2019.11.21. 09:52 – BSZL

Álmatlan kedd este – Insomnium- és The Black Dahlia Murder-koncertajánló

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

insomnium-lg.png

Előrejelzés november 26-ra: fejenpörgős-duplázós szívritmus, múló rekedtség és fülzúgás, garantáltan maradandó élmény. A finn melodic death metal jeles képviselői október elején megjelent új lemezükkel érkeznek a Barba Negrába, amerikai megfelelőjükkel az oldalukon. A harmadik és egyben nyitózenekar pedig leginkább heavy metal.

Az estét finn túlsúly jellemzi. Elsőként a Stam1na mutatja meg progressive, death és alternative elemekkel fűszerezett trash metalját. Aki nem találkozott még a nevükkel, annak jó tudnia a következőket. ’96-os alakulásuk után kilenc év kellett az első lemezhez, majd egy év a másodikhoz, utána pedig futószalagon jöttek a finn elsőhelyes megjelenések. 2007-ben már az Apocalyptica-val turnéztak. 2015-ben történelmi súlyú mutatványt hajtottak végre: a Provinssirock fesztivál négy egymást követő napján négy teljes albumot játszottak el. Ja és finn nyelven írják a szövegeket.

Az amerikai The Black Dahlia Murder talán kevésbé igényel bemutatást. Jelenlegi legfrissebb lemezük a 2017-es Nightbringers, szóval lassacskán érik már egy következő horror sztori. Két éve nyáron jártak nálunk legutóbb, egy 19 tételes szettel tarolták le az A38 hajót. Akkor a Nocturnal című lemez dominálta a felhozatalt, de egyébként igyekeznek minél több albumról játszani. Zenei térképük a svéd zenekaroktól a Carcass-Morbid Angel-vonalig terjed, melodikus elemeket kereszteznek a hagyományos amerikai death metallal. Kis túlzással a műfaj minden képviselőjével turnéztak már az alakulásuk óta eltelt 18 évben.

Az i-re a pontot a szintén finn Insomnium teszi majd fel. Heart Like A Grave címmel októberben jelent meg a nyolcadik nagylemezük, ezzel turnéznak most. Nevük nem az álmatlansághoz, hanem a latin rémálom, lidércnyomás kifejezésekhez kapcsolódik. Zenéjük igen sajátos és jellemző rájuk, telt hangzást és finom harmóniákat ötvöznek. Hosszú és mély tartalmú tételeket írnak, az új album tíz száma például bő 60 perc. A konkrét és költői szövegek folyamatosan váltják egymást, sok számukat ihlette valamilyen költemény. A végeredmény általában valahol az At The Gates, a Dark Tranquility és az Opeth között helyezkedik el.


insomnium



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása