2012.02.21. 16:00 – Hirdetés

A jó zene az jó zene – Vélemények ütköztetése a Red Bull zenei workshopján

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Kötelezően kell egy jó rapdalba szkreccs vagy refrén? Snoop Dogg tényleg "fake", hogy David Guettával készített számot? Mekkora szerepe van az imidzsnek? Diszkóban fellépni tényleg égő? Merre tart és mit ad 2012-ben a hiphop? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat a második hazai Red Bull Music Academy Workshop zenei előadás és szakmai fórum keretében a február 16-án este Dipa (DSP), Eckü (Hősök), Lotfi Begi (Compact Disco), Fluor Tomi, valamint az angol hiphop kiemelkedő alakja, TY (UK). A téma ezúttal az elektronikus és a klasszikus rapzene ütköztetése volt.

A budapesti workshop során ezúttal is a területen jártas előadók fejtették ki véleményüket a témáról egy kötetlen beszélgetés formájában. A szakmai fórum magyar szekciójában a mainstream rap képviseletében Fluor Tomi szólalt fel, míg az underground vonalat Dipa képviselte a DSP csapatából.

"Örülök, hogy sok olyan dolgot tudtam elmondani például a média-megállapodások vagy a zenei tv-s játszások menetével kapcsolatban, és olyan aspektusokra tudtam rávilágítani, amelyekre az underground hiphop képviselőinek nem igazán van rálátása, és ami miatt hajlamosak rossz következtetéseket levonni a mainstream hiphoppal és szereplőivel kapcsolatban. Vannak és lesznek is természetesen olyan pontok, amiben nem értünk egyet, de nem is volt ez a cél, ám remélem ennek ellenére sikerült egy-két tévhitet eloszlatnom az előbbiekkel kapcsolatban" – kezdte összefoglalni Fluor Tomi az este tanulságait.

"Nagyon szeretem az underground vonalat, például a DSP-t is, nagyon frappánsak a szövegeik, de úgy vélem, hogy magából a stílus sajátosságaiból következően nem tudnak akkora közeghez elérni, nem tudják magukat akkor közeggel megkedveltetni, mint például egy könnyedebb zenei vonalat képviselő rapper. Nekem, mivel egyszerűbbek a dalaim, egyszerűbb a dolgom, a zeném könnyebben utat tör magának, a nagyközönség nagyobb része fogadja be. Mindemellett nagyon masszív az underground hiphop rajongótábora és egyre többen vannak. Nagyon örülök, hogy végre a zenei tv-k is nyitottak és elindult egy hiphop-mozgalom, amit én is támogatok és hirdetek, hogy él és létezik ez a dolog, mert sokszor azt is el kell még magyaráznom TV műsorokban, hogy mi az a hiphop, hogy mi az a rap, amit nagyon szomorúnak tartok. Itt az ideje, hogy mindenki felfogja, hogy ez egy létező dolog és nem kevés ember szereti" – tette még hozzá.

Az előzőekkel részben egyetért a Dipa, aki az egyre népszerűbb underground rapcsapat, a DSP tagja, és akiknek videó klipjét egy ideje a zenei tv-k is elkezdték játszani.

"Van olyan embertípus, akinek kevésbé fontos a dal szövege, mondanivalója, szórakozni szeret, táncolni, vagyis sokkal inkább a ritmus, a dallamok érdeklik. Ám létezik az a típusú ember is, akinek fontos az üzenet, hogy épp a hangulatához illően olyan életközeli dolgokat közvetítsenek felé a zenével és a dallal, amivel ő együtt tud érezni, azonosulni tud. Emellett vannak olyanok, akiknek a hiphop mindkét aspektusa, a klasszikus és a mainstream irányzat is bejön: ha otthon ül, akkor mondjuk inkább meghallgat egy olyan számot, aminek komolyabb mondanivalója is van, és amivel azonosulni tud, ha pedig elmegy buliba, akkor olyan zenét kedvel, amire táncolni tud. Szerintem az a lényeg, hogy minőségi zene legyen. A jó zene, az jó zene, mindegy, hogy hol szól. Ám az, hogy mi határozza meg a jó zenét, szubjektív megítélés kérdése. Én úgy látom, hogy a gond inkább ott van, hogy a fiataloknak nincs kifinomult zenei ízlésük: azt hallgatják, amit a TV-ben látnak, vagy rádióban hallanak, vagyis, amit rájuk erőltetnek. Fontos lenne, hogy rájöjjenek arra, hogy ki kell alakítaniuk a saját ízlésüket, hogy megismerjenek többfajta zenét, zenekarokat, és össze tudják hasonlítani azokat, hogy mi a különbség zene és zene között. Ettől függetlenül a lényeg, hogy mindkét vonalnak a saját életérzését kell képviselni, azt, amit a legjobban tud a közönség felé közvetíteni" – fejtette ki Dipa, majd zárásképpen hozzátette, hogy nagyon érdekes workshop volt, mind hazai, mind nemzetközi kitekintés szempontjából. A közönség sok háttérinformációt kapott a két oldal általános zenei és saját műfajához való hozzáállásáról.

Az eszmecsere moderátora a Hősök oszlopos tagja, Eckü volt, aki szerint nagyon sok dologban volt egyetértés ugyanazon zenei stílus két aspektusa és képviselői között. "Mindenki törekszik előre, mindenki a saját elveit és értékeit szeretné közvetíteni, minél nagyobb közönségre szert tenni és minél több fellépést lebonyolítani, hogy minél több ember hallgassa meg a zenéjét, illetve nagyjából a célcsoport között is nagy az átfedés." Az ellentétek feloldásával kapcsolatban, amely szerinte valószínűleg egy alulról jövő, úgymond a közönség egy része felől közvetített negatív megítélés, hozzátette még, hogy szerinte az igazi előrelépést az egyes aspektusok közötti együttműködés és zenei kísérletezés lenne, amely csak tovább szélesítené a minőségi zene fogalmát. "A külföldi mentalitás sokszor nyitottabb a mainstream és underground stílusjegyek összefonására, ha van valaki, akivel tudom, hogy jó zenét tudok csinálni, akkor teljesen mindegy, hogy ki honnan jön és melyik zenei aspektust képviseli, mert az emberek a zenét szeretik. A személy is fontos, de a zene a legfontosabb."

A Red Bull Music Academy nemzetközi előadóművészei közül, az angol hiphop kiemelkedő alakja, TY is látogatott el hazánkba, hogy Lotfi Begi beszélgetőtársaként megossza tapasztalatait és kifejtse véleményét a klasszikus és underground rap zene viszonyáról.


hiphop hír red bull ty dipa eckü red bull music academy fluor tomi lotfi begi



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása