2012.01.20. 19:00 – [MTI] Lángoló Gitárok

Meghalt Etta James

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Hetvenhárom éves korában, pénteken elhunyt Etta James, hatszoros Grammy-díjas énekesnő, minden idők egyik legjelentősebb női rhythm & blues- és soul-előadója, a kedden meghalt rhythm & blues-keresztapa Johnny Otis egyik legfontosabb felfedezettje. A dzsessz, a blues és a soul műfajában egyaránt otthonosan mozgó énekesnő karrierje során hat Grammy-díjat és számos Blues Music Awardsot nyert. Leghíresebb slágere az At Last című dal, amit 1941-ben Mack Gordon, Harry Warren írt és Glenn Miller tett híressé, majd énekelte Nat King Cole is. Etta James előadásában 1960-ban csendült fel először, azóta világhírű lett, 2009-ben Beyoncé is ezt énekelte Barack Obama elnöki beiktatása alkalmából.

Etta James több mint ötven évet töltött a zenész pályán. Jamesetta Hawkins néven jött világra Los Angelesben 1938. január 25-én fekete anya és fehér apa gyermekeként. Amikor családjával együtt San Franciscóban telepedett le az ötvenes évek legelején, két másik lánnyal énekegyüttest alakított Doo Wop néven. Később a Peaches együttessel énekelt.

Debütáló kislemeze, a Johnny Otis és Hank Ballard közreműködésével írt The Wallflower 1955-ben az amerikai r&b-lista első helyéig jutott, ám később is több száma szerepelt a listákon, ezek közül a legsikeresebb a már említett At Last, az All I Could Do Was Cry, valamint a Trust in Me című slágerek voltak.

Az énekesnő fiatalkorában együtt turnézott többek között Johnny Guitar Watson blues-zenésszel és a legendás Otis Reddinggel is.

A hatvanas években a korabeli fekete zene egyik legjelentősebb kiadója, a Chess Records szerződtette. Ekkorra Etta Jamest már érett, eredeti stílusú énekesnőként tartották számon. A hetvenes éveket is a Chessnél folytatta, de egy időben volt az meghatározó Atlantic Records művésze is.

A 73 éves Etta James demenciában szenvedett, vesegondokkal és vérrákkal küzdött. Orvosa 2011 decemberében bejelentette, hogy az előadó leukémiája gyógyíthatatlan. Rövid időre még elhagyhatta a Los Angeles-i kórházat, de végül vissza kellett, hogy térjen, és itt halt meg férjével és két fiával az oldalán.

A 2008-as Cadillac Records című filmben alakját napjaink egyik legnagyobb popdívája Beyoncé formálta meg.

Etta Jamest munkássága elismeréseként 1993-ban a Rock And Roll Hall Of Fame-be is beválasztottak.


pop hír soul r&b beyoncé etta james johnny otis rhythm & blues



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása