2019.04.09. 15:32 – Lángoló

Húsz! - Szeged International Guitar Festival

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

jon-gomm-with-andy-mckee-photo-by-mark-brim.jpg

A Szeged IGF // International Guitar Festival idén a huszadik születésnapját  ünnepli, így a legrégebben működő és egyben az egyik legjelentősebb gitáresemény Magyarországon. Az évek során összesen öt kontinens, harmincegy országából érkeztek neves művészek és 2019-ben sem lesz másképp. Az április 8. és 14. között  megrendezendő fesztivál ezúttal tizenhat ország  világhírű és kiváló művészét vonultatja fel, köztük Jon Gommot (UK), Adam del Montét (USA) vagy Grecsó Krisztiánt és Hrutka Róbertet. Koncertek, mesterkurzusok, workshopok. versenyek Szegeden, valamint Budapesten és Szabadkán.

Az idén huszadik születésnapját ünneplő fesztivál az alapító Pavlovits Dávid szerint mindig is a sokszínűségre törekedett: így az elkövetkezendő napok során egyaránt hallhatunk gitárt szóló és zenekari szerepkörben, a legváltozatosabb stílusokban a klasszikus zenétől a flamencón át a fingerstlye technikájú popig, folkig.

Az idei év sztárja a fingerstyle brit hercege, Jon Gomm, a klasszikus gitár német kulcsfigurája, Tilman Hoppstock és a flamenco egyik legismertebb  művésze, Adam Del Monte  az Amerikai Egyesült Államokból, akinek felvételei egyaránt szerepelnek kétszeres Grammy-díjas operában és Steven Spielbergnél és számos, más nagysikerű hollywoodi filmben. Ezenfelül sok más elsőrangú előadó és zeneszerző érkezik Olaszországból, Szlovéniából, Spanyolországból, Portugáliából, Németországból vagy akár Tajvanról. A szegedi közönség egyik kedvenc hazai előadója, Pusztai Antal is fellép és idén itt is bemutatja új zenés-irodalmi műsorát Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert Libikóka címmel. A rendezvény nemcsak szórakozást nyújt a hangszer szerelmeseinek, hanem interaktív gitároktatást nyújt akár amatőröknek is, akik elismert zenészektől tanulhatnak: nyilvános versenyekkel, mesterkurzusokkal és workshopokkal készülnek a szervezők.

A rendezvény a Tisza-parti város mellett "külső helyszíneken", Budapesten és Szabadkán (Szerbia) is terjeszkedik,  kulturális intézetekkel, követségekkel és zenei klubokkal együttműködve.

2018-tól a Szeged IGF tagja a EuroStringsnek, mely az első európai klasszikus gitárfesztivál együttműködés, négyéves, bővülő projekt tizenhét fesztivál részvételével. A professzionális struktúrán alapuló összefogás a feltörekvő gitárművészeknek promóciós és oktatási lehetőséget biztosít, a résztvevő fesztiválok között művészeket, eseményeket és Európa fő gitárversenyét megosztva.

Kiemelt célunk a klasszikus gitár fiatal tehetségeinek támogatása, oktatása, nemzetközi színtéren való segítése, erősíteni az európai piacot és a világ többi részével együttműködve egy modern, stabil klasszikus gitár színtér kialakítása. A Szeged IGF erős szakmai háttérrel, ösztöndíj programokkal és a fesztivál keretében szervezett fellépési lehetőségekkel támogatja a fiatal sztárokat

- mondják a szervezők.

Részletes program




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása