2019.10.23. 11:30 – Lángoló Gitárok

Ma este Acid Mothers Temple & the Melting Paraiso U.F.O. és Lemurian Folk Songs a Dürer Kertben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

63-og.jpg

Különleges este vár ma a Dürer Kertben a pszichedelikus, experimentális rockkal szimpatizáló közönségre, hiszen egészen Japánból érkezik hozzánk az Acid Mothers Temple alkotóközösség fő zenei inkarnációjának tekinthető kultikus formáció, akikre Stockhausen ugyanúgy hatott, mint a krautrock, vagy a hatvanas-hetvenes évek fordulójának pszichedelikus zenéi. Az este másik zenekara a nemrég új lemezt megjelentett Lemurian Folk Songs lesz. Programajánló a folytatásban. 

Az Acid Mothers Temple valójában egy Kawabata Makoto gitáros vezette kollektíva, a The Melting Paraiso U.F.O. csupán a közösség zenészeiből verbuválódott formációk leghíresebbike, korántsem az egésze. A kilencvenes években összeverődött és azóta is bővülő AMT Family, bár több épületet is birtokol, nem folytatnak kommunális életformát. Annak idején, egy kevéssé felvilágosult japán faluban az egyik farmjukat tévedésből összefüggésbe hozták, az 1995-ös tokiói metrórobbantásért is felelős szektával, azóta is hangsúlyozzák, semmilyen vallási egység nincs köztük, tagjaik teljesen szabadon járják saját útjukat, ők egy lelki közösség. Erről így beszéltek: 

A mottónk, hogy tedd, amit szeretnél, és ne tégy olyat, amit nem! Ennek a filozófiának a következtében a pénz elvesztette az értékét, mi pedig a társadalomba vetett bizalmunkat, cserébe viszont nyertünk időt és teret.

Bár az AMC Family-nek saját kiadója is van, a zenekar kiadványai világszerte csak alacsony példányszámban érhetők el, leginkább vinyl formátumban, ők maguk nem is teszik közzé ezeket nyilvánosan. Számtalan felállásban játszottak már, és olyan előadókkal is léteztek közös formációban, mint a Gong vagy a Guru Guru. 1995-ös megalakulásuk óta voltaképpen folyamatosan turnéznak Európában, itthon legutóbb 2017-ben léptek fel az A38 Hajón. Akik ott voltak az estén, elképesztő élményként írták le a koncertet, ami nem is lehet véletlen, hiszen a zenekar esszenciája az improvizáció és a közönséggel való kommunikáció. Egy folyamatosan változó felállásról van szó, akik a zenén keresztül próbálnak velünk spirituális kapcsolatot létesíteni és sosem játsszák ugyanazt, így a ma esti koncerten is számos meglepetés várható. 

Az előzenekar világhoz való hozzáállása sem sokban különbözik.  A Lemurian Folk Songs nemrég költözött vissza, a Páty széli erdőbe, ahol született. Ők is egy zenei kollektíva egyik termése, csak itthoni léptékben. A pár hete kijött lemezük, az Ima今 - magyarul: most -  a jelenünk felértékelését, a pillanat megélését kínálja koncepcióul. Ennek megfelelően már dolgoznak az album folytatásán. A zene hasonlóan intuitív, jammelős alapú, dalaik viszont valamivel szerkesztettebbek, mint az Acid Mothers Temple esetében. Budapesten idén ez lesz az utolsó fellépésük a lemezzel, ezen kívül egy jam sessiont adnak még novemberben.

További információk a koncert Facebook-eseményén!  


programajánló rock koncert magyarország hír japán experimental dürer kert acid mothers temple pszichdelikus lemurian folk songs



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása