2019.07.02. 12:00 – Prieger Zs.

Világjobbítás elektronikával - Pride-dal külföldön élő magyar producerektől

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A két budapesti, jelenleg Edinburgh-ban, illetve Barcelonában élő zenei producer, Ferko és Legars közös számának megjelentetését a Budapest Pride-hoz igazították, a Lángolón hallható először, de július 6-án a Budapest Parkban is bemutatják élőben.

Ferko és Legars, akik mindketten 2013 óta jelentetik meg zenei anyagaikat, egy évfolyamban végeztek a Deák Ambrus (aka AMB) gründolta Impro Budapest School of Music Technology-ban. Az évek során kezük alól kikerült EP-ket hallgatva elég jól érzékelhetőek az eltérések és a közös pontok: míg Legars erős dalszerzői vénáról tanúskodó anyagain markánsan érződik a sötétebb, minimalistább deep house hatása, addig Ferko wonky hip-hop felől indulva alakította ki sajátos techno-inpsirálta hangzását. 

A közös dalszerzés első ötletét követően hamar nekiláttak a most megjelenő Senseless megírásához, és viszonylag gyorsan meg is találták a közös hangot. A technóból merítő, ám a gazdagon rétegzett vokálra építő számban könnyen megragadható a mindkettejükre jellemző melankólia és gazdag zeneiség. A dal megjelenését végül az idei Pride-eseményekre időzítették:

Skóciába érve nagy hatással volt rám az, hogy itt az emberek sokkal hangsúlyosabban kiállnak bizonyos társadalmi ügyekért, és én is kedvet kaptam, hogy tegyek valamit a világ jobbítása érdekében. Amikor pedig újrahallgattam a még Pesten felvett közös számunkat, egyszerre máshogyan értettem Zsorzs barátom szövegének üzenetét, és azonnal felhívtam: itt az idő, most vagy soha!

- osztja meg velünk gondolatait Ferko. Legars hangja, akárcsak a dalban, könnyen illeszkedik Ferenc felfogásához:

Azért is költöztem Barcelonába, hogy több levegőhöz jussak. Az egyre maradibb magyar közegben valahogy úgy éreztem, nem tudok együtthaladni a kisebbségek elfogadásának folyamatában sokkal gyorsabban mozgó Nyugat-Európával. Szükségét éreztem, hogy része legyek annak a sokszínűségnek, amelyet Katalónia nemcsak megtűr, hanem inkább megsegít, és 'kívülről' tegyek valamit a hazai közegért is.

A szám szövege ugyan elég sötétnek tűnik elsőre, Legars mégsem egészen így érzi:

Mint minden szöveg esetében, itt is jobb egyet hátralépni, és szélesebb összefüggéseket keresni. A dal írásakor eléggé sötét időszakomat éltem. Úgy éreztem, mindazt, amit a melegmozgalom világszerte elért, bármikor elsöpörheti a rohamléptekben terjedő populizmus és a szélsőjobb. Hogy minden erőfeszítésünk ellenére eltapos bennünket a szemellenzős környezetünk gyűlölete, arroganciája, felsőbbrendűségi érzése. Hogy a dolgok rendje úgy tűnik, mégis csak az, hogy az őrületé legyen az utolsó játszma, a világot pedig elsöpri a hiúság és a kapzsiság. A levertség azonban sosem jó tanácsadó. Ma inkább úgy látom, hogy nekünk, a queer közösség tagjainak és más kisebbségeknek fontos feladatunk van abban, hogy a világot széttartás helyett együttműködésre sarkalljuk. Mert az tud igazán közösséget teremteni, aki ismeri a kirekesztettség érzését, aki tudja, milyen a fenyegetettség, ezért nem kívánja senki másnak. 

Ferko ehhez hozzáteszi:

Döbbenetes, milyen új jelentéseket tud kapni egy-egy szám idővel. Ma úgy érzem, hogy a fenyegettség nem csak társadalmi kisebbségeket érint. A dalszövegünk számomra például nagyon nyersen figyelmeztet a klímaváltozás veszélyeire is. Ha más nem, talán majd a természet megtanítja az embereket, hogyan gyakorolják az együttélés művészetét.

A számhoz Ben Leavez minimalista, de gyönyörűen részletgazdag animációt készített, és mint elmondta, annyira megragadta és inspirálta a szám, hogy újra és újra visszatér saját videójához. A videóban valójában minden mi látható, a saját kezével megépített díszlet. A törött arc gyurmából van, a  folyadék pedig festék az arc körül, melyet utána varázsolt naprakésszé digitális utómunkával.

A single július 3-án jelenik meg, és Legars három nappal később, a Pride-ot lezáró Rainbow Partyn élőben is előadja a számot a Budapest Parkban felállított elektronikus zenei színpadon. 


premier ferko legars



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása