2015.11.03. 16:31 – Lángoló

Már 32 halálos áldozata van a bukaresti klubtragédiának

Megemlékezés és segítségnyújtás a Fokfesten

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A szombati első hírek szerint 27 áldozata volt a péntek esti bukaresti klubtragédiának, de keddre már 32-re emelkedett a halottak száma. A román egészségügyi miniszter szerint viszont ez a szám akár meg is duplázódhat, mivel 130 embert még mindig kórházban ápolnak, többet kritikus sérülésekkel, köztük az öttagú zenekar három életben maradt tagját is. (Egyes, meg nem erősített hírek szerint már most bőven 50 fölött van a halottak száma, csak a román hatóságok ezt eltitkolják.) Az áldozatok az égési sérülések és a füsttel belélegzett mérgező gázoktól haltak meg. Szakértők szerint a klub hangszigetelő szivacsa a rendkívül mérgező, hidrogén-cianiddal töltötte meg a klubot az égés során. 

A román hatóságok a Colectiv klub három tulajdonosát vették őrizetbe, akik a hírek szerint 80 fős ülőkoncertet jelentettek le aznap estére, közben pedig 400-an, de vannak akik szerint 500-an voltak a helyiségben megfelelő vészkijáratok nélkül.

Klaus Johannis román államfő nemzeti érdemrend lovagi fokozatát adományozta a tragédia két áldozatának, akik önfeláldozóan próbálták menteni az embereket. Claudiu Petre fotós és Adrian Rugina dobos (aki a folkrock Bucium tagja volt, de a tragédiakor fellépő Goodbye To Gravityben is kisegített) sértetlenül jutott ki a klubból, miután kitört a pánik, de mindketten visszamentek a lángokban, füstben álló helyre. Ruginát később a tetoválásairól tudta csak azonosítani a felesége, a fotós pedig a mérgező füsttől halt meg, miután kétszer is visszament a barátait menteni.

Megemlékezés és segítségnyújtás a Colectiv Club áldozatainak

A HammerWorld magazin koncertszervező részlege a Hammer Concerts, a most pénteken, a Barba Negra klubban megrendezésre kerülő Folkfest 2015 (Korpiklaani, Arkona, Dalriada és további zenekarok) rendezvényen megemlékezik a bukaresti Colectiv klubban kitört tűzvész áldozatairól. Egyúttal felajánlja a rendezvény bevételének 10%-át, de a koncert sikerétől függetlenül legalább 1000 EURO-t, azaz 315.000 Ft-ot a bukaresti tragédiában elhunyt vagy megsérült áldozatok számára.

A bejárat előtt lehetőség lesz az áldozatok emlékére mécsest gyújtani és kihelyezett becsületkasszán keresztül további adományokkal támogatni a kezdeményezést.

Az összegyűlt összeget a 2015 november 9-én hétfőn átutaljuk a Fundatia Estuar bankszámlájára, akik közvetlenül segítik az áldozatokat.

Kérjük a szervezőket és klubokat, hogy hasonló akciókkal csatlakozzanak a kezdeményezéshez, megmutatva a metal színtér határokon átnyúló szoldaritását!

További információ:
HammerWorld magazin:
www.hammerworld.hu/2015/11/03/bukaresti-klubtragedia-hammer-concerts-meegemlekezes-es-segitsegnyujtas/
Folkfest 2015:
www.facebook.com/events/1629784840630150/
Fundatia Estuar:
www.estuar.orgwww.facebook.com/Fundatia-Estuar-332024717001234/?fref=ts
Fundatia Estuar
+40314171888
LEI bankszámlaszám: - RO45 RNCB 0064 0048 9646 0001
Bankszámla tulajdonos: Fundatia Estuar, BCR Sector 5
EUR bankszámlaszám: - RO64 RNCB 0076 0048 9646 0029
Bankszámla tulajdonos: Fundația Estuar, BCR Sector 5
Bank név: Banca Comerciala Romana
Bank cím: Bdul Tudor Vladimirescu nr. 57, Bl. T 4, sector 5, Bucuresti.
SWIFT kód: RNCBROBU

 


hír románia bukarest tragédia klubtűz



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása