2012.12.29. 10:34 – Sajó Dávid

Művészien beállított erőszak - 2012 legjobb klipjei (1. rész)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

mia4.jpgNagy gondban voltunk, amikor az év végi összegzésnél az idei legjobb zenés videókat kellett rangsorolnunk. Számos elképesztően jó klip jelent meg idén is, és legalább négy-öt külön posztot megérne a felsorolásuk. Ezért gondoltunk egyet és két részre osztottuk a Lángoló Gitárok listáját: először megmutatjuk, mik voltak a legjobb, legfontosabb és egyben legmeghatározóbb videók 2012-ben, hogy aztán vasárnap válogathassunk a személyes kedvenceinkből. Itt az első 20-as lista.

20. Die Antwoord - Baby's On Fire

A Die Antwoord szereplése bármilyen éves videós listán egyáltalán nem meglepő, hiszen a dél-afrikai freak hop formáció zenéjénél, már tényleg csak a vizuális megjelenése bizarrabb. Idén három figyelemreméltó videót is kihoztak (Baby's On Fire, I Fink You Freeky, Fatty Boom Boom), amelyeket akár külön-külön is rangsorolhatnánk. Ha csak egyet kellene kiemelni, akkor mi mindenképpen a Baby's On Fire-t választanánk, amiben az életben egy párt alkotó, de a klipben egy alsó osztálybeli fehér testvérpárt alakító Ninja és Yo-Landi mindennapjaiba kapunk betekintést, ahol az idősebb bátyónak kell néha szamurájkarddal elüldöznie húga vagánykodó udvarlóját, miközben ő rendszeresen több nővel veszi magát körül.

Legjobb jelenet: 1:16-tól Yo-Landi bizarr asztali áldása a családi ebédnél

19. Killer Mike - Reagan

2012 egyik legmeghatározóbb jelensége az újhullámos rapelőadók nagy áttörése volt, nem csak a zenéjüknek köszönhetően, hanem kreatív videóiknak is. Ilyen volt Killer Mike is, aki a Reagan című dalában nagyon kemény kritikát fogalmaz meg az összes eddigi amerikai elnökről - külön kiemelve benne Ronald Reagant - és magáról az Egyesült Államokról és társadalmáról. Az ehhez készült animációs klip pedig egy igazi rajzolt gyöngyszem, ahol a feketén kívül csak az amerikai zászló három színét, a kéket, pirosat és a fehéret használták.

Legjobb jelenet: 1:50-től a kosarazó fekete gyerekek elleni rendőri brutalitás.

18. Antony and the Johnsons - Cut the World (+18)

Annyira megszokottá vált, hogy egyre híresebb színészek játszanak zenei videókban, hogy 2012-ben már talán nem is nevezhetjük ezt trendnek. Láttunk már idén Elijah Woodot, Shia Labeouföt vagy Zach Galfianakist is videoklipben, az Antony and the Johnsons alkotásában viszont Willem Dafoe egyértelműen elviszi előlük a pálmát. Szinte már ijesztő Dafoe arckifejezése az egész klip során, amiben Marina Abramovic és Carice van Houten is feltűnik, hogy aztán előbbi egy erősen korhatáros jelenetben vágja el a főnökét játszó Dafoe torkát.

Legjobb jelenet: minden egyes képsor, ami Willem Dafoe arcát mutatja.

17. Kanye West & Jay-Z ft. Frank Ocean - No Church In The Wild

Kevés menőbb kliprendező létezik Romain Gavrasnál, aki egyszerűen képtelen rossz videót csinálni olyannyira, hogy ezen a listán is kettővel szerepel. Először Kanye és Jay-Z Fran Oceannel kiegészült dalához készített monumentális klippel, amit Prágában forgattak. Aki egy kicsit képben van Gavras munkásságával, az sok helyen asszociálhat a Justice Stressének videójára, azonban ez még annál is epikusabbra sikeredett. A lényeg itt is a művészien beállított erőszakon van, ahol huligánok (vagy legalábbis valami hasonlók) csapnak össze a rohamrendőrökkel rengeteg lassított felvétellel megspékelve.

Legjobb jelenet: 3:06-tól a metaforikus lovagi összecsapás a gyalogos zavargó és a lovasrendőr között.

16. Gorillaz ft. Andre 3000 & James Murphy - DoYaThing

Ha Gavras a kliprendezés királya, akkor a Gorillaz az animációs zenei videók császára. Sajnos egy ideje megromlott a viszony Damon Albarn és a vizuális megjelenítésért felelős, a zseniális Tank Girl képregényeket is jegyző Jamie Hewlett között, ezért a Converse által összehozott zseniális kollaboráció (és tényleg, tessék meghallgatni ennek a dalnak a több mint 13 perces verzióját is) a szokásos kettő helyett három dimenzióban került a képernyőre, ahol kedvenc fiktív zenekarunk tagjainak végtelenül lelakott otthonába nyerünk betekintést. Az animáció valami egészen lenyűgöző, a CGI technológiát valós felvételekkel keverték, és arra is figyeltek, hogy a jelenetekhez kapcsolódó atmoszférahangok is belekerüljenek a felvételbe. Gorillaz-rajongóknak pedig igazi csemege ez a klip, mivel figyelmesen nézve rengeteg kis apró okosság van elrejtve a videóban, ami az együttes eddigi pályájának különböző időszakaira utal.

Legjobb jelenet: 2:21-től Murdoc és a mozgássérült-felvonó.

15. Tame Impala - Feels Like We Only Go Backwards

Maradjunk kicsit még az animációnál, de a komputergenerált helyett most jöjjön egy kis hagyományosan rajzolt mű. A Tame Impala pszichedelikus neo-hippi zenéjéhez tökéletesen illik ez a '70-es évek hangulatú hipnotikus LSD-trip, amelyben majdnem három és fél percig csavarják szét az agyunkat ugyanannak a portrésziluettnek a folyamatos mutálódásával.Minek bélyeg a szemhéj alá, ha helyette beállhatunk ennek a klipnek a nézésétől is?

Legjobb jelenet: fogalmunk sincs.

14. Action Bronson - The Symbol

Action Bronson vitán felül az egyik legmókásabb kurrens rapper, aki előszeretettel nyúl blues, jazz vagy éppen hard rock hangmintákhoz a zenéjében. Az albán felmenőkkel rendelkező, civilben éttermi séfként tevékenykedő, az állandó tépéstől mindig punciszemekkel hunyorító előadó a The Symbolban megmutatta, hogy a fehér rapperek is vonzódhatnak a B-filmekhez, ez nem csak a Wu-Tang Clan meg Tarantino privilégiumba. A kövér, szakállas, röhejes szőke parókás Bronson egy elcseszett urbánus kemény csávót játszik, aki ugyanakkora pofonokat kever le a striciknek, mint mondjuk a prostiknak.

Legjobb jelenet: 1:50-től, amikor Bronson Mikulásnak öltözve tarhál pénzt az utcán, majd miután egy kedves egyenruhás férfi megszánta őt pár dollárral ő fogja magát, csőre tölti a shotgunt és genyó módon lepuffantja őt egy sikátorban.

13. Of Monsters and Men - Little Talks

Idén két nagyszerű léghajós klipet is láttunk, de hiába rendkívül hangulatos a Hives videója, az Of Monsters and Men most egy kicsit jobban tetszett nekünk, amit talán alá is támaszt a több mint 40 milliós nézettség. Őszintén bevalljuk, fingunk nincs róla pontosan mi a történet, de annyira elbűvölő az együttes bonyodalmakkal teli mesebeli léghajós kalandja, hogy igazából nem is érdekel minket.

Legjobb jelenet: 1:34-től, amikor rengeteg bolyongás és mászkálás után egy hatlmas szörnyeteggel találják magukkal szemben a szereplők.

12. Justice - New Lands

Amíg Action Bronson kifigurázta az ócska B-kategóriás akciófilmes zsánert, addig a Justice megidézte a rohadt drága, B-kategóriás sportmozik hangulatát a New Landsben. A klip egy fiktív sportág két csapatának összecsapásáról szól, ami tele van olyan apróságokkal, amit imádtunk a '80-as, '90-es években, aztán a földön gurulva röhögtünk egy évtizeddel később. Félszemű főhős, pénzéhes klubtulajdonos, gépiesített főellenség és rengeteg értelmetlen sporterőszak, aminek láttán szeretnénk felajánlani az összes pénzünket, hogy egyszer élőben is láthassunk egy ilyen sporteseményt.

Legjobb jelenet: amikor tényleg lesz ilyen sport.

11. Hodgy, Domo Genesis and Tyler, The Creator - Rella (16+)

Az Odd Future brigád elmebeteg hipszter hülyegyerekei csak úgy ontják magukból az egészen elképesztő fantáziát és humorérzéket sejtető videókat, amik közül a Rella talán a legjobb példa. A történet egy seggrázással feltöltődő szuperhőssel kezdődik, aki aztán az ágyékából lövöldöz az utcán található emberekre, ezzel macskákká változtatva őket, de ez csak egyike a megmagyarázhatatlan jeleneteknek, amik végigkísérik a videót.

Legjobb jelenet: 2:13-tól kokaint szippantó kentaur.

10. Frank Ocean - Pyramids (18+)

Ha már az Odd Future kollektíva, akkor mindenképpen érdemes megemlíteni a társaság idén legnagyobbat alakító tagját, Frank Oceant. Az idén öt Grammy-díjra is jelölt énekes egy majdnem nyolcperces monstre ksfilmet készített a Pyramids című számához, ami a videó hosszúsága ellenére egész végig egyszerűen lebilincselő. Az egész ott kezdődik, hogy Ocean felhajt pár pohár abszintot, lövöldözni kezd, majd egyszer csak beáll nála a műsorszünet. Ezt követően a láthatóan hullakész énekes motorra a pattan és végigszáguld a nagy büdös semmin, hogy totál szedált arccal tévedjen be egy bomba jó nőkkel teli sztriptízbárba. Az egyre kábább Ocean aztán elveszti a fonalat és egy hatalmas háromszög (vagy piramis) elé hallucinálja magát, ahonnan egy szexi gitárszóló erejéig előbukkan John Mayer is.

Legjobb jelenet: 5:18-tól John Mayer cameója Frank Ocean hallucinációjában.

9. tUnE-yArDs - My Country

Nem csak erőszakos, véres vagy szexista klipek tetszettek idén, hanem olyanok is, amiben kisgyerekek szimplán csak jól érzik magukat. A zenekar-amelynek-nevét-biztos-nem-írjuk-le-mégegyszer videójában egy rakás kisiskolás szerepel mindenféle absztrakt díszlettel körülvéve és láthatóan marha jó érzik magukat bármilyen hangszerrel a kezükben. Nincs is semmi nagy világmegváltás, csak egy csomó jópofa ötlet, rengeteg lelkes kisgyerek és annyira önfeledt hangulat, hogy kiakadt nálunk a cukiságmérő.

Legjobb jelenet: egyszerűen imádjuk az csuromvizesen mikrofonba üvöltöző kissrácot.

8. Sigur Rós - Fjögur píanó (18+)

Szép is lett volna, ha az idén összesen 16 (!) videoklipet forgató Sigur Rós nem kerül fel a listánkra, és meglehetősen nehéz volt számunkra a választás, hogy ezekből végül melyik legyen az az egy, amit itt bemutatunk. Ebben a posztban mindenki megnézheti az összes idei Sigur Rós-videót, most azonban arról a Fjögur píanóról írunk, amelyben Shia Labeouf és egy hölgy gyönyörűen bizarr kapcsolatát követhetjük végig, lenyűgöző szuggesztív jelenetekkel, nagyszerű tánckoreográfiával és a Transformers-színész korhatáros besorolást érő pucér pélójával.

Legjobb jelenet: 2:42-től az autós rész.

7. Cloud Nothings - Fall In

Az idei év egyik legjobb rocklemezét szállító Cloud Nothings több klippel is esélyes volt a top 20-ba kerülésre (Stay Useless, No Future / No Past), mi végül a legutolsó mellett tettük le a voksunkat. A fekete-fehér, néhol erősen noir hangulatú tánckoreográfiás videó egészen lebilincselő párost alkot a garázspunk és a poprock között ugráló dallal.

Legjobb jelenet: 1:38-tól a zseblámpák bekapcsolódása a koreográfiába.

6. Lana Del Rey - National Anthem

Ez már a harmadik hétperces játékidőt meghaladó kisfilm a listánkon, és ebből is látszik, hogy bőven kinőtte már magát a zenés videó műfaja annál, hogy az előadók megelégedjenek egy próbatermi felvételnél, ami mögé odabiggyesztik az official video kifejezést zárójelben. Persze, nem mindenki mögött áll akkora menedzsment, mint Lana Del Reynél, aki ezzel a klippel nyíltan felvállalta, hogy ő igenis a 21. század Marylin Monroe-ja címre pályázik. A Jackie Onassis és John F. Kennedy szerelmét Lana Del Rey és a fekete rapper, A$AP Rocky szereplésével prezentáló rövidfilm egyszerre tabudöntögető, erotikus és olyan vintage szagot áraszt magából, hogy lefagy tőle az Instagrammunk.

Legjobb jelenet: 0:01-től a legendás Happy Birthday, Mr. President Lana Del Rey előadásában.

5. El-P - The Full Retard (18+)

Jelenet a Született gyilkosokból: csekk. Drogok, fegyverek, erőszak: csekk. Félszemű, kábszeres plüssmókus: csekk? Bizony ám, az év egyik legjobb rapvideójában El-P egy félszemű szociopata plüssmókus társaságában végez ámokfutást, aki szimpla passzióból szemétkezik puszta járókelőkkel, majd beugrik egy szaxira a sarki ringyókhoz. A már az elejétől igen kemény videó a középénél még jobban bedurvul, szóval aki nem akarja látni a Muppet Show kábeltévés spin-offját, az inkább ne is nézze meg az alábbi videót.

Legjobb jelenet: 1:35-től, amikor az említett plüssmókus megérkezik egy hatalmas buliba, és vad tivornyázásba kezd.

4. Flying Lotus - Tiny Tortures

Talán itt volt a legnehezebb dolgunk, amikor csak egy videót kellett kiválasztanunk egy előadótól. Flying Lotus esetében végül a Tiny Tortures mellett döntöttünk, de nagyon erősen ajánljuk mindenkinek, hogy nézze meg az Until The Quiet Comes és a Putty Boy Strut videóját is, mert ha az idei év videós munkásságának összegzése alapján kéne díjat osztanunk, magasan Flying Lotus nyerné azt, hiszen sikerült három egymástól teljesen különböző, mégis fantasztikusan egyedi és kreatív klipet készítenie. A Tiny Torturesben ráadsául egy félkarú Elijah Wood szerepel, aki hozza a tőle szokásos mégis a mi a jó büdös franc folyik körülöttem-arckifejezést, miközben elkezdenek mozogni a tárgyak körülötte, amik végül egy robotikus végtagban végződnek pont ott, ahol hiányzik a karja.

Legjobb jelenet: Elijah Wood mégis a mi a jó büdös franc folyik körülöttem-arckifejezése bárhol, bármikor.

3. Danny Brown - Grown Up

Jöhet drog, erőszak, társadalomkritika vagy ezeknek egyvelege, a legjobb rapvideó díját mégis egy szupercuki, egyszerűen imádnivaló klip kapja meg tőlünk. Danny Browb Grown Upja annak idején olyan hatással volt ránk, hogy még egy külön portrét is összedobtunk erről a fura, fogatlan fazonról. A dal a rapper hánytatott gyerekkorának történetéről szól, amit mivel sem illusztrálhattak volna jobban, mint Brown kölyök hasonmásával, akinél aranyosabb gyerkőcöt biztosan nem láttunk idén zenei videóban. Aki a halál menő, rapperlés közben rosszalkodó mini-Danny láttán egy icipici félmosolyra sem képes, kérjük azonnal keresse fel pszichiáterét, gondviselőjét.

Legjobb jelenet: 0:50-tól kiderül, hogyan szerezte meg Danny Brown a mára védjegyévé váló fogsérülését.

2. Jack White - Sixteen Saltines

Ezzel a videóval nagyjából el is felejthetjük mennyire a cukik a kisgyerekek. Ebben a klipben Jack White megmutatja milyenek is az igazi vásott kölykök, akik imádnak pusztítani, piával, gyógyszerrel és drogokkal kísérletezni vagy egyszerűen csak annyira deviánsan viselkedni, hogy az már művészet. Szegény White látszólag az utolsó felnőtt ember ebben a fiatalok uralta városkában, és szerencsétlen végül egy benzinnel leöntött kocsiban végzi megkötözve.

Legjobb jelenet: 1-26-tól sokunknak eszébe juthat egy-egy tinédzserkori házibuli, ahol már rendőröket kellett hívni a haverjaink miatt.

1. M.I.A. - Bad Girls

Mondtuk, hogy lesz még Romain Gavras, ugye? Hát tessék, íme 2012 legjobb videója. Elképesztően látványos videó, amiben muzulmán ruhába öltözött nők és férfiak csinálnak menő dolgokat a sivatagban. Mellesleg innen hiányzik a Gavrasnál megszokott erőszak is.

Legjobb jelenet: 2:01-től mi is szeretnénk egyszer lazán körmöt reszelni, miközben egy kétkerekező fehér BMW-n üldögélünk.


justice kanye west gorillaz jay z mia andre 3000 jack white sigur ros flying lotus antony and the johnsons tame impala cloud nothings die antwoord tune yards killer mike tyler the creator lana del rey danny brown action bronson frank ocean asap rocky odd future el p of monsters and men



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása