2012.07.01. 10:19 – Sajó Dávid

A fürdősó rossz, értem? - klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

LGklipszemle2_1.jpgAz eheti kliprovatban egyaránt találhatunk régen látott vendégeket, fiatal feltörekvőket illetve magyar videókat is. Hiphop vonalon továbbra is nagyon erős videófelhozatal, a Foreign Beggars korhatáros alkotással jelentkezik, miközben Tyler, The Creator is cimborái kivételesen egy kevésbé bizarr klipet forgattak, itthonról pedig a TheShowCrew csinált egy klasszikus underground hangulatú felvételt. Little Dragon a Swedish House Mafia útját követi, Matt and Kim pedig egy labdazsonglőrrel oldja meg a forgatókönyvírás gondjait. A magyar Fran Palermo egy vidéki templomban zenél, a Tankcsapdának pedig Árpa Attila forgatott kisfilmet. Visszatért Elton John az ausztrál Pnauval az oldalán illetve még mindig létezik az All-American Rejects. A heti magyar szánalom sem maradt el, köszönhetően Fekete Pákó ámokfutásának.

Foreign Beggars ft. Donae’o  - Flying to Mars (18+)

A brit Foreign Beggars rapcsapat az egyik legtöbbet kísérletező formációk közé tartozik. A klasszikus hiphop alapokkal szakítva rengeteg elektronikus műfajt kipróbáltak már eljutva végül egészen Deadmau5 kiadójáig illetve egy Skrillex-kollaborációhoz. Most Alix Perez veterén drum and bass/jungle producerrel és Donae’o-val dolgoztak együtt létrehozva egy a klasszikus dubstepre sokkal inkább hasonlító, vinnyogásmentes dalt. A klipben a három tagon különböző orvosi kísérleteket hajtanak végre – köztük konkrétan kioperálják MC Metropolis állkapcsát – majd aztán sikerül megszökniük. A Youtube-videó keresőszavai között nem véletlenül található a fürdősó kifejezés, ami minden bizonnyal egy utalás arra, miért harap ki egy darabot Orifice Vulgatron az egyik orvos nyakából.

Fran Palermo - No, Never Go Back
 
A Fran Palermo egy héttagú magyar formáció, akinek zenéjét talán az amerikai Beiruthoz lehetne hasonlítani, valahol a világzene ás az alternatív rock határán. A Művészetek Völgye fesztivál központjául szolgáló Kapolcs katolikus templomában forgatott videó különlegessége, hogy egyszerre rögzítették mind a hangot, mind a képet, ezzel sokkal autentikusabbá téve a kész művet. A Jack János rendezésében és Deák Kristóf operatőri munkájával készült klip kifejezetten hangulatos alkotás, annál a résznél pedig mikor az egy szinttel feljebb csücsülő fúvós-vonós szekció is beszáll a zenélésbe egyszerűen kirázza az embert a hideg, annyira jól el van találva.

Little Dragon – Sunshine

Az Absolut italmárka a Swedish House Mafia után egy másik svéd – pontosabban félig svéd, félig amerikai, félig japán, félig medvedisznóember – előadóval készített videót. Yukimi Naganót és a Little Dragon formációt többek között a Gorillaz Plastic Beach albumáról is ismerhetik, aminek turnéján Damon Albarnék előzenekara voltak. A klip kicsit hasonló, mint a Swedish House Mafiáé, csak a sci-fi elemeket itt egy fürdőkádban fekvő nő és egy kis kötélhúzás cserélte fel. Mindenesetre kíváncsiak vagyunk melyik magyar italcég lesz az első, aki hasonló vállalkozásba kezd.

Tyler, The Creator and Domo Genesis – Sam Is Dead

Tyler és az Odd Future társaság nem csak Los Angeles, de az egész Egyesült Államok egyik legérdekesebb rapfromációja.  A még mindig csak 21 éves Tyler, The Creator annak idején a Yonkers című számával robbant be a köztudatba, aminek mára már 45 milliós nézettsége van. Ugyanúgy Wolf Haley álnéven rendezte a Sam Is Dead videóját is, ami most kevésbé az absztrakt, sokkal inkább a zsánerutánzat felé fordult. A vietnami háború hangulatát megidézni kívánó alkotásban katonának semmiképp sem kinéző – vállig érő hajú baka, ugyan már – figurák az erdőben harcolnak, hogy aztán egy faviskóban ráleljenek Tylerre és mind a három klónját kivégezzék. Tipikus Odd Future-klip, amely lehet bármilyen hosszú, a megbabonázó hangok mellett a képek is végig odaszegezik az ember figyelmét.

TheShowCrew - Újabban

A TheShowCrew elég jól időzített, mert szokás őket itthon a magyar Foregin Beggarsnek is hívni. A hiphopot elektronikával ötvöző csapat most egy klasszikus rapdalhoz forgatott a régi underground videók hangulatát megidéző klipet, amely annyira low budget, hogy az egyik rapper vágta, a másikuk pedig rendezte. Láttunk már tőlük profibb alkotást is, de igazából a szöveg mondandójához és szám hangulatához ez a megoldás abszolút passzol. Az Újabban a nemsokára megjelenő Tesó című albumon szerepel majd.

Matt and Kim - Let's Go

A magukat dance punk párosnak tituláló Matt and Kim nemsokára megjelenteti negyed stúdióalbumát, amiről az első szám a Let's Go. Ennek videójához régi cimborájukat Pat The Rocot hívták segítségül, aki tök véletlenül egy hivatásos labdazsonglőr. Nem is szól másról a mindössze egy szögből felvett klip, mint arról, hogy az úriember egy, majd kettő, majd három kosárlabdával dobálózik miközben azon kapjuk magunkat, hogy az egész ritmusra megy. Nem egy bonyolult és igazából egy idő után kissé unalmas videó, de nem lehet minden alkotásuk ennyire zseniális.

Tankcsapda - Hatalom Nélküli Rend

Októberben jön a tagcserén áteső Tankcsapda új nagylemeze, amiről a Mi Fasz Van?! után itt a második videó Árpa Attila rendezésében. A történet a hetvenes években játszódik és három balhés fiatal életét mutatja be, akik valahogy mindig megszívják. A végére aztán ők is felnőnek, méghozzá három korábbi szereplővé Ápra Attila Argó című filmjéből. Ebből kifolyólag akár a mozifilm elősztorijának is tekinthető az új Tankcsapda-videó, amely ízig-vérig igazi magyar szocreál hangulatot keltő alkotás.

The All-American Rejects - Walk Over Me

Akinek van egy halvány fogalma arról, melyik zenekarról is van itt szó, az már rég áramtalanította a lakását és felkészült a legrosszabbra. Akinek nincs, annak legyen elég annyi, hogy ennek az együttesnek máig ez a leghíresebb száma. Legnagyobb megdöbbenésemre a Walk Over Me annyira nem kritikán aluli dal, a videója pedig kifejezetten szórakoztató. Az utórajzolt klipekkel egyébként is nehéz mellényúlni, de az alkotók itt a létező összes jópofa geget elsütötték, amit hangszerekkel el lehet, így szó szerint láthatjuk, ahogy sír a gitár. Lehengerlő produkció, amin az sem ront semmit, hogy az amerikai poprock egyik legborzalmasabb együttesének zenéje szól alatta.

Elton John vs Pnau - Sad

Sir Elton Johnt talán nem kell külön bemutatnunk, annál inkább az ausztrál dance duó Pnaut. Az elég hülye nevű páros elsőszámú rajongója maga John, akivel nemsokára egy különleges közös albumot is megjelentetnek, amin a Sad is rajta lesz. A hozzá készült videó tökéletesen illusztrálja a szám hangulatát, ami már annyira disco, hogy az ember a forgolódó szobaventillátora helyére is diszkógömböt vizionál. Persze szó sincs Club54-ben táncoló afro-frizurás alakokról, hanem inkább annak egy acid tripes interpretációjáról.

Pákó - Szőke, Barna

Előre is elnézést kérünk az összes előadótól, hogy egy válogatásban szerepelnek Magyarország egyik elsőszámú hulladékcelebjével, akinek sikerült az idei nyár legkeményebb mocskát összelapátolnia, pedig igen erős a mezőny. Fekete Pákó videója annyira borzalmas, hogy még a Youtube is korhatárossá tette, pedig semmi erőszakos vagy szexuális nincs benne pár ártatlan hölgynél, akik évekkel később hatalmas arcpálmák közepette fogja magyarázni ismerőseinek ugyan, mi a jó büdös francot gondoltak akkor amikor elvállalták ebben a klipben a szereplést. Az egy dolog, hogy a Pákó kiejtésénél még az eredeti brazil verzióban is több magyar szót lehet kivenni, de amit a vágó művelt, az is külön megérne egy méretes falloszbaltát. Persze, teljesen érthető, hogy ez szándékosan ennyire szar - nem csoda, hogy a dalban megjelenő random rapper is csak iPaden vállalta a közreműködést - csak hát ez tipikusan az a kategória, hogy értjük mi a viccet, de ez nem az.


tankcsapda elton john klipmegosztás matt and kim pnau little dragon tyler the creator theshowcrew fran palermo



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása