy van még ebben potenciál bőven, nemhogy nem avult el, de a zenekészítő szoftverek világában égetően szükség van ma is ennyire kreatív és tartalmas zenére.

Az albumot személyesen a március 10-ei Düreres lemezbörzén lehet először megvásárolni a kiadó pultján.

mafelmerites.jpg


másfél



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása