2012.02.28. 16:30 – Lángoló Gitárok

Ma lenne 70 éves Brian Jones

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Nem ma volt, amikor nem Mick Jagger és Keith Richards voltak a Rolling Stones legnagyobb sztárjai, hanem az eredetileg Lewis Brian Hopkins Jones néven született Brian Jones, pedig voltak ilyen idők. A tinédzser korában főként a jazzért rajongó, szaxofonozni és klarinétozni tanuló, későbbi multiinstrumentalista Jones 1962-ben alapította Jagger és Richards társaságában minden idők egyik legsikeresebb és legnagyobb hatású zenekarát, és az első időszakban minden tekintetben ő volt a központi figura, a zenei agy, számos dalban számos hangszeren játszott.

Később főként az egyre karizmatikusabbá váló Jaggernek köszönhetően fokozatosan szorult háttérbe, és bár a Stones korai slágereinek jelentős része köthető nagyban a nevéhez, azok főként mégis Jagger és Richards nevei alatt jelentek meg.

A hatvanas évek második felére teljesen háttérbe szorult, szakmai és emberi konfliktusai is kiéleződtek a többiekkel, Richards a barátnőjét is lecsapta a kezéről, ezt, valamint Jaggernek a zenekar vezetésében betöltött egyértelmű fölényét pedig már képtelen volt feldolgozni.

Folyamatos alkohol- és drogproblémákkal, valamint egyre komolyabb májbetegséggel küzdött, a drogok miatt a hatóságokkal is többször összetűzésbe került, az idegrendszere is kikészült, aminek köszönhetően utolsó időszakában már érdemben zenélni sem igazán tudott.

1969 júniusában hagyta ott a Rolling Stonest, kevesebb mint egy hónappal később, július 3-án pedig holtan találták villája úszómedencéjében. Mindössze 27 éves volt, aminek köszönhetően ő is tagja a 27-esek klubjának.

Halálát akkor drogos és alkoholos állapotban bekövetkezett balesetnek nyilvánították, ám sokan a mai napig vitatják a körülményeket, öngyilkosságra, a vadabb elméletek gyártói gyilkosságra gyanakodnak (egyesek a Jones birtokának átalakítását végző építkezési vállalkozót név szerint meg is gyanúsították), pár évvel ezelőtt pedig még annak is híre ment, hogy talán újabb nyomozás kezdődik az ügyében.

Egykori zenésztársai, a Rolling Stones a halála után egy többszázezres ingyenes koncerttel emlékeztek meg róla.

Brian Jones ma lenne hetvenéves.


rock hír rolling stones brian jones



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása