2008.12.25. 12:03 – -dj-

Sűrűségi mutató (Év végi programajánló)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni az év végi sűrű programkínálatban. Mi, amolyan szubjektív módon körbenézünk, hogy mit érdemes csinálni, legalábbis koncertügyileg. Ha valami kimarad, reklamálást nem fogadunk el, hacsak nem segítséget, már amennyiben valaki hajlandó egy hozzászólást alulra biggyeszteni, hogy további jóságokra hívja fel a figyelmünket.

2008. december 27.

Nem tudunk kibújni a bőrünkből, elsőnek egy csemegét ajánlunk. A kilencvenes években zeneileg érő zenebuzik bizonyára emlékeznek arra a névre, hogy Warpigs. Persze nem a Black Sabbath klasszikusról van szó, hanem egy crossovernek titulált magyar zenekarról, akik egy időben levakarhatatlanok voltak a hazai rockszínpadokról, aztán 2001-ben eltűntek. Tagok itt-ott megjelentek, például a Nomad is tartalmaz egyet, de most újra aktívnak minősül a csapat, kérdés, hogy meddig, és milyen formában, hiszen erről sok info nincs. Mindössze annyi, hogy december 27-én a Ráday Klubban lépnek fel a szintén rejtélyes elnevezésű Hollywoodoo Light produkcióval egyetemben.

A nap másik, ennél „kissé” nagyobb szabású koncertje Debrecenben lesz. A Főnix Csarnokban lép fel a Tankcsapda, amolyan évzáróként. A ’tankok olyan rossz helyzetben vannak, hogy sem a fővárosban, sem szülővárosukban nem tudnak megfelelő koncerttermet vadászni maguknak, egyik túl nagy, másik túl kicsi, vagy egyéb probléma van vele. Emiatt például napokkal ezelőtt a Syma Csarnokban próbálták elszórakoztatni a teltházat, de több, rajtuk kívül álló okból (pl.: a koncert felénél elfogyott a sör), ez kevésbé sikerült. Feltételezhetően ugyanez a Főnix Csarnokban már nem fordul elő. Az este egyik előzenekara a fentebb már megemlített Nomad lesz, illetve a közegben elég furcsán mutató Magna Cum Laude.

És persze az oldalunkon már említett doom-temetés is erre a napra van datálva.

2008. december 28.

Ekkor az immár hagyománnyá nemesült BPRNR évzáró/karácsonyi party lesz, a Petőfi Csarnokban. A helyszín tavaly még bátor próbálkozásnak minősült, de idén inkább kötelező gyakorlat. Szerencsére a Pecsa mérete lehetővé teszi, hogy látványban is pluszt nyújtson a program, amiben négy főszereplő, és kettő mellékszereplő van (és persze a „mellék” itt nem degradálás) – előbbiek: Superbutt, Bridge To Solace, Isten Háta Mögött, Mangod Inc. az utóbbiak: Shell Beach, AWS.

Ezen a napon lesz még egy olyan „koncert”, ahol gitárok nem lángolnak majd, legfeljebb egy énekhang. Palya Bea egy szál magában lép fel a Trafó Bár Tangóban. „Nekem az egyedül-éneklésnek két tengelye van: az egyik egy zenei, és inkább kötődik a hanghoz, a másik egy lelki, és inkább kötődik a szöveghez. Ez alapján válogatok magyar, cigány, szefárd népdalokat, francia sanzont, magam-írta dalokat, verseket ebbe a koncertbe. És a közönséggel is zenélek és játszom, közös dudautánzás, kétszólamú bolgár dal, és ami még a pillanatban adódik. Együtt vagyunk, s ez a közös rezgés a legfontosabb. Én meg áttetszővé válok, majd eltűnök.” Aki Palya Beával együtt tűnne el, bizonyára tudja, hová menjen december 28-án.

Ha már a kedves művészlányoknál tartunk, erre a napra akad egy másik program is, de ez már jazz. Harcsa Veronika a Gödörben lép fel a Jazzgödör Extra nevű rendezvényen, ahol a leányzó quartetjén kívül további résztvevők is vannak: Borbély–Fenyvesi–Farkas Trió, Juhász Márton Quintet, Barabás Lőrinc Eklektric.

2008. december 29.

A Borsodi Tehetségkutatóról már sokat írtunk, így inkább csak idelinkeljük az utolsó napról szóló hírt. A ismertség elején tartó és nyerni vágyó tehetségeken kívül lesznek egyéb fellépők az A38-on : Heaven Street Seven, Napokon, Nova Prospect. Vigyázat, a program már kora délután elkezdődik!

2008. december 30.

Ha még nem fáradtál el kellőképpen, akkor az előszilveszteri dömping is agyon nyomhatja maradék agysejtjeidet. Ebből mi inkább csak hármat emelünk ki. A Trafó Bár Tangó Tues-DIE sorozatán a mostanság nagyon pezsgő Turbo lép fel, akik egy egészen meglepő új albummal készülnek, ami alapján nem is feltételeznénk, hogy az alternatív médiumok kedvencei is lettek időközben. A Petőfi Rádió és az MTV talán már tudja, hogy hamarosan, ismét kultúrküldetést hajt végre, ha új Turbo-számot akar választani a programba: nem kevés Mars Volta hatás, hetvenes évek, rocknroll. Előzenekar a Son of a Bitch.

Az újra mozgolódó Anima Sound System neve szintén felmerült nálunk nemrég, akik ezen a napon születésnapi koncertet adnak az A38-on. Az új dal alapján, retromániában szenvedő társaság bizonyára nem kevés meglepetést tartogat a mellettük még kitartó rajongóknak.

A leginkább csak koncertek terén élőnek mondható Kispál és a Borz előszilvesztere Pécsett a Lauber Dezső Sportcsarnokban lesz, amire a szemfülesek már szállást is foglalhattak, hiszen előző napi, Művészetek Palotája-beli koncertjük, jelen cikk születésekor már teltházas. A koncert programja: 18.00 kapunyitás 19.00 Takáts Eszter és a Gumizsuzsi 20.00 Zuboly 21.00 Kispál és a Borz.

A magyar könnyűzene alternatív felfedezése, Péterfy Bori a Millenárison lép fel december 30-án. A hölgy erőteljes és szélsőséges véleményformálást vált ki Internet-szerte (amire bizonyára ő szándékosan okot is ad), így mi most csak csendben szólunk róla, úgyis kell még konfrontálódnunk, mondjuk egy új lemeze okán. Inkább a sokszínű előzenekar gárdát említjük meg: Nemjuci, Hangmás, és az agyament Nicht Vor Dem Kind.

2008. december 31.

Immár a szilveszternél tartunk, nincs már messze a vége. A kissé talán szűkös Ráday Klub ad otthont a BPRNR-Indie szilveszteri bulinak, ahol vegyes program lesz: a feldolgozásokkal készülő underground „szupercsapat”, a Nuke Kids on the Block kezd, majd jön a brit gitárzene ifjonca, a Moog, majd a keményebb, de továbbra is dallambarát The Idoru, a végére pedig marad a Neo, akiket már nagyon be sem kell mutatni. Lesz még Tesco Disco, és Selector Hal is fogja nyomni a talp alá valót.

Minden stílust szeretnénk érinteni, így jazz-t is ajánlunk szilveszterre, méghozzá a minőségi fajtából. Óévet búcsúztatni Balázs Elemérrel és barátaival a Nyitott Műhelyben lehet, este nyolc órától.

Budapest egyik leglátogatottabb helye lesz a év utolsó napján a Merlin, ahol a Radiocafe ünnepel, igen sok és rajongott fellépővel együtt. Két helyszín lesz. A Merlin melletti parkolóban felállított "Radiocafé Circus" nagy, fűtött szabadtéri rendezvénysátra és a Merlin még nagyobb, még fűtöttebb beltere egyaránt a rendelkezésetekre áll.

A Radiocafé Circus fellépői:
Pannonia Allstars Ska Orchestra
Quimby
Erik Sumo
Zagar

A Merlin fellépői:
The Carbonfools
radiocafé dj-k: cyborg templar, infra gandhi és marvin
további dj-k: mada (egypt), waxman és sanyi

És a bónusz: 2009. január 1.: Quimby, Varázszene. A hagyományos, és kultusszá vált fellépésre a Gödörben kerül sor. Igyekezzen, aki jegyet akar venni!

Ajánlók még (amiket már említettünk máskor):
Midnight Mess
Táncest a magasban
Realistic Crew karácsony után

indie jazz pop rock metál program electro



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása