2011.11.12. 09:00 – Dankó János

A Quimby 20 éve kilenc klipen keresztül

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


A Quimby idén ünnepli 20. évfordulóját, aminek apropóján szülinapi koncert is lesz az Arénában 1011. november 12-én, azaz ma este. Átnéztünk sok-sok videót, hogy senkinek ne kelljen bajlódnia ezzel a 20 évvel, és kiválogattuk belőlük a mérföldköveket. Nem volt könnyű, de talán jobb is, ha néhány eseményt, fordulópontot jótékony homály fed. Az összeállítás remélhetőleg már csak azért is segítség, mert a keresőmotor a „Quimby” szóra több száz Most múlik pontosan-értelmezést és montázst ad ki, ebből pedig csak azt tudhatjuk meg, hogy egy amúgy ügyes dalt minden előzmény nélkül fel tud futtatni egy show-műsor. A Quimby viszont ennél nagyobb falat. (A zenekarral korábban már számos alkalommal foglalkoztunk: a születésnappal kapcsolatos interjú itt olvasható, az utolsó nagylemezt itt mutattuk be, ez akár most is meghallgatható, az albumhoz kapcsolódó interjúnk pedig itt található.) (Fenti kép: Quimby 1999 - Lukács Dávid/Wanted)

A zenekart a kocsma nevelte, és szíve szerint a mai napig a kocsmában élne. A füstös dunaújvárosi kricsmikben még Cry Baby illetve Október néven nyomták, csupa feldolgozással, olyanokkal, ami a gimnazista zenekari magnak sokat jelentett, és nem mellesleg el tudta játszani. Ekkor még Kiss Tibor (egy fene, Kiss Tibi) nem énekelt, csak egy számot, de azt állítólag olyan jól, hogy a budapesti szárnypróbálgatásoknál már csak ő maradt a mikrofon előtt. A felállás így nézett ki: Kiss Tibor - ének, gitár, Kiss Endre - gitár, Varga Livius - ütőhangszerek, vokál, Molnár Tamás - szaxofon, Mikuli Ferenc - basszusgitár, Medve Ákos - dob. Ezzel a felállással veszik fel a csak kazettán terjesztett A Sip Of Storyt. Képet, és videót nem nagyon rejt a háló, de valaki feltette az első felvételeket a Youtube-ra, így íme a Look At This Boy:

Ne szépítsük, a hangzás tompa, az angol kiejtés borzasztó, de már akkor felismerhető, hogy mit akar csinálni a Quimby. Sanzonos, bluesos, rikácsoló, zajongó zenét. Néhány tagcsere után már egy CD kiadványt is kaphatott a kocsmák közönsége. Ebből az időből származik ez a videó, ami már nevezhető klipnek, de csak túlzással.

A nyelv még mindig angol, de a képanyagon legalább látható a hosszú hajú Varga Livius. A dal hangulata pedig inkább hajaz egy cigány vurstlira, mint az akkor megszokott popzenére. Ha ekkoriban valaki azt jósolja, hogy a Quimby az ezredforduló után a háziasszonyok kedvence lehet, azt talán a zenekar is kiröhögte volna. Ezután érkezett a billentyűs Balanyi Szilárd, majd Kárpáti József (Dódi) beszállásán (2000) kívül nem történt több tagcsere. A ‘95-ben pezsgő underground, alternatív zenei életbe érkezett a még mindig angol nyelvű Jerry Candance, íme:

Innentől kezdve jött a magyar nyelvű időszak, ami ezzel együtt a sikert is jelentette. Az 1996-os Majom Tangó a Quimby első igazi sikerlemeze.

A korszak klipjeiben, sőt a korábbiakon egy olyan szereplő is feltűnik, akit ma már a Hiperkarma soraiban is láthatunk. Lehet találgatni, hogy ki az. A következő klip az, amit talán a legtöbben ismernek, és elismernek a Quimby-rajongók közül.

A videót Antal Nimród rendezte, aki azóta már Amerikában dolgozik, nagy költségvetésű filmeket rendez, és az ő nevéhez fűződik a Kontroll is. Innentől egy album kivételével már csak képekben a pályafutás, hiszen sok meglepetés nem ért minket.

A Káosz Amígos után a Quimby egyik nagy válságát élte meg, ugyanis Kiss Tibi egészségügyi problémái miatt még a zenekar sorsa is kérdésessé vált. A problémáit megoldotta, azóta stabilan tartják a népszerűséget, bár a korai időszak rajongói közül többen nem csípik ezt a tudatmódosítóktól megtisztult Quimbyt. Az utolsó klipekkel nyílik mód arra, hogy mindenki összevesse a korszakokat.

Quimby az időben

1991 megalakul a zenekar, igaz, először Cry Baby néven 1992 első demo (Rotten Vain), már a végleges névvel 1993 Sip Of Story: pillanatkép műsoros kazettán (és az első stúdióanyag) 1994 képbe kerül Szilárd, a balatonfüredi billentyűbűvölő 1995 (kétszeresen is) karaktert talál a Quimby: Jerrycan Dance és Gerdesits Faszi a színen 1996 első magyar nyelvű dalok 1997 kiadják a Diligrammot, egyre többen jönnek koncertre 1998 Arany Zsiráf a Diligrammért (és ezt vissza sem veszik) 1999 a Quimby átlép egy határt (és a saját árnyékát): megjelenik az Ékszerelmére 2000 Molnár Tamás helyén Dodi folytatja: teljes a line-up 2001 Káosz, amigos – egyelőre csak az életben 2002 Káosz, amigos – lemezen és az életben is: leáll a zenekar 2003 Tibi Komlón, színre lép az A Kutya Vacsorája 2004 Tibi legyőzi a démonait (is), és visszatér 2005 Vízkereszt-darab, Quimby zenékkel és közreműködéssel Keszthelyen, aztán Kilégzés 2006 Family Tugedör: best of-lemez és az első DVD 2007 Ramazuri a Bakáts téren: lámpaoltás után dobkarnevállal zárul a koncert 2008 első Teátrum-koncertek 2009 a tízezredik törött dobverő és kismilliomodik elszívott bláz jubileuma, két maxival súlyosbítva 2010 nagyon vártuk már: megjelenése hetében első a MAHASZ-listán a Kicsi ország 2011 Koncertlemez, film és egyéb szülinapi nyalánkságok…


pop rock quimby



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása