2014.08.20. 11:24 – Magyar Ádám

Ez egy luxusszálloda - Ezért jön ennyi külföldi a Szigetre

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A Szigeten évről évre egyre több a külföldi vendég. Még akkor is, ha idén egész sok magyar hangot is lehetett hallani a fesztiválon járkálva az előző évekhez képest. Kíváncsiak voltunk arra, hogy miért választják ennyire sokan Európa fesztiváljai közül épp a Szigetet, ezért az utolsó napon végeztünk egy nem reprezentatív, mini-közvéleménykutatást, amely során három kérdést tettünk fel nekik:

  1. Miért döntöttél úgy, hogy eljössz a Szigetre?
  2. Olcsóbb a Sziget, mint a hasonló rendezvények a hazádban?
  3. Maradsz még pár napot Budapesten a Sziget után, vagy egyből hazamész (vagy előtte eltöltöttél pár napot itt)?

Arra számítottunk, hogy az első kérdésre nem jön az instant „azért mert olcsóbb” válasz, ezért született a második kérdés, a harmadik kapcsán pedig kíváncsiak voltunk, hogy érdekli-e őket bármi más is Magyarországból, mint a Sziget. A válaszok alapján festett kép nagyrészt tükrözi a várakozásokat, de azért értek meglepetések is, a negatív sztereotípiákat pedig egyáltalán nem igazolták a válaszadók.

Az első kérdésre elég változatos válaszok érkeztek, viszont egyik sem volt az, hogy azért, mert itt olcsóbban tudok berúgni és koncertre menni, mint otthon. Többen említették viszont a jó lineupot (és nem egy ember emelte ki Calvin Harrist), vagy azt, hogy barátaik javaslatára indultak el Budapest felé. Gerendai Károly kedvenc válasza az lett volna, amit egy svájci srác adott, ő ugyanis azért választotta a Szigetet, mert nagyon sokféle zene van itt egy helyen, nem csak egy műfajra épül az egész. Ráadásul Svájcban ilyen nagy fesztivál nincs is.

A második kérdésre a megkérdezettek nagy részénél igen volt a válasz, bár a visszajárók közül többen megjegyezték, hogy már nem annyival olcsóbb itt bulizni, mint régen. Amin viszont meglepődtem, az az, hogy a dán válaszolók szerint a Sziget nem igazán olcsóbb, mint otthon fesztiválozni. Utánanéztem, és a Roskilde-hetijegy idén hetvenötezer forintnyi dán korona körül volt, úgyhogy nagyságrendbeli árkülönbség tényleg nincs a Sziget és az idén a Rolling Stonest is felvonultató fesztivál között. Azt persze elmondták, hogy az élet (és a cigi meg az alkohol) azért drágább Dániában.

A HÉV-en is találkoztunk külföldiekkel (minő meglepetés, mindenütt ott voltak). Például egy párral. Az egyikük angol, a másik francia, de mindketten Dániában élnek, emiatt aztán a legendás Roskildére járnak általában. Most viszont eljöttek megnézni a Szigetet, mert sok jót hallottak róla. Természetesen a Roskilde van amiben jobb a Szigetnél, például lineup, de szinte minden másban elmaradt tőle. Például nekik nagyon tetszett, hogy a fesztiválterületen lehet sátrazni, és nem kell kilométereket gyalogolni, ha kell egy pulóver. Infrastruktúrában olyan a Sziget a dán fesztiválhoz képest, mintha egy luxusszállodát hasonlítanánk össze egy lepukkant motellel. Dániában borzalmas állapotban vannak a vécék, kevés van belőlük, de ha mégis ki kell menni, akkor egy full koncert ugrott, annyit kell sorban állni. Ja, és számukra jóval olcsóbb a Szigeten élni a Roskildéhez képest. Budapest pedig nagyon tetszett nekik, és ugyan bent is jók a zuhanyzók, de ők inkább a fürdőkben pihentek mindig az esti bulik előtt. (edicsek)

A kedvenc válaszadóim egyébként épp dánok voltak, akik Interraillel jöttek, és hogy minél többet lássanak Európából, egy nap után tovább is mentek Belgrádba. Ott viszont nem érezték olyan jól magukat, ezért az esti vonattal visszajöttek, és vettek még egy napijegyet. Egy színesbőrű srác is volt velük, aki elmondta, hogy imádja a magyarokat, mert kedvesek, és egyáltalán nem rasszisták.

A válaszolók körülbelül fele marad még pár napot Budapesten a fesztivál után, van aki azért, hogy megismerje egy kicsit a várost és a magyar konyhát, más azért, hogy bulizzon tovább a belvárosban. A konkrét válaszoknál viszont talán fontosabb az összbenyomás. Például az, hogy a megkérdezett külföldiek számára a Sziget nem egy gagyi-de-olcsó fesztivál, hanem tényleg az árain kívül is vonzó tud lenni nekik. Másrészt az, hogy igenis van olyan külföldi, akit érdekel a város és Magyarország is, nem csak az, hogy olcsón berúgjon egy fesztiválon, aztán meg felszedje a különlegessége miatt sokszor hozzá vonzódó magyar csajokat.

Ami pedig teljesen egyértelmű volt, az az, hogy a legtöbben egyszerűen tényleg sokkal lazábbak és kevésbé aggodalmaskodók, mint a magyarok – az alanyokat egy idő után már nem is a vonásaikat figyelembe véve, hanem csak úgy ránézésre, összbenyomásra kérdeztem meg, és csak egyszer mentem oda véletlenül magyar fiatalokhoz. Minden bizonnyal ennek a gondtalan szemléletnek is vannak (például anyagi) okai, de talán mégis érdemes lenne átvenni valamit belőle. Főleg egy fesztiválon.


fesztivál sziget sziget2014



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása