2019.10.13. 10:05 – dankógábor

Zenekarra brandelt lemezjátszó, ami nem bóvli? - Nem lehetetlen

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

unas_895265_altpic_2.jpg

Általában az ilyen brandelt dolgokról nem a minőség jut az ember eszébe. Nem igazán a csúcsminőségre szokták rányomni egy-egy csapat logóját, sőt, néha kifejezetten ócska lesz az eredmény, aminél csak annyi a lényeg, hogy valami különleges cucc kerüljön a merchpultra. Tehát ha véletlenül azt mondják nekem, hogy igenis lehet minőségi lemezjátszót kapni úgy, hogy valamilyen zenekar neve van rajta, nem feltétlen hiszem el. Aztán mikor veszettül belemerültem abba, hogy valamilyen komolyabb, nem pár tízezer forintos lemezjátszót be kéne szereznem, elém került a Pro-Ject neve. Ezt egyébként először alapból ugrottam, mert nem tudtam miről is van szó, nem volt ismerős úgy a márka, mint a Technics, az Audio-Technika vagy a Dual. 

Aztán egyre többször futottam bele, így kiderült, hogy a céget az osztrák Heinz Lichtenegger alapította 1991-ben, mikor a bakelit (hivatalos nevén vinyl) kezdett teljesen kikopni a zenei piacról, szembemenve a trenddel. Ráadásul a Tesla gyár csehországi romjain húzta fel a gyárát, aminek a központja Ausztriában van, és mindent Európában gyártanak azóta is, nagy sikerrel, pláne mostanában, ahogy a bakeliteladás egyre növekszik, és idén valószínűleg visszaveszi a fizikai hanghordozó-eladás elsőbbségét a CD-től.

Szóval a Pro-Ject Audio System lemezjátszókat gyárt, meg még egyéb zenehallgatáshoz szükséges dolgokat, olyanokat, mint hangfalak, erősítők, digitális-analóg konverterek, phono erősítők, ilyesmik, de a fő profil a lemezjátszó.

Én viszont először ezekbe a zenekaros lemezjátszóiba futottam bele (egy akció miatt), és ahogy jobban megnéztem, egyáltalán nem tűntek olyan gagyinak, mint a hasonló cuccok. Sőt, lényegében nem is csak a belépő kategóriában találhat magának köztük lemezjátszót az ember. 

Egyébként itt is igaz, hogy fogták a cég egyik termékét, és rányomták valamelyik csapat logóját, csak itt a cég terméke alapból jó minőségű. Van például az Essenital vonal, amit minden teszt egekig magasztal, hogy a belépőkategória királya, és van köztük mondjuk a George Harrison-os kiadás, ami egyrészt teljesen más színű, másrészt még limitált is:

Az persze más dolog, hogy kinek jön be ez a minta, de ez egyéni ízlés kérdése. Például a Rolling Stones-os kiadás elég jól néz ki, és gyakorlatilag csak annak nem való, aki kifejezetten utálja a brit zenekart:

De hogy még a nagy öregeknél maradjunk, van a belépőkategóriában beatleses is, ami nem is olyan rossz kinézetben:

Sőt, nem is egyféle van:

Van igen különleges is a beatleses vonalon, de ez már valószínűleg többeknek túlzás lehet, fanatikusoknak pedig kötelező:

Viszont ha már Beatles, az is talál itt valamit, aki nem a belépőben kutakodik. Például ezt:

A Beatles White Albumára brandelt lemezjátszó már félmillió forintba kerül, és nem (csak) azért, mert rajta a van a zenekar logója, illetve mert limitált, hanem már a lemezjátszó sem a kezdőknek készült, ide már kicsivel komolyabb hifi-láncot feltételez az ember. És itt van még szintén félmillióért a Sergeant Pepper lemezjátszója, igen impozánsan:

De hogy ne ragadjunk le az öregeknél, ezt ugyan itthonról nehezebb beszerezni, de Jack White Thrid Man lemezkiadójának is van különleges Pro-Ject lemezjátszója:

pro-ject-turntable.jpg

Nem csak a fenti előadók vannak egyébként a Pro-Jectnél, van külön Ringo Starr-os, Parov Stealr-os vagy Hard Rock Cafe-s, itt lehet megnézni mindent. Szinte mindegyikre jellemző, hogy akár fejleszteni is lehet, esetleg jobb tű vagy akril lemeztányér beszerzésével, de alapból jó hangot ad majd, dobozból kivéve. Kell persze hozzá erősítő (phono bemenettel vagy külön phono erősítővel) és hangfal is, de a Pro-Ject-nél inkább a minőségre, mint a rengeteg szolgáltatásra fókuszálnak, tehát egy jobb hangkar vagy tű előrébb van a listában, mint hogy esetleg automatikusan felemelkedjen a kar a lemezoldal végén.

(x) A cikket a Pro-Ject Audio Systems hazai forgalmazója, az Audiocentrum támogatta, ahol a fentiek közül számos lemezjátszót be lehet szerezni, de nem csak azt.




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása