2019.09.10. 14:57 – Dankó Gábor

Zajmentes élet - Nálunk járt a Sennheiser Momentum Wireless 3.0 fejhallgató

Lángoló Kütyük

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

img_20190910_144139.jpg

Általában úgy hallgatok zenét, hogy otthon hifi láncon viszont utcán, munkában fejhallgatóval, de ezzel sokat nem mondtam, csomóan csinálják ezt. Nemrég ugye rácsodálkoztam, hogy utóbbi két esetben micsoda javulás érhető el, ha a forrás és a fejhallgató közé beiktatjuk az Audioquest Dragonfly Cobalt usb DAC fejhallgatóerősítőjét. Az arra érkezett kommentek között több is volt, ami mondjuk utazás közben nem a hangerő növelését javasolta, hanem egy jó aktív zajszűrős cuccot, szóval ki kéne próbálnom. A jó, aktív zajszűrős cuccnak pedig úgy gondoltam mondjuk egy Sennheiser Momentum Wireless elég jól megfelelne, kértem is egyet tesztre a magyarországi forgalmazótól, akik közölték, hogy szívesen adnak, ráadásul olyat, ami akkor még meg sem jelent, a 3.0-ás verziót. A fejhallgató bejelentése egész pontosan szeptember 6-ára lett időzítve, a berlini IFA technológiai vásárra, szóval frissebb terméket nem is tesztelhettem volna.

Eddig egyébként egy Sennheiser Momentum On-Ear fejhallgatót használtam, ami hat éve szolgál már kifogástalanul. Igazából csak egy bajom volt vele, hogy mivel nem fül körüli, hanem fülre lapuló a kagylója, így a szemüvegem hosszabb idő után elkezdett nyomni. A zajszűréssel annyira nem foglalkoztam, mert kipróbáltam egy a Momentum On-Ear-nél jóval drágább, aktív zajszűrős Beats fejhallgatót, de annak jóval gyengébb volt a hangminősége, így inkább maradtam a jól bevált cuccnál, maximum a hangerőn tekertem, mikor tudtam. De azért furdalt a kíváncsiság, milyen lehet egy tényleg jó aktív zajszűrős fejhallgató, és a Momentum Wirelessre ezt mondták.

Szóval már ezzel repülhettem ki az IFA-ra, úgyhogy ennél durvábban nem is kezdhettem volna a zajszűréssel való ismerkedésemet. Az eredmény röviden: tökéletes. Csak egy fokkal kellett magasabbra állítanom a hangerőt repülés közben az amúgy használtnál, a gép hangja pedig csak amolyan csendes süvítés maradt a háttérben, amit leginkább a számok között hallottam. Persze a minőséget még tudtam növelni a Dragonfly Cobalttal (ugye repülőn vezetéken hallgatjuk a zenét, hivatalosan), de azért annyi háttérzaj bejött, hogy itt nagy ugrást ne tapasztaljunk, csak ha jóval hangosabbra vesszük. Csendes környezetben, vezetékkel természetesen kiválóan szól a Momentum Wireless, pláne a Dragonfly-jal, de anélkül sem lehet panasz a hangzásra még a finnyás hifisták számára sem. Teljes kiegyensúlyzottsággal szól a zene, és a szórakoztatás kedvéért nem növeli a mélyeket sem, mint azt teszi a Momentum On-Ear-em.

Az új Wireless kényelme viszont a bluetooth használatakor jön elő. A minőségről annyit, hogy mivel tudja az aptX-et, így a lehető legjobb minőségben megy bluetoothon a zene (persze ezt a forrásnak is tudnia kell), ami ugyan elmarad a vezetékes felbontástól, de valószínűleg a legtöbb ember nem fog hallani különbséget, és a hifistáknak is bőven élvezhető marad a végeredmény, pláne, hogy nem csendes ülős környezetben fogja így használni. 

Kényelmi funkcióban ott újított például a Sennheiser, hogy ha levesszük nyakra a fejhallgatót, automatikusan megáll a zene, ha visszatesszük, újraindul. Vagy ott, hogy zenehallgatás közben át lehet pattintani az úgynevezett transparent hearingre a zajszűrést, és így a fejhallgató mikrofonja felerősíti a környezet hangját, ami ugye jól jöhet aktív forgalmi helyzetekben, vagy ha pár szót kell valakivel váltani. Vagy ott, hogy ha levesszük, és összehajtjuk, akkor ezzel automatikusan ki is kapcsoljuk a készüléket, kinyitva pedig be, így ehhez nincs is külön gomb. Van viszont külön gomb, ami a Google Asszisztenst vagy a Sirit kezeli, igaz ennek még itthon, magyar nyelv hiányában nem feltétlen vesszük hasznát. Természetesen tudjuk irányítani a zenelejátszást is a jobb kagylón lévő gombokkal, és hívást is tudunk fogadni vele.

Nekem egyébként ez leveszem, leáll, visszateszem, elindul dolog túl érzékeny volt, egy-egy erősebb oldalra, le vagy felnézéskor elhallgatott a fejhallgató, amit először nem tudtam mire vélni, majd rájöttem, hogy nem kéne ekkorákat biccentenem. Ez egyébként kikapcsolható a Sennheiser telefonra tölthető applikációjában, ahol emellett kezelhető még a transpranet hearing, három fokozaton állíthatjuk a zajszűrés erősségét, illetve kapunk egy equalizert is. Letölthető még a telefonra a Tile nevű alkalmazás is, amivel párosítás után meg tudod keresni a rumliban elveszett fejhallgatódat. Ekkor elkezd rezegni, és hangot is kiad azon kívül, hogy térképen is jelöli a pozícióját.

Viselési kényelem szempontjából kifogástalan az új Momentum Wireless. Természetesen nagyobb, mint a Momentum On-Ear, de tökéletesen takarják a fület a puha, minőségi bőr borítású párnák, és ennél már a szemüvegem sem zavarja a viselését. A külcsín (feketében kapható egyelőre) is követi a négy éve megjelent elődöt, maximálisan prémium érzetet ad, összhangban a hangzásával.

Az akkumulátor 17 órát bír ki a gyártó adatai szerint, de ha sokat hallgatsz zenét, akkor minden nap tölteni kell. Laptopról egyébként úgy is lehet etetni az USB-s C vezetékkel (van hozzá USB A adapter), hogy közben gyakorlatilag a töltőkábelen keresztül hallgatjuk a zenét, szóval nem kell nélkülöznünk akkor sem, ha lemerülésközelben van. A smart pause egyébként itt is működik, a Windows 10 oprendszerben még a Youtube videókat is megállította, ha levettem a fejhallgatót. 

A Momentum Wireless javasolt fogyasztói ára 129.990 forint lesz, ami nem olcsó, sőt, viszont cserébe prémium csúcsminőséget kapunk hosszú ideig. Nem hiába kellett várni ilyen sokat az elődje után, mivel a Momentum Wireless 2.0 is évekig szolgálta ki azokat, akik igazán prémium minőségre vágytak, szóval nem valószínű, hogy gyorsan jönne az új, de egyelőre nincs is rá szükség.

Forgalmazza: Audio Partner Kft.


sennheiser audio fejhallgató



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása