2010.12.22. 10:32 – _fá_

Ami már túl durva volt az MTV-nek - betiltott videók

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Bármilyen hihetetlen, annak idején az MTV még nem valóságshow-csatornaként működött, hanem komoly ízlés, és véleményformáló médiumként, ami Youtube és társai híján az új videóklipek legfontosabb forrása volt. Épp ezért akár azzal is fel lehetett kelteni a figyelmet, ha egy csatorna megtagadja a vetítését egy adott rövidfilmnek. Ezek tartalmáról sok esetben csak legendák keringtek, de ma már természetesen bárki előtúrhatja őket. Ennek kapcsán a Hollywood Reporter készített egy listát a tíz legvitatottabb betiltott klipről. Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a listán Madonna képviselteti magát legtöbbször, a teljeshez klikk a továbbra!

Duran Duran - Girls On Film (1981)

A nemrég új lemezzel jelentkezett Duran Duran az első igazán nagy sikerét rögtön betiltották, de még a BBC, mivel az MTV csak pár héttel később kezdte meg a sugárzást. Megnézve ma már egy reklámfilmben is keményebb dolgokat látunk, de akkoriban az erotikus masszázs, és a kivillanó segg nem számított ennyire elfogadottnak.

Mötley Crüe - Girls Girls Girls (1987)

Az egyik eklatáns példája, mennyire faszául megdobhatja egy zenekar lemezeladásait az erkölcsrendészettel való balhézás. A Girls Girls Girls videóját a Hetedik Bűn nevű hollywoodi strip klubban vették fel, ami már elég is volt a tiltólistához, a Mötley Crüe-nek pedig a 4 millió eladott példányhoz a hasonló című lemezből.

Madonna - Like a Prayer (1989)

Nincs kérdés, a sztorit mindenki ismeri. Keresztény jelképek, szenttel való smárolás, a Pepsi támogatásának visszavonása, majd a legjobb videónak járó díj.

Madonna - Justify My Love (1990)

Az énekesnő az egyház kiborítása után úgy döntött, tesz egy laza kitérőt a szado-mazo, biszexualitás és androgünitás világában. Az végeredményt természetesen nem voltak hajlandóak leadni sehol, ezért ez lett a történelem első VHS-en megjelent single-je.

Garth Brooks - The Thunder Rolls (1991)

Az amerikai country énekes a családon belüli erőszakra akarta felhívni a figyelmet egy képsorral, amiben a hazajövő férj megveri az asszonyát. A végeredményt azért nem voltak hajlandóak játszani, mert "promotálja az erőszakot".

Madonna - Erotica (1992)

A Justify My Love után ezt már azért akarta játszani az MTV, de mindössze három sugárzásig jutott, természetesen a szokásos túlzott erotikus tartalom miatt. A Naomi Campbellt, Isabella Rossellinit és Big Daddy Kane-t is felvonultató videó ráadásul Ausztráliában és Európában igazi meztelen tartalommal jelent meg.

The Prodigy - Smack My Bitch Up (1997)

Na ez még a Nemzeti Médiahatóságnak is sok lenne. A Prodigy minden fiatal álombuliját mutatja be, E/1-ből nézve, drogokkal, hangos zenével, csöcsökkel. Bizonyos körökben a menőség alfája és omegája volt, ha sikerült elcsípni a videót, hiszen az már azt jelentette, hogy a szülők engedték sokáig ébren maradni.

Enrique Iglesias - Sad Eyes (2000)

Bár az is indokolt lett volna, nem a dal minősége miatt került tiltólistára a latin laver korai dala, hanem azért, mert túl életszerűen mutatta be az állandó utazással járó életformát: kurvákkal, szextelefonnal és sok recskával.

Madonna - What It Feels Like (For a Girl) (2001)

Bár Madonna itt már túljutott az igazán provokatív korszakán, azért az akkori férje, Guy Richie rendezésének köszönhetően csak összehozott még egy tiltást, ezúttal az MTV, és a VH1 részéről egyaránt. Ezúttal nem szex és istentelenség, hanem esetében szinte már lájtosnak is számító túlzott erőszakosság miatt.

M.I.A. - Born Free (2010)

Bár ma már nem jellemző, azért ki lehet csapni a biztosítékot videókkal. M.I.A. Romain Gavras által rendezett provokatív videóját például a Youtube törölte le. Azóta 18 év felett megtekinthető ott is, de a népirtás és forradalom témáját elég egyoldalúan boncolgató darab kiváltotta a sajtó ellenszenvét is, ezért több újságíróval azóta is háborút vív a sri lankai énekesnő.

M.I.A, Born Free from ROMAIN-GAVRAS on Vimeo.

 


lista duran duran enrique iglesias mia the prodigy madonn mörley crüe garth brooks



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása