2012.05.21. 18:54 – Sajó Dávid

Egy kicsit mindenki drúg akar lenni – A Mechanikus narancs a zenében

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Anthony Burgess éppen ötvenéves Gépnarancsa mind a könyv formájában, mind a Stanley Kubrick által adaptált filmváltozatban a popkultúra egyik meghatározó remekműve. Alex és a drúgok ámokfutása számos előadót és zenekart ihletett meg, amelyekből összeszedtük a legérdekesebb darabokat a Ramonestól a Blurig. Kiderül továbbá, honnan kapta nevét a Moloko, hogyan égett be egy musicallel a U2, és hogy mi is az a clockwork punk.

Mötley Crüe – Hooligan's Holiday

A Mötley Crüe '94-es videójában számos jelenet látható Kubrick '71-es filmjéből. A Hooligan’s Holiday másik érdekessége, hogy pont abban az időszakban készült, amikor Vince Neil énekes helyett John Corabi vette át a frontember szerepét. A klip számtalan, a filmre utaló jelenetet tartalmaz, ahogy egy fotó erejéig a zenekart is láthatjuk a jól ismert drúg-jelmezben.

Blur – The Universal

A kultikus, Jonathan Glazer rendezte Blur-videó egy tisztelgés a zenekar részéről Stanley Kubrick munkássága előtt. A film legendás tejbáros jelenetét elevenítik fel benne, ahol Damon Albarn szinte már ijesztően hitelesen alakítja Alex szerepét. Az alkotás egyébként Kubrick 2001: Űrodüsszeiáját is megidézi egyes részeknél és a kislemez borítója is a sci-fi mintájára készült.

Rob Zombie – Never Gonna Stop (The Red Red Kroovy)

Ez a videó is a már említett Korova Tej Bárt idéző jelenettel kezdődik, hogy aztán megnézhessük, hogyan fest Rob Zombie hajléktalan rasztája a fehér drúg-öltözetben. Ezen kívül egy másik híres jelenet is helyett kapott a klipben, ahol a zenekar a filmből is ismert Durango 95-ös kocsival suhan az utakon. A zárójelben szereplő kroovy kifejezés Burgess angol-orosz kevert nyelvében egyébként vért jelent. Rob Zombie-t a Never Gonna Stopért egyébként még Grammyre is jelölték 2002-ben.

The Ramones – Durango 95

Ha már szó volt arról a bizonyos autóról, akkor álljon itt egy koncertfelvétel a Ramonestól (1:50-től kezdődik a dal). A '84-es Too Tough To Die című lemez legrövidebb dala – kevesebb, mint egy perc – direkt Johnny kérésére készült ének nélkül, hogy megfelelő módon állítson emléket a Malcolm McDowell karaktere által vezetett járműnek. Érdekesség, hogy az albumot propagáló turnéikat A jó, a Rossz és a Csúf betétdalával kezdték, hogy aztán egy tipikusan ramonesos huszárvágással ("one, two, three, four!") váltsanak át a Durango 95-re, ahogyan a videón is hallható.

Sepultura – We've Lost You

A brazil Sepultura miután kiadta a Dante Isteni színjátéka által ihletett konceptalbumát, várt három évet és Burgess könyvét és lemezre vitte. Az A-Lex minden egyes dala a Mechanikus Narancs tematikáját viseli magán, a cím pedig egy latin nyelvű szóvicc, amely Alex és társai viselkedésére reflektál: az "A" fosztóképző, a "Lex" pedig törvényt jelent. A videóban egyébként egy alexesen kisminkelt kissrácot látunk, aki betéved egy tejbárba és kér magának egy molokót, de mielőtt meginná, meglát egy férfit, ahogy egy lányt zaklat a bárban. Az italát kiönti a földre, leüti a férfit, majd halálra veri és ugrál rajta, hogy a végén aztán egy fekete zacskóba csavarva elégesse a tetemet.

Moloko – The Time Is Now

Na, de mi az a moloko? Roisín Murphy zenekarát mindenki ismeri, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy a nevüket Burgess művéből kölcsönözték. A moloko ugyanis az az ital, amelyet Alex és drúgjai isznak a Korovában. És hogy mi a moloko receptje? Egy pohár tej egy bizonyos drencrom nevű droggal felütve, ami egyébként gyanúsan hasonlít a többek között a Félelem és reszketés Las Vegasban című film végén megismert adenochrome-hoz, aminek használatával Raoul Duke végleg elveszti a kontrollt elméje felett.

Die Toten Hosen – Hier Kommt Alex

Több musicalben is feldolgozták Burgess művét, köztük Németországban is, ahol a zenét a legendás Die Toten Hosen punkzenekar szolgáltatta. Olyannyira megtetszett nekik a dolog, hogy '88-ban egy egész konceptalbumot készítettek belőle, igaz nem mindegyik dal szólt a Mechanikus Narancsról. Az együttes szerint az Ein kleines bisschen Horrorschau pályájuk legjobb stúdióalbuma, amin helyett kapott máig egyik legismertebb szerzeményük, a Hier Kommt Alex, ami McDowell karakterének bemutatása.

U2 – Alex Descends For a Bottle of Milk / Korova 1

1990-ben egy másik musical is készült könyvből és a filmből Londonban, aminek zenéjét Bonora és The Edge-re bízták azzal a kéréssel, hogy Burgess klasszikus zenét szeretne a színdarabhoz. Az előadás óriási bukás volt és a könyv írója nagyon kiakadt a U2-tagokra, hogy kívánsága ellenére egy hiphoppal kevert gótikus katyvaszt kapott. Végül hivatalosan csak az alábbi dal jelent meg a U2 The Fly című dalának b-oldalán, amit később a Johnny Mnemonic című filmben is felhasználtak.

A clockwork punk

A Mechanikus narancs ultraerőszakossága (ultraviolence) legjobban a punkzenészeket ihlette meg, létrehozva ezzel a clockwork punk elnevezést, ami inkább egy idióta alzsáner, mintsem egy széles réteg által ismert műfaj. Alapvetően azokra a '80-as, '90-es évekbeli együttesekre vonatkozik, akik valamilyen módon utalnak a regényre, vagy Kubrick filmjére. A legismertebb közülük minden bizonnyal a brit The Adicts, akik megjelenésükben próbálják utánozni a drúgokat, miközben pofonegyszerű kétakkordos punkzenét játszanak, ami a Lower Class Bratsre és a Major Accidentre is igaz, de a last.fm például még a The Casualtiest is idesorolja. Rajtuk kívül számos másik punkzenekar foglalkozott a könyv témájával Argentínától kezdve Franciaországon át egészen Lengyelországig sőt, még a Rancid is tett egy tiszteletkört azzal a bizonyos Durango 95-tel.

The Adicts

Lower Class Brats

Major Accident

The Casualties

Rancid


film könyv punk pop rock the ramones mötley crüe rancid die toten hosen sepultura u2 damon albarn blur rob zombie moloko mechanikus narancs the adicts the casualties clockwork punk



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása