2012.01.24. 08:00 – [MTI] Lángoló Gitárok

Sebestyén Márta kapta a Kölcsey-díjat

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A világhírű magyar énekművész, Sebestyén Márta kapta idén a Kölcsey Ferenc-emlékplakettet. Az elismerést a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen adták át január 22-én, vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén. Azon a településen, ahol Kölcsey számos műve mellett többek között a Himnuszt is írta, és aminek temetőjében síremléke áll.

Sebestyén Márta, Kodály Zoltán egykori tanítványa, 1991-ben Liszt-, 1999-ben Kossuth-, 2003-ban Prima Primissima-díjat, ezen kívül pedig EMeRTon- és Arany Zsiráf-díjat is kapott, előbbit kétszer is. A világszerte jegyzett énekesnőt Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjban részesítették, emellett énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett Az angol beteg című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene-albumán is.

A Kölcsey Társaság által 1995 óta kiosztott elismerését a magyar művésztársadalom olyan képviselői kaphatják, akik életművükkel jelentős mértékben tettek a hazai, valamint az egyetemes kultúra gazdagításáért. A Kölcsey Ferenc-emlékplakettet a korábbi években olyanok vehették át, mint Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész, Csoóri Sándor költő, Szabó Dénes karnagy, Szilágyi István író, Nagy Gáspár költő, az elmúlt évben pedig Görömbei András irodalomtörténész, esszéíró kapta meg a kitüntetést.

A magyar kultúra napját immár 23 éve, 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.


folk pop hír népzene sebestyén márta



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása