2010.12.17. 13:51 – Hirdetés

Makám & Kolinda - 30 éves jubileumi koncert

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

E két zenekar neve kollaborációja révén sokak tudatában egyetlen mitikus együttessé forrt össze, de nem véletlenül: a Makám és Kolinda az 1980 és 1984 közötti időszakban a legnagyobb világzenei fesztiválok sztárzenekaraként járta be a világot – világzenét játszva a world music fogalom megszületése előtt. Zenei elődként a Kolinda a Kárpát-medence zeneiségét, és a Balkán ritmus- és dallamvilágát képviselte Dabasi Péter kompozícióin és népdalfeldolgozásain keresztül, addig a C.S.Ö. (Creativ Stúdió Öt) improvizatív kamarazenéje, a kortárs dzsessz és az észak-indiai klasszikus zene hatása tükröződött Krulik Zoltán szerzeményeiből. Fúziójuk eredményeképpen rövid, négyéves fennállásuk alatt bejárták Nyugat-Európát és két lemezt készítettek Hollandiában a Munich Records gondozásában Makám és Kolinda (1982) és On the Way (1984) címmel.

Az 1982-es kiadású lemez Magyarországon is megjelent 1984-ben a Hungaroton jóvoltából. A zenekar szétválása után mind a Kolinda, mind a Makám önálló úton járva jelentős sikereket ért el a nemzetközi world music színpadokon – Párizstól Moszkváig, Koppenhágától Belgrádig, Kanadától Indiáig –, s mintegy harminc, többszörös arany- és gyémántlemezt készítettek francia, holland, német és hazai kiadók gondozásában. A 30 éves jubileumi koncerten újra felcsendülnek a négyéves korszak legemlékezetesebb számai, de ízelítőt kapunk a Kolinda és a Makám saját világából és legújabb dalaiból is. Mindez december 22-én lesz a Millenáris Teátrumban.


program makám kolinda



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása