2009.06.21. 15:17 – -dj-

A hét dala (Metallica - Broken, Beat & Scarred)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A hét dalának egyetlen nagy aktualitása van, mégpedig, hogy a Novarock legnagyobb headlinere a Metallica volt. A majdnem magyar fesztiválon ugyan nem tudtak olyan showt csinálni, mint a most zajló turnén (középre rakott színpad, piró, lézer stb.), de az eső ellenére minden kételkedőt meg tudtak győzni. Az utolsó album utolsó maxiját választottam ki ide, és már előre leszögezem, a Metallica utolsó lemeze számomra óriási csalódás volt, így maga a dal is az.

A lemez összes száma olyan, mintha elindulna valahonnan, és véletlenszerűen elérkezne a végére, és akkorra már nem is tudjuk, hogy mit is hallottunk, hol is volt az egyenes út, főleg azért, mert olyan nincs is. Szakszó következik: nincs íve. A Broken, Beat & Scarred is ilyen, az eleje alapján fogalmunk sem lesz, hogy mit akarnak ebből kihozni, és persze nem is lesz belőle semmi. Nem olyan összefércelt munka, mint a St. Anger bármelyik zajongása, de mégsem áll össze.

Lars Ulrich, aki ha tehetséges dobos is volt, mostanra ellustult, talán nem is gyakorol eleget, talán nem is akar, mindegy, a lényeg, hogy megesik, hogy pörgetés után vissza sem tud térni az ütembe, a dobolása inkább kalimpálás, kapkodás, mint feszes, ötletes játék. Urbánus legendák terjednek arról, hogy már a korai lemezek idején is intenzív utómunka, és összillesztgetés után készültek el a lemezeik. Ebben én személy szerint nem hiszek, de a dán törpe jelenlegi képességei akár alá is támaszthatják a történetet.

A Broken, Beat & Scarred erőssége, ahogy a zenekaré mindig is volt, James Hetfield ritmusgitározása, és valóban egyedi riffjei. Egy pár másodperces részletből felismerhető. Kirk Hammett kamuszólója olyan, amilyen, valakinek ez is tetszik, én sosem értettem.

A video alapján még mindig őrületet vált ki a zenekar, így igazság szerint bármilyen dalt írhatnának, ezért is fájó a Broken, Beat & Scarred. Koncerten érvényesül ez a témahalmozás, így a hozzám hasonló fanyalgók is metálvillába emelhetik a kezüket.




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása