2020.05.10. 10:55 – Rácz Mihály

Szibériai sámán hangképek – Online és LP megjelenés

Lángoló Premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

siberian_znk.jpg

A Trottel Records 1997-ban adott ki két kazettán szibériai sámánhitű népek hangfelvételeiből összesen majd két órányi összeállítást, amely dalokat és hangszeres zenéket Sántha István antropológus gyűjtötte a 90-es évek első felében. István a nyolcvanas évek végétől járt ki évente a Bajkál nyugati partvidékén élő burjátokhoz, majd a Szajánból Közép-Ázsiába vándorolt kirgizekhez. Először a természet, a sztyepp, a Bajkál vidéke érdekelte, de aztán Diószegi Vilmos könyveinek hatására a sámánvilágról szeretett volna adatokat gyűjteni (a nyugati burjátok a sámánisták, a keleti falvak pedig buddhisták). István hamar megértette, hogy idő kell az ilyen jellegű munkához, és a klasszikus adatgyűjtő módon először megismerkedett a helyiekkel, helyi nyelveket sajátított el, népzenéket és dalokat rögzített, majd idővel engedélyt kapott a helyi öregektől, hogy szertartásokon vegyen részt és ott hang és képi felvételeket készítsen.

Most teljesen új eredeti anyag közreadására vállalkozik Sántha István és Somfai Kara Dávid a Trottel Records gondozásában. Így mesélnek a most megjelenő zeneanyag keletkezéséről: „Felvételeink a kilencvenes évek végén - kétezres évek elején készültek Dél-Szibériában, az altaj-telengit, hakasz, tuva, tofa és nyugati burját emberek körében, akik mind a sámánhit helyi gyakorlatait folytatják. A felvételeken zenélők még a második világháború előtt születtek, amikor a helyiek többsége nomád életmódot folytatott, mely hatással volt gondolkodásukra és az élethez való hozzáállásukra. A zene olyan kor lenyomata, amikor még nem tört be a digitális kultúra a térségbe, a kiválasztottak és köztük a zenészek nem youtube-ot hallgatva, hanem őseiktől álmukban vagy hipnotikus állapotban, transzban tanulták mesterségüket. Lemezünk nem más, mint egy road music a térségen át.”

siberianlp_front.jpg

A Szibériai sámán hangképek című lemez első körben most a www.dalok.hu terjesztésében, online jelenik meg, majd ezt követi nyár elején 200 limitált (100 db fekete és 100 db aranyszínű) példányban az LP verzió. Ugyanekkor jön ki kizárólag LP-n a Trottel zenekar életműsorozatának következő darabja, a Borderline Syndroma újra gondolt borítóval és negyedórányi bónusszal (régi demófelvételekkel) kiegészítve, újramaszterelt hangzással, szintén 200 számozott példányban (100 db fekete és 100 db átlátszó).


premier trottel records



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása